NieuwNieuws

Binnenland

Rutte in toespraak: 'Nederland gaat op slot'

Uitzonderingen voor de kerst

Premier Mark Rutte sprak vanavond voor de tweede keer dit jaar Nederland toe vanuit het torentje. In de toespraak vertelde hij Nederlanders wat de nieuwe maatregelen zijn en waarom het kabinet voor deze maatregelen heeft gekozen.

De maatregelen gelden tot en met 19 januari. Op 12 januari geven Mark Rutte en Hugo de Jonge een persconferentie over hoe het land verder gaat vanaf 20 januari.

In het kort

 •  Scholen - van primair onderwijs tot universiteiten - gaan van 16 december tot 18 januari dicht. Een uitzondering geldt voor praktijkonderwijs, leerlingen die extra aandacht nodig hebben en examenleerlingen.

 •  Niet-essentiële winkels gaan dicht. Levensmiddelenwinkels en drogisterijen blijven open. Dit zijn de essentiële winkels.

 •  Alle publiek toegankelijke locaties (pretparken, sauna's, bioscopen) worden gesloten. Hotels mogen open blijven, maar geen eten en drinken aanbieden.

 •  Kappers, nagelstudio's en massagesalons moeten dicht, mensen met medische contactberoepen (tandarts, fysiotherapeut) mogen blijven werken.

 •   Iedereen werkt thuis, alleen mensen met een essentieel beroep hoeven niet thuis te werken. 

 •  Sportscholen gaan dicht, buiten mag met maximaal vier volwassenen gesport worden. Kinderen tot 18 mogen teamsporten beoefenen.

 •  Per dag mag men twee gasten van boven de 13 jaar ontvangen. Met kerst gaat dit naar drie gasten.

 •  Reizen mag, maar alleen wanneer noodzakelijk. Het advies om niet naar het buitenland te gaan geldt niet meer tot half januari maar tot half maart.

 •  Buiten mogen mensen met niet meer dan twee samenkomen, huishoudens uitgezonderd. De anderhalve meter moet nog steeds in acht worden genomen.

Maatregelen

Vanaf woensdag 16 december tot tenminste 18 januari wordt onderwijs op afstand de norm. Van primair onderwijs tot universiteiten, net als in het voorjaar. Het is voor iedereen een ingrijpend besluit. "Maar ook een onvermijdelijk besluit." Uitzonderingen gelden voor examenleerlingen, leerlingen die speciale aandacht nodig hebben en praktijkonderwijs. Kinderopvang blijft open voor kinderen waarvan ouders een essentieel beroep hebben. 

Alle winkels voor niet noodzakelijke behoeften gaan dicht. Levensmiddelenwinkels als supermarkten, slagers en bakkers blijven open, net als drogisterijen, apotheken en weekmarkten. Bouwmarkten mogen open voor het laten ophalen van bestelde spullen. Kledingzaken, elektronicawinkels, tuincentra en andere zaken gaan dicht.

Publiek toegankelijke locaties binnen en buiten worden gesloten. Van pretparken tot sauna's en casino's. Er zijn uitzonderingen: hotels kunnen open blijven maar zonder restaurantfunctie of roomservice. Banken, gemeentehuizen en uitvaartcentra blijven open, net als buurtcentra waar kwetsbaren opgevangen kunnen worden.

Geen contactberoepen

Kappers, nagelstudio's en massagesalons moeten dicht, medische contactberoepen zoals tandartsen of fysiotherapeuten mogen open blijven. De groepsgrootte buiten gaat terug naar twee en op anderhalve meter afstand. Binnensportlocaties blijven dicht, buitenlocaties blijven open. Kinderen tot 18 jaar mogen in teamverband sporten. De premier raadt aan alleen te hardlopen of te fietsen. 

Reizen mag, mits noodzakelijk. Huur je een huisje binnen Nederland, dan kun je daarheen maar blijven de regels gelden. Maak geen uitstapjes, is het advies. Het advies om niet naar het buitenland te gaan geldt niet meer tot half januari, maar tot half maart. Daarnaast blijft Rutte benadrukken dat men thuis moet blijven werken. Op kantoren vinden te veel besmettingen plaats, zegt hij. 

Kerst

De bezoekregeling gaat van drie naar twee gasten per dag. Met kerst mogen er drie mensen langskomen. Wat de kerst betreft benadrukt hij dat we op elkaar moeten letten. "De behoefte aan contact is groot. Daarom wil ik u vragen binnen de beperkingen oog te houden voor mensen die het zwaar hebben. [...] Aandacht voor elkaar helpt ons door deze ellendige periode heen te komen. Dat we er doorheen komen staat voor mij vast. Vanwege het vaccin dat eraan komt, maar meer nog vanwege de veerkrachtigheid die we hebben laten zien." 

"Er komt een moment dat we corona achter ons laten. Dat is niet meteen. Maar met het vaccin wordt 2021 een jaar van hoop", zegt Rutte. Hij erkent dat er veel vragen zullen zijn. Een overzicht van vragen en antwoorden en alle maatregelen staat op de website van Rijksoverheid.

Bescherm jezelf

Rutte benadrukt dat gemiddeld zestig mensen per dag overlijden aan de gevolgen van corona. Ook vandaag werden er weer bijna 8500 nieuwe besmettingen geregistreerd. "Inmiddels zijn een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis uitgesteld. Zorgmedewerkers lopen alweer drie maanden op het tandvlees. De rek is eruit."

De premier maakt nog een verwijzing naar demonstranten die op de achtergrond zijn te horen. "Het is niet zomaar een griepje, in tegenstelling tot wat de mensen buiten denken." De demonstranten zijn luid te horen door de woorden van Rutte heen.

Nieuw maatregelen

Eerder vandaag lekte al uit dat er vanaf middernacht strenge maatregelen gelden. Het zorgde voor veel drukte. Kappers zaten bomvol en winkels draaiden overuren. Voor veel winkels stond een lange rij en burgemeesters van grote steden riepen op niet meer naar de winkelgebieden te komen. 

Bekijk hieronder de volledige toespraak van Rutte:

Superoplichter Bernie Madoff overleden

Buitenland

Bouwde meer piramides dan de Egyptenaren 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Dochter David Hasselhoff uit de kleren voor Playboy

Lees verder

Don Diablo verdient miljoen met NFT

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Khloé Kardashian wil foto zonder filter van het internet hebben

Lees verder

Hülkenberg tekent nieuwe deal bij Aston Martin

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Scholier (12!) verkoopt tasers aan klasgenootjes

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: