Bijna-doodervaring voor Robbie Williams na eten van te veel vis
De zanger voelt zich inmiddels weer als een vis in het water
Nadat hij drie jaar een vegetarisch dieet volgde, eet de 46-jarige Robbie Williams sinds enige tijd weer vlees en vis. Vooral van de vis geniet hij met volle teugen, tweemaal per dag lag er iets met graatjes op het bord van de zanger. Toch bestaat er ook zoiets als te veel vis. Zijn arts schrok zich rot na het zien van de uitslag van een bloedtest. "Ik had het allerhoogste kwikpercentage in mijn bloed dat hij ooit had gezien", zei hij tegen Radio X.
Ondanks de levensgevaarlijke kwikwaarden, bleef Williams er laconiek onder. "Weet je wat ik dacht toen ik dat hoorde? Ik heb gewonnen! Dit is hoe mijn ego werkt. Ik heb de kwik-cup gewonnen." De extreemhoge kwikwaarden in zijn lichaam kwamen aan het licht door zijn vrouw Ayda Field die volgens Williams 'verslaafd is aan allerlei hypochondrische tests'.
Toch is hij zijn geliefde dankbaar. "Ik mag blij zijn dat ik nog leef en niet de pijp uit ben door kwik- of arsenicumvergiftiging. Ondanks z'n lyrische respons bij de dokter, is de zanger de dag erna direct weer overgestapt op een puur plantaardig dieet. Inmiddels gaat het, los van zijn opmerkelijke toiletgewoontes, weer goed met hem.
Na tonijn komt venijn
Kwik is een zwaar metaal dat in het menselijk lichaam vrij forse schade kan aanrichten. Een vergiftiging komt niet vaak voor, maar is mogelijk na het eten van extreme hoeveelheden vis of schaaldieren. Vooral tonijn, zwaardvis, makreel en marlijn zijn berucht.
Iemand met kwikvergiftiging kan een metaalachtige smaak in de mond, griepsymptomen, spierverslappingen en moeite met lopen krijgen. Verdere symptomen zijn verkleurde wangen, slecht zicht, moeite met hand-oog-coördinatie, speekselvloed, overmatig zweten, tintelingen en huidvervellingen.
Als er niet tijdig wordt ingegrepen, kan deze vergiftiging blijvend letsel veroorzaken of zelfs dodelijk zijn.