NieuwNieuws

Algemeen

Dit bedrag betaalt Nederland voor 57,9 miljoen coronavaccins

Geheime EU-inkoopprijs van coronavaccins op straat na gênante Belgische blunder

De Belgische staatssecretaris voor Begroting Eva de Bleeker deelde donderdag een volledige 'boodschappenlijst' met coronavaccins. In een tabel is niet alleen te zien dat ze 33,5 miljoen hebben ingekocht, ook de prijs per dosis van de individuele  middelen verscheen online, meldt HLN

Het delen van deze prijsinformatie is nadrukkelijk verboden door de Europese Commissie. Hoewel de tweet snel verwijderd werd, is nu duidelijk dat zij hier ruim 279 miljoen euro voor betalen. Omdat de Europese Unie als collectief inkoopt, is het een vrij veilige aanname dat ons land hetzelfde bedrag betaalt voor de gewilde prikjes als onze zuiderburen.

Begin deze week maakte de Rijksoverheid bekend hoeveel ze van ieder middel in bestelling hebben, het gaat om bijna 58 miljoen vaccins van zes leveranciers. Deze informatie deelden ze uiteraard zonder de geheimzinnige inkoopprijs te vermelden. Maar dat is door de Belgen niet meer nodig.

Als je de Belgische prijzen per dosis naast onze pakbon legt, is vrij eenvoudig uit te rekenen hoeveel Nederland neertelt voor de Covid-19-prikjes. Hieronder is de tweet van De Bleeker te zien, gevolgd door een tabel met dezelfde EU-inkoopprijzen maar dan met de Nederlandse orderaantallen.

Slechtst bewaarde geheim van Brussel

Hoeveel betaalden wij? Iets meer dan 519 miljoen euro. Dankzij deze openhartigheid kan niet alleen voor Nederland, maar voor iedere lidstaat het vaccin-prijskaartje berekend worden. Binnen de Europese Commissie wordt al maandenlang mysterieus gedaan over de prijzen. Deze hadden nooit openbaar gemaakt mogen worden en waren onderdeel van een strikte geheimhoudingsclausule.

Wat opvalt zijn de vrij forse prijsverschillen tussen de middelen. Pfizer en Moderna, de twee die als eerste geleverd worden, zijn met 12 en 14,60 euro ook de duursten. Onze overheid betaalt gemiddeld 8,90 euro per stuk, ongeveer 60 cent meer dan België. Vooral het Moderna-vaccin waar ons buurland veel minder van inkocht, stuwen het totaalbedrag voor behoorlijk op.

AstraZenica, beter bekend onder de naam 'Oxford-vaccin' is met slechts 1,80 euro per dosis de voordeligste van het stel. Hier kocht Nederland er 11,7 miljoen van. Omdat voor een blijvende bescherming twee injecties nodig zijn, hebben overheden minstens tweemaal zoveel vaccins als het aantal inwoners gereserveerd.

Het is nog niet bekend of de transparantie van staatssecretaris De Bleeker een vervelend staartje gaat krijgen. Ze moet zich in elk geval gaan verantwoorden in het federale parlement voor de uitglijder, meldt VRT. Of er ook vanuit het andere parlement in Brussel consequenties volgen, wordt waarschijnlijk in de komende dagen duidelijk.

Nadat de veel te openhartige tweet snel werd verwijderd, plaatste De Bleeker een nieuwe update waarin ze voor zover bekend geen Europese geheimhoudingsclausule heeft geschonden.

Herfstweer creëert drukste ochtendspits van het jaar

Algemeen

Iedereen in de rij

Lees verder

Nieuwe verdachte aangehouden in moordzaak Peter R. de Vries

Algemeen

Opgepakt in Polen

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Kabinet gooit Groningse gasvelden op waakvlam

Lees verder

Zes beveiligers verdacht van betrokkenheid bij dood 37-jarige Poolse festivalganger

Lees verder

Terror-chihuahua poept vrouw de mond vol: 'Ik lag drie dagen in het ziekenhuis'

Lees verder

Dagelijks werd haar graf bevuild: Michael filmt hoe ex van moeder op haar graf pist

Lees verder

Thierry Baudet vader van 'kerngezonde zoon'

Lees verder

7 kinderen en 6 volwassenen op Russische school afgemaakt door man in 'nazi-shirt'

Lees verder

Brandstofprijzen blijven voorzichtig dalen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bierprijzen in Engeland voorlopig niet omhoog

Lees verder

Beschonken bestuurder heeft bijzonder excuus: 'Mijn hond reed'

Lees verder

Onderzoek wijst uit: foetussen vinden boerenkool smerig

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: