NieuwNieuws

Buitenland

Eindelijk schot in onderhandelingen VK en EU

Handelsakkoord binnen handbereik

Hoewel inmiddels zo'n beetje alle deadlines zijn overschreden, lijkt er nu toch voortgang te zitten in de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Volgens betrokkenen zouden de gesprekken 'in de eindfase zitten', schrijft de Volkskrant.

Een principeakkoord tussen de onderhandelaars lijkt dichterbij dan ooit te voren. Hoewel een akkoord nog zal moeten worden goedgekeurd door de lidstaten en het Britse parlement, is het een eerste stap naar een Brexitdeal. 

Visvangst

Eerder vandaag telefoneerden voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson intensief over één van de laatste onderwerpen waar een akkoord op moet worden bereikt, namelijk de rechten van Europese vissers in Britse wateren. Het voorstel van de EU was om de Europese vangstquota terug te schroeven met zo'n dertig procent, maar dat vinden de Britten niet voldoende.

Een akkoord tussen de twee partijen maakt een omvangrijke handelsrelatie mogelijk tussen de EU en het VK. De inzet is dat Britse bedrijven de ongelimiteerde toegang tot de Europese markt behouden, ondanks dat zij de Unie hebben verlaten. Daar tegenover staat het voordeel voor de Europese vissers dat ze - al zij het een beperkte hoeveelheid - vis mogen blijven vangen in Britse wateren.

Voorproefje

De vereiste goedkeuring van een akkoord door het Europees Parlement is niet haalbaar voor 1 januari. Om die reden wordt er nu ingezet op een voorwaardelijk akkoord, waar de Europese lidstaten en het Britse parlement mee instemmen. Dit akkoord wordt dan niet voor 1 januari officieel gemaakt, maar zal onder voorbehoud van kracht worden tot de formaliteiten zijn geregeld.

Tot voorkort leken de onderhandelingen af te koersen op een zogeheten 'no deal'-Brexit, totdat deze anderhalve week geleden uiteinelijk toch nog op gang kwamen. De huidige situatie waarin het Verenigd Koninkrijk - vanwege een mutatie van het coronavirus - compleet is afgesloten van het Europees vasteland, is een voorproefje op een eventuele 'no deal'. London lijkt behoorlijk geschrokken door de gevolgen van de afsluiting, en de huidige situatie is mogelijk een extra motivatie voor beide partijen om voor 1 januari tot een deal te komen.

Weer drie punten aftrek voor ADO Den Haag

Sport

Club gaat weer in beroep

Lees verder

President Poetin in zelfisolatie

Buitenland

Verschillende coronabesmettingen in zijn omgeving

Lees verder

Studentencorps verliest beurzen na gewelddadige ontgroeningen

Binnenland

Straf voor uit de hand gelopen ontgroeningen

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Tot tien maanden cel voor datadiefstal GGD

Lees verder

'Je wordt bedankt, Bin Laden': 'De missiemachine bleef draaien'

Lees verder

Hamilton is trots op stewards na straf voor Verstappen

Lees verder

Nieuwe arrestatie in verband met de vergisontvoering

Lees verder

Lingo-legende François Boulangé overleden

Lees verder

Kanye West ontvolgt Kim Kardashian op Instagram

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Naked Attraction-advertenties moeten van Londense bus

Lees verder

Luipaard bijt fotomodel in haar gezicht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: