NieuwNieuws

Binnenland

FvD-onderzoek: geen foute appjes bij jongerentak

Schokkende conclusie Haga-onderzoek: het zijn grapjes

Het in slow-motion instorten van Forum voor Democratie begon vorige maand met een artikel in Het Parool waarin, voor de tweede keer, nazistische appjes van leden van de jongerentak van de partij te lezen waren. Het ingestelde ‘interne onderzoek’ dat schoon schip moest maken gaf het zetje voor het vertrek van Annabel Nanninga, waarna de rest van de partij langzaam maar zeker de renaissancevloot verliet. Dat onderzoek, onder leiding van VVD-huisjesmelker-turned-coronaontkenner Wybren van Haga en Noord-Hollands Statenlid Ralf Dekker heeft nu ‘aangetoond’ dat er geen nazistische of ‘grensoverschrijdende’ berichten zijn verstuurd in de officiële JFvD-groepen. 

De onderzoekscommissie zou maarliefst 227.718 appjes hebben nagekeken. Daarvan zijn er volgens de eigen maatstaven negentien grensoverschrijdend, maar dat maakt niet uit: het gaat over ‘kwetsende grappen en provocaties.’ Mocht het wel uitmaken, zo staat er in het rapport, zijn de ‘scribenten’ van die grappen en grollen eerder al geroyeerd of opgestapt. Andere foute berichten zijn volgens het rapport gedaan in niet-officiele kanalen of op privé-accounts. 

Oeps, verkeerde

Het Parool schreef in november dat een JFvD-lid die volgens screenshots het nationaalsocialisme ‘de beste economische formule ooit’ vond geen royement voor de kiezen kreeg, maar juist een promotie. Volgens het rapport kwam dat door een ‘ongelukkige naamsverwisseling.’ De verkeerde Ruben werd geroyeerd, waarna de bruine Ruben zonder problemen gepromoveerd kon worden tot JFvD-coördinator Zuid-Holland en medewerker van de kamerfractie. Toen de verwisseling aan het licht kwam zou hij direct alsnog geschorst en ontslagen zijn. Het onderzoek dat de partij in mei dit jaar deed na het uitlekken van appjes bij HP/De Tijd is volgens Van Haga en co. ‘uitvoerig en volledig’ geweest. In de aanbevelingen staat dat de ’23-jarige student’ geschorst dient te worden voor een periode van zes maanden. Daarna is de jongen die een nazi-filmpje verstuurde schijnbaar weer welkom bij de boreale borrelvereniging. 

Opvallend is dat Van Haga in een gelekte opname van het FvD-crisisberaad zegt dat Freek Jansen van de naamsverwisseling afwist, maar in zijn onderzoek wordt de rol van JFvD-voorzitter Jansen verder niet beschreven. De vraag of Jansen van de zogenaamde Ruben-switch wist, en dus inderdaad zijn hand boven een paar bruine bolletjes hield, blijft onbeantwoord. En over namen verwisselen gesproken: oorspronkelijk zou het onderzoek uitgevoerd worden Olaf Ephraïm, Paul Cliteur en Wybren van Haga, maar nu zijn die eerste twee blijkbaar vervangen door Ralf Dekker. 

Niets aan de hand dus, als je het Van Haga vraagt. De ‘beeldvorming’ is nog wel een probleem, en dus raadt hij aan om alle appgroepen toch op te heffen. Ook moet de screening van leden intensiever gedaan worden. Daarnaast moet er een appgroep-protocol, een zerotolerancebeleid, een klachtencommussie en een anti-nazi-verklaring komen. 

CNN: Het was kantje boord voor Donald Trump toen hij corona kreeg

Buitenland

'The President was in danger of dying'

Lees verder

Rechterhand Ridouan Taghi uitgeleverd

Binnenland

Saïd R. werd opgepakt in Colombia

Lees verder

André Hazes en Sarah zetten relatie op pauze

Glamorama

En weten niet hoe lang dat gaat duren

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Joodse organisaties dagen Thierry Baudet voor de rechter om oorlogs-tweets

Lees verder

Kerstpakket - Formatie is rond voor de Kerst

Lees verder

Kamil E. en Delano G. langer vast als verdachten moord Peter R. de Vries

Lees verder

Het paleis deelt mede - Foto's van de Prinses van Oranje (morgen 18 jaar oud!)

Lees verder

Video - Sylvana Simons (BIJ1) krijgt op haar sodemieter tijdens emancipatiedebat

Lees verder

Video. Keeper Jensen scoort prachtige eigen goal

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bordeel biedt half uurtje met dames bij vaccinatie

Lees verder

Belgische kerk reinigt altaar met wijwater en gebed na seksvideo

Lees verder

Celstraf dreigt voor blotebillenfoto Russisch model

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: