NieuwNieuws

Binnenland

Rapport toeslagenaffaire: Ouders is ongekend onrecht aangedaan

'Grondbeginselen van de rechtsstaat geschonden'

De parlementaire ondervragingscommissie heeft haar eindrapport gepresenteerd na het onderzoek naar de kindertoeslagenaffaire en de conclusies zijn niet mals. Ouders is in de kinderopvangtoeslagaffaire een "ongekend onrecht" aangedaan en bij de uitvoering van de opvangtoeslagen zijn grondbeginselen van de rechtsstaat geschonden.

De commissie constateerde dat er fouten zijn gemaakt op alle gebieden. Ministers, ambtenaren, de Tweede Kamer en zelfs rechters krijgen een flinke tip op de vingers. Volgens de commissie is het kabinet verantwoordelijk voor "spijkerharde wetgeving" die geen ruimte liet voor individuele situaties. 

Of het rapport nog politieke gevolgen zal hebben is niet duidelijk. Vorig jaar trad staatssecretaris Menno Snel al af omdat hij de problemen voor de getroffen ouders niet kon oplossen.

Rechter

Ook rechters krijgen een tik op de vingers. Die hielden vast aan de "spijkerharde uitvoering van de regels" die niet noodzakelijkerwijs uit de wet volgde. "Daarmee heeft de bestuursrechtspraak zijn belangrijke functie van bescherming van individuele burgers veronachtzaamd."

Informatie

De overheid heeft volgens het rapport ook enorm gefaald op het gebied van de informatievoorziening. De commissie concludeert dat alle ministeries waarmee ze hebben gesproken, hun informatie niet op orde had. Volgens de commissie moet dit op orde gebracht worden. "Dat is nodig voor het goed functioneren van de ministeries, van de parlementaire democratie en van de controlerende functie van de media."

De commissie zag dat gedeelde informatie werd ingezet op zo'n manier dat het de overheid het beste uitkomt. Dat geldt niet alleen voor de informatie aan de Tweede Kamer, maar ook voor de informatie in WOB-verzoeken en de informatie die werd gedeeld met rechtbanken. 

Affaire

De affaire draait om de fanatieke fraudebestrijding van de belastingdienst. Veel ouders werden ten onrechte als fraudeur bestempeld en moesten ontvangen toeslagen terugbetalen. Daardoor kwamen veel gezinnen in ernstige financiële problemen. Ouders die daartegen in het verweer kwamen, maakten geen schijn van kans. "Ze stonden machteloos tegenover machtige instituten van de rechtsstaat, die hen niet de bescherming boden die ze verdienden", valt in het rapport te lezen.

Zelf het rapport lezen kan hier.

Nieuwsuur-bobo: ‘Eva Jinek liegt’

Glamorama

Bas Haan BOOS over de Affaire-Bram

Lees verder

Video - Asielzoekers kunnen niet worden opgevangen in Tweede Kamer

Binnenland

Plan Caroline Van der Plas (BBB) niet haalbaar (gevangenissen zijn wel een optie)

Lees verder

Video - Sylvana Simons (BIJ1) beschuldigt Ferd Grapperhaus van racisme

Binnenland

Joost Eerdmans (JA21) schiet minister te hulp: 'Dit is weer haar racistische nummertje'

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Trailer: The Grand Tour komt met nieuwe special

Lees verder

Amsterdam gaat door met preventief fouilleren maar zonder burgerwaarnemers

Lees verder

Vuurwerkpeiling - Meerderheid Nederlanders voor permanent vuurwerkverbod

Lees verder

Sylvie Meis straalt in ALDI-lingerie

Lees verder

Geert Wilders knipoogt naar Sigrid Kaag

Lees verder

Gideon van Meijeren (FvD) maakt de gehele Tweede Kamer boos

Lees verder

Douane vangt 759 kilo coke in Rotterdam

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Belgische kerk reinigt altaar met wijwater en gebed na seksvideo

Lees verder

Celstraf dreigt voor blotebillenfoto Russisch model

Lees verder

Professor geeft online les vanuit zijn badkuip

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: