NieuwNieuws

Algemeen

Minister teleurgesteld en boos op Schiphol wegens drukte

Van Nieuwenhuizen had de sector er dit weekeinde nog 'op aangesproken'

Minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen onthult dat ze niet alleen boos is, maar zelfs de ernstigere classificatie 'teleurgesteld' niet schuwt. Deze emoties kwamen naar boven toen ze de beelden van de overvolle vertrekhal in Schiphol onder ogen kreeg. Ondanks dat Nederland al negen maanden coronaregels kent, blijft het voorkomen van grote mensenmassa's voor de de luchthaven nog altijd een forse uitdaging.

Maar nu is de maat vol! De minister was het na dit weekeinde zo beu dat ze contact opnam met Schiphol en KLM om ze aan te spreken op hun gedrag. Tegen de NOS vertelt ze dat haar de dringende boodschap van haar donderpreek is overgekomen en dat de samenklonteringen in de vertrekhallen in de komende periode niet opnieuw de spuigaten uitloopt. De drukte op Schiphol is voor veel Tweede Kamer-leden een doorn in het oog.

Volgens de minister hebben Schiphol en KLM al meerdere maatregelen genomen.  Ze hamert erop dat de eindverantwoordelijkheid voor het naleven van de coronaregels op Schiphol niet bij haar ligt maar bij de luchthaven en de luchtvaartmaatschappijen. Antwoorden op Kamervragen over de opgedoekte teststraat en waarom de paspoortcontroles zo dicht bij elkaar staan, kon Van Nieuwenhuizen niet geven.

De vakantiepret niet drukken

Ondanks het oranje reisadvies voor de gehele planeet aarde plus het dringendnadrukkelijke advies van Mark Rutte om tot en met maart helemaal te nokken met niet-essentiële buitenlandtripjes te maken, blijven veel mensen gewoon op vakantie gaan. Sterker nog: touroperators bieden nog altijd voordelige zonvakanties aan. Verwacht wordt dat er in aanloop naar de kerstdagen opnieuw topdrukte in het verschiet ligt.

Vooral de Canarische Eilanden en de Nederlandse Antillen zijn geliefd onder de vakantiegangers die zichzelf graag een poosje pauze gunnen van het koude donkere ongezellige Nederland waar het coronavirus nog altijd in rap tempo om zich heengrijpt. Het is niet bekend hoeveel reizigers hun vakantie hebben afgeblazen na de speech van Mark Rutte.

Het volledig schrappen van vakantievluchten, een verplichte quarantaine na aankomst in Nederland, het overhandigen van een negatieve coronatest of het inrichten van een eenvoudige teststraat op Schiphol, schijnen onmogelijk te zijn. Sowieso zouden zulke maatregelen helemaal niet nodig moeten zijn als iedereen zich aan de nadrukkelijkdringende adviezen hield. Desondanks blijft de drukte op de luchthaven de gemoederen bezighouden.

Toch komt hier in de nabije toekomst wellicht snel een eind aan. Gisteren maakte het kabinet bekend dat zij een paardenmiddel gaan inzetten. In samenwerking met luchtvaartmaatschappijen willen ze vluchten voor niet-essentiële doeleinden gaan 'ontmoedigen'. Het is niet helemaal duidelijk hoe dit ontmoedigingsbeleid concreet vorm moet krijgen of dat aanbiedingen van touroperators een uitzonderingspositie hebben.

Ryanair
Transavia
Cheaptickets.nl
Easyjet

Algemeen

Slachtoffers steekpartij in Frankrijk in kritieke toestand in ziekenhuis

Lees verder

Nederlanders gaan massaal voor vast energiecontract

Algemeen

Eind onzekere tijden lijkt soort van een beetje voorbij

Lees verder

Limburg eerste provincie met BBB-coalitie

Politiek

BBB, VVD, CDA, PvdA en SP vinden elkaar

Lees verder

KNVB wil Berghuis meerdere wedstrijden schorsen voor klap na FC Twente - Ajax

Sport

3 wedstrijden, 1 voorwaardelijk

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Nederlands kind gewond bij speelplaats-aanslag Annecy

Lees verder

5 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor militair (23) die dochter van zes maanden vermoordde

Lees verder

Video - Martin Bosma (PVV) en Stephan van Baarle (DENK) in debat over racisme, diversiteit en inclusie

Lees verder

Maker docu over cancelcultuur cancelt BNNVARA

Lees verder

Kabinet wil af van niet-Oekraïense vluchtelingen uit Oekraïne

Lees verder

6 mannen aangehouden voor jarenlang seksueel misbruik meisje

Lees verder

Video - Lilian Marijnissen legt Sigrid Kaag (en Mark Rutte) op de grill

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Het eerste EK Seks is in aantocht en zoekt nog deelnemers

Lees verder

Vermiste hond na acht maanden weer terug bij baasje

Lees verder

Klachtenregen om Heineken-posters: modellen lijken te jong

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: