NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST - Het Nieuwnieuws van 15 december

In een paar minuten weer helemaal op de hoogte van het nieuwste nieuws!

Met vandaag wachten op het groene licht van EMA voor het Pfizer-vaccin, gedoe bij de HEMA en een geboortegolf van coronababyboomers in Brabant. Dit en nog veel meer, komt in luttele minuten voorbij gezoefd in onze dagverse Nieuwnieuws-podcast.

Ons Nieuwnieuwste nieuwsoverzicht is via Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts te beluisteren. En weet je wat we echt heel aardig zouden vinden? Als jij je abonneert! Zo mis jij geen enkele uitzending en bestormen wij de podcast-hitlijsten van Nederland. Hele lekkere deal toch?

De Europese toezichthouder voor geneesmiddelen EMA zet tempo achter de goedkeuring van het coronvaccin van Pfizer-BioNTech. Daardoor kan de organisatie mogelijk komende maandag al met een Europese goedkeuring voor het vaccin komen. Eerder deze maand sprak de EMA nog over 29 december als richtdatum. De Nederlandse toezichthouder CBG meldt dat er de 21e inderdaad een extra bijeenkomst van de EMA staat gepland. 

Als er voldoende data is, kan er een goedkeuring die dag volgen. Pfizer laat in een reactie weten dat het vaccin geleverd kan worden, zodra de toestemming er is. Het vaccin is inmiddels in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten al goedgekeurd en de eerste spuitjes worden daar ook al uitgedeeld. In eerste instantie krijgt Nederland 507.000 vaccins van Pfizer-BioNTech. Aangezien iedereen de vaccinatie in twee shots krijgt, is deze eerste lading goed voor 250.000 personen. Daarbij zullen zorgmedewerkers van verpleeg- en gehandicapteninstellingen als eerste aan de beurt komen. 

Ondertussen is het voor veel partijen even wennen al die nieuwe maatregelen. In Schijndel moest de politie vanochtend ingrijpen bij de plaatselijke Hema. Het warenhuis verkocht meer dan alleen maar levensmiddelen en de gangpaden met producten als lingerie, keuken- en kantoorartikelen, telefoonaccessoires, sjaals en handschoenen waren niet afgesloten. 

Een paar deuren verderop bij het Kruitvat mag gewoon alles verkocht worden, omdat dat een drogisterij is. Ook bij de controlerende agenten bestaat er nog veel onduidelijkheid. "Voor ons is het niet duidelijk wat wel en niet mag, laat staan voor de burgers", vertelt één van de agenten aan de verslaggever. "Wij moeten de uitgewerkte versie van de regels nog krijgen." Kruitvat, steeds verrassend hoe vaag ook de regels. HEMA, voor meer dan alleen een rookworst. 

Bij Formule 1 pist Max vaak net naast het net, voetbaltoernooien zijn niet echt meer aan ons besteed en zelfs bij het schaatsen vallen we niet altijd in de prijzen. Maar verdomme wat kunnen we frauderen. Van alle Europeanen zijn we het beste in het oplichten van de verzekering. In ons polderlandje vallen opvallend veel iPhones in het toilet en verdwijnen ongewoon veel koffers tijdens de vakantie. Uit onderzoek van verzekeringsmaatschappij Deck blijkt dat er per Nederlander jaar gemiddeld 88 euro wordt gefraudeerd en daarmee staan we met stip op de eerste plaats in Europa. Ierland staat op een tweede plek met 55 euro per inwoner. 

Onder aan de lijst bungelt Spanje met 25 euro. Volgens Decks directeur Bob Stehmann ligt het fraudepercentage in Nederland zo hoog omdat wij ons oververzekeren. "Nederlanders houden van een sociaal vangnet en verzekeren zich daarom soms meer dan zij nodig hebben. Daardoor vinden zij dat zij dan ook wel eens recht hebben op een claim, ook al is die claim onterecht", stelt hij. In het onderzoek is gebruik gemaakt van cijfers van verschillende verzekeringsmaatschappijen in het binnen- en buitenland. Ongeveer 70 procent van de schadeclaims draait om bedragen van minder dan duizend euro. Ongeveer 90 procent van het aantal fraudes vindt daar plaats. Slechts 5,5 procent van de gepleegde fraudes wordt ontdekt, stellen de onderzoekers. Nederland, waar we alles er proberen bij te naaien voor een paar centen. 

Niet alleen de corona-afdeling van ziekenhuis Bernhoven in Bernheze draait overuren, ook op de kraamafdeling is het druk. Het ziekenhuis  spreekt zelfs van een heuse babyboom. "Normaal gesproken zijn er in de eerste helft van december zo'n 40 tot 45. Nu zijn dat er 66. Hiermee breekt de eerste helft van december alle records", vertelt Gynaecoloog Jos Vollebergh tegen Omroep Brabant . De oorzaak hiervan mag geen verrassing heten: het is nu exact negen maanden na de eerste lockdown in maart en dit zie je terug in de geboortecijfers. 

Toch had Vollebergh geen rekening gehouden met zo'n hoge babygolf. Zeker niet na het stilleggen van alle vruchtbaarheidsbehandelingen in het voorjaar. "Ik kan me niet voorstellen dat het voor iedere relatie geweldig is om 24 uur per dag thuis te zijn. Maar blijkbaar is dat hier wat anders uitgepakt", aldus de gynaecoloog. Nederland, waar we vooral naaien als er verder niks anders te beleven is. 

Wie er precies aan tafel moeten komen bij de nieuwjaarsspecial van Veronica Inside blijft de gemoederen flink bezighouden op de burelen van John de Mol. Nou is het boeken van gasten op zichzelf niet het probleem, maar het boeken van gasten waar Johan Derksen mee aan tafel wil zitten wel degelijk. De bromsnor neemt alleen genoegen met 'topgasten'. Het bikkelharde ballotagebeleid kwam gisteravond tijdens de reguliere VI-uitzending opnieuw aan bod. Op de redactie zou een panieksfeer heersen omdat Derksen ieder voorstel blijft weigeren. 

Deze starre houding zou zelfs het geduld van Talpa-keizer John de Mol op de proef stellen. Derksen zou bij ieder voorstel zijn veto uitspreken, schrijft Mediacourant. Volgens tafelgenoot Wilfred Genee zou er op de redactie hierdoor een gevaarlijk hoge werkdruk zijn ontstaan waardoor 'zeker drie mensen overspannen en huilend thuis zaten'. Tijdens de uitzending van gisteren twijfelt Derksen hardop over de competenties van John de Mol en de rest van de Talpa-directie. Volgens hen hebben ze helemaal geen verstand van televisie omdat de kijkcijfers van SBS6 nog altijd behoorlijk te wensen overlaten. Dat Chateau Meiland een kijkcijferkanon werd, beschouwt hij als een 'lucky shot'.Derksen herkent zich niet in het beeld dat hij zo selectief zou zijn. 

Zo was politiek commentator van de Telegraaf Wouter de Winther wat hem betreft welkom en konden columnisten Nico Dijkshoorn en Marcel van Roosmalen op z'n goedkeuring rekenen. Dit was niet het geval voor een naar verluidt lange lijst met andere sterren waaronder Ali B. Johan Derksen, doe toch eens chill. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: