NieuwNieuws

Algemeen

Rapport toeslagenaffaire: Ouders is ongekend onrecht aangedaan

'Grondbeginselen van de rechtsstaat geschonden'

De parlementaire ondervragingscommissie heeft haar eindrapport gepresenteerd na het onderzoek naar de kindertoeslagenaffaire en de conclusies zijn niet mals. Ouders is in de kinderopvangtoeslagaffaire een "ongekend onrecht" aangedaan en bij de uitvoering van de opvangtoeslagen zijn grondbeginselen van de rechtsstaat geschonden.

De commissie constateerde dat er fouten zijn gemaakt op alle gebieden. Ministers, ambtenaren, de Tweede Kamer en zelfs rechters krijgen een flinke tip op de vingers. Volgens de commissie is het kabinet verantwoordelijk voor "spijkerharde wetgeving" die geen ruimte liet voor individuele situaties. 

Of het rapport nog politieke gevolgen zal hebben is niet duidelijk. Vorig jaar trad staatssecretaris Menno Snel al af omdat hij de problemen voor de getroffen ouders niet kon oplossen.

Rechter

Ook rechters krijgen een tik op de vingers. Die hielden vast aan de "spijkerharde uitvoering van de regels" die niet noodzakelijkerwijs uit de wet volgde. "Daarmee heeft de bestuursrechtspraak zijn belangrijke functie van bescherming van individuele burgers veronachtzaamd."

Informatie

De overheid heeft volgens het rapport ook enorm gefaald op het gebied van de informatievoorziening. De commissie concludeert dat alle ministeries waarmee ze hebben gesproken, hun informatie niet op orde had. Volgens de commissie moet dit op orde gebracht worden. "Dat is nodig voor het goed functioneren van de ministeries, van de parlementaire democratie en van de controlerende functie van de media."

De commissie zag dat gedeelde informatie werd ingezet op zo'n manier dat het de overheid het beste uitkomt. Dat geldt niet alleen voor de informatie aan de Tweede Kamer, maar ook voor de informatie in WOB-verzoeken en de informatie die werd gedeeld met rechtbanken. 

Affaire

De affaire draait om de fanatieke fraudebestrijding van de belastingdienst. Veel ouders werden ten onrechte als fraudeur bestempeld en moesten ontvangen toeslagen terugbetalen. Daardoor kwamen veel gezinnen in ernstige financiële problemen. Ouders die daartegen in het verweer kwamen, maakten geen schijn van kans. "Ze stonden machteloos tegenover machtige instituten van de rechtsstaat, die hen niet de bescherming boden die ze verdienden", valt in het rapport te lezen.

Zelf het rapport lezen kan hier.

Echtgenoot Nancy Pelosi mogelijk in gevangenis om rijden onder invloed

Glamorama

Veroorzaakte ongeluk

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Trimbos waarschuwt: levensgevaarlijke MDMA-vloeistof in omloop

Lees verder

Auto rijdt etalage uit, twee mensen overleden

Lees verder

Holleeder de rest van zijn leven achter de tralies

Lees verder

Meta lanceert digital wallet Meta Pay

Lees verder

Dochter Elon Musk hoeft achternaam van vader niet meer te gebruiken

Lees verder

Online daters tot nu toe voor ruim 9 ton opgelicht dit jaar

Lees verder

Jon Snow krijgt officieel een eigen serie

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

66-jarige man weigert te zeggen of hij zwanger is en wordt weggestuurd bij bloeddonatie

Lees verder

Supermarkt krijgt ruim 800 kilo cocaïne geleverd

Lees verder

Man voorkomt autodiefstal dankzij vorkheftruck

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: