NieuwNieuws

Binnenland

FvD-onderzoek: geen foute appjes bij jongerentak

Schokkende conclusie Haga-onderzoek: het zijn grapjes

Het in slow-motion instorten van Forum voor Democratie begon vorige maand met een artikel in Het Parool waarin, voor de tweede keer, nazistische appjes van leden van de jongerentak van de partij te lezen waren. Het ingestelde ‘interne onderzoek’ dat schoon schip moest maken gaf het zetje voor het vertrek van Annabel Nanninga, waarna de rest van de partij langzaam maar zeker de renaissancevloot verliet. Dat onderzoek, onder leiding van VVD-huisjesmelker-turned-coronaontkenner Wybren van Haga en Noord-Hollands Statenlid Ralf Dekker heeft nu ‘aangetoond’ dat er geen nazistische of ‘grensoverschrijdende’ berichten zijn verstuurd in de officiële JFvD-groepen. 

De onderzoekscommissie zou maarliefst 227.718 appjes hebben nagekeken. Daarvan zijn er volgens de eigen maatstaven negentien grensoverschrijdend, maar dat maakt niet uit: het gaat over ‘kwetsende grappen en provocaties.’ Mocht het wel uitmaken, zo staat er in het rapport, zijn de ‘scribenten’ van die grappen en grollen eerder al geroyeerd of opgestapt. Andere foute berichten zijn volgens het rapport gedaan in niet-officiele kanalen of op privé-accounts. 

Oeps, verkeerde

Het Parool schreef in november dat een JFvD-lid die volgens screenshots het nationaalsocialisme ‘de beste economische formule ooit’ vond geen royement voor de kiezen kreeg, maar juist een promotie. Volgens het rapport kwam dat door een ‘ongelukkige naamsverwisseling.’ De verkeerde Ruben werd geroyeerd, waarna de bruine Ruben zonder problemen gepromoveerd kon worden tot JFvD-coördinator Zuid-Holland en medewerker van de kamerfractie. Toen de verwisseling aan het licht kwam zou hij direct alsnog geschorst en ontslagen zijn. Het onderzoek dat de partij in mei dit jaar deed na het uitlekken van appjes bij HP/De Tijd is volgens Van Haga en co. ‘uitvoerig en volledig’ geweest. In de aanbevelingen staat dat de ’23-jarige student’ geschorst dient te worden voor een periode van zes maanden. Daarna is de jongen die een nazi-filmpje verstuurde schijnbaar weer welkom bij de boreale borrelvereniging. 

Opvallend is dat Van Haga in een gelekte opname van het FvD-crisisberaad zegt dat Freek Jansen van de naamsverwisseling afwist, maar in zijn onderzoek wordt de rol van JFvD-voorzitter Jansen verder niet beschreven. De vraag of Jansen van de zogenaamde Ruben-switch wist, en dus inderdaad zijn hand boven een paar bruine bolletjes hield, blijft onbeantwoord. En over namen verwisselen gesproken: oorspronkelijk zou het onderzoek uitgevoerd worden Olaf Ephraïm, Paul Cliteur en Wybren van Haga, maar nu zijn die eerste twee blijkbaar vervangen door Ralf Dekker. 

Niets aan de hand dus, als je het Van Haga vraagt. De ‘beeldvorming’ is nog wel een probleem, en dus raadt hij aan om alle appgroepen toch op te heffen. Ook moet de screening van leden intensiever gedaan worden. Daarnaast moet er een appgroep-protocol, een zerotolerancebeleid, een klachtencommussie en een anti-nazi-verklaring komen. 

Schildpadonderzoeker vindt voor 1,2 miljoen dollar aan cocaïne

Niet Doodchecken

Had je bijna supersnelle schildpadden

Lees verder

Coronafeest: Alle cijfers dalen hard

Binnenland

Afgelopen week 38 procent minder positieve coronatesten

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Snelheidsduivel (24) veroorzaakte dodelijk crash N34

Lees verder

VIDEO - Tankstation ontploft in woonwijk

Lees verder

Tekst 'Welcome to Perth' op dak bij vliegveld Sydney

Lees verder

5,4 miljoen kijkers zien Oranje winnen

Lees verder

Vlissingse maaimachine verhakselt zeldzame orchidee

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Vrouw moont agent. Agent tasert vrouw

Lees verder

Overleden vrouw opgegeten door eigen katten

Lees verder

School past ongepaste jaarfoto's aan met hilarische photoshop

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: