NieuwNieuws

Binnenland

Pakketpunten sluiten na dit weekend omdat ze de chaos beu zijn

Primera, Bruna en AKO mogen geen spullen verkopen maar wel pakketten uitleveren

Welke niet-essentiële winkels er nu wel en niet (deels) open mogen tijdens de lockdown, blijft onderwerp van een vurig debat. Deze week leek het erop dat afhaalpunten van pakketten een uitzonderingspositie kregen. Maar drie dagen na de invoering van de regels, maken Primera en Audax bekend dat zij maandag hun winkelfilialen zullen sluiten. Ook voor postpakketten.

Audax, het moederbedrijf  van de Bruna, AKO en Read Shop, laat weten dat de sluiting niet is opgelegd door de overheid, maar dat zij zelf besluiten om na dit weekeinde honderden winkels dicht te gooien. Dat zij wel pakketten uitleveren, maar geen tijdschriften, krasloten of sigaretten mogen verkopen leidt tot vervelende en chaotische taferelen in de winkels.

"Het is niet aan mensen uit te leggen dat ze wel postzegels mogen kopen maar geen ansichtkaart. Dat leidt tot onbegrip. Daarnaast is het economisch ook niet aantrekkelijk zo om open te blijven", vertelt een woordvoerder van Audax aan de NOS. Hoewel afhaalpunten sinds deze week een extra vergoeding kregen om open te blijven, is het volgens de winkels onvoldoende om het verlies aan omzet mee te compenseren.

Even niet meer naar Primera

Primera laat weten dat zij in elk geval vanaf zondag het leeuwendeel van hun 520 filialen sluiten. De zaken van Audax volgen een dag later. Bij de concerns zijn ook nog honderden zelfstandige franchisers aangesloten die zelf mogen bepalen of ze de lijn van het hoofdkantoor volgen. Sommige winkels hebben een bezorgservice aan huis op touw gezet.

Volgens de brancheorganisatie van pakketbezorgers  VVP gaan er na dit weekeinde meer dan duizend afhaalpunten dicht. En dit kan de distributie van pakketten in de zeer drukke kerstperiode wel eens flink in de knoei brengen. PostNL, DHL en DPD zijn allesbehalve blij met deze situatie waarin het nog maar de vraag is of en hoe miljoenen pakketten nu allemaal op tijd geleverd moeten worden.

Welke winkels mogen er nou wel en niet open tijdens de feestdagenlockdown? Dit probeerde Nieuwnieuws uit te leggen in de onderstaande beslisboom die met een klein korreltje zout genomen dient te worden.

André Hazes jr. gaat samenwonen met Sarah

Glamorama

Korte relatie nu al in stroomversnelling

Lees verder

Ajax geeft alle fans stukje kampioensschaal

Sport

Iedereen een sterretje

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Rabobank gaat meer negatieve rente doorberekenen aan klanten

Lees verder

'Vrouw PSV-speler Zahavi mishandeld bij overval'

Lees verder

Eredivisiespeler verdacht van matchfixing

Lees verder

Elon Musk bij SNL: 'Ik ben een autist'

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Inbreker gepakt na fapje achter laptop

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: