NieuwNieuws

Buitenland

BREAKING - Britse regering rondt Brexitdeal af

Een vervroegd kerstcadeau voor Boris Johnson?

De Britse regering heeft donderdagmiddag bekendgemaakt dat er een deal is uitonderhandeld met de Europese Unie over de voorwaarden van de uittreding die vanaf aankomende week werkelijkheid wordt. Jarenlang is er tot wanhoop van alle betrokkenen onderhandeld hierover. Meermaals leek een deal uitonderhandelen een onmogelijke opgave. dit tot wanhoop van zowel de Europese Unie als het Verenigd Koninkrijk, meldt de BBC.

Gevreesd werd dat de Britten vanaf 1 januari zonder deal afscheid zouden nemen uit de EU. Dit zou serieuze  gevolgen voor zo'n beetje ieder facet van het openbare leven zoals onder meer de buitenlandse handel, arbeidsovereenkomsten van expats en levering van goederen en diensten. Zonder deal met de EU zou Groot-Brittannië behandeld worden als een land zonder enige diplomatieke betrekkingen met de buurlanden.

Zelfs niet-EU landen zoals Noorwegen, IJsland en Zwitserland hebben ondanks het feit dat ze geen lid zijn, wel een aantal uitonderhandelde spelregels over de diplomatieke betrekkingen met de Unie waarin zaken zoals importheffingen, visum-afspraken en beheer over territoriale wateren zijn afgestemd. Hoe de Brexitdeal precies in elkaar steekt, is nog niet duidelijk. Maar hij is er.

Soevereiniteit, wereldhandel en immigratiebeleid

Uit een verklaring van Downing Street 10 blijkt dat de onderhandelingen vlak voor kerstavond zijn afgerond. Nadat een referendum in 2016 een meerderheid van de Britten voor uittreding stemde, is jarenlang onderhandeld over de voorwaarden waarop dit zou moeten gebeuren. De regering van Boris Johnson is overduidelijk lyrisch over de deal.

"We hebben de controle terug over onze grenzen, wetten, handelsverdragen en visserijen", staat in een persbericht te lezen. "De deal is fantastisch nieuws voor families en bedrijven in het gehele Verenigd Koninkrijk. We hebben de eerste vrije handelsverdragen inmiddels ondertekend waarin geen importtarieven gevraagd worden. Op basis van het prijspeil van 2019 omvat deze deal een waarde van 668 miljard pond."

De Britten menen dat ze na 1 januari hun soevereiniteit weer teruggewonnen hebben omdat ze niet langer onderhevig zijn aan Europese wetgeving en op zowel politiek als economisch gebied volledig onafhankelijk zijn. Hierdoor wordt een nieuw immigratiebeleid mogelijk dat werkt op basis van een zogenaamd puntensysteem. "Zo kunnen we zelf bepalen wie het Verenigd Koninkrijk binnentreedt."

"We hebben de Brexit-deal nu afgerond waardoor we vanaf vandaag kunnen profiteren van de voordelen die dit met zich meebrengt en de fantastische kansen die ons in het verschiet liggen als onafhankelijke handelsnatie die mondiaal opereert", concludeert de Britse regering in de eerste reactie. 

De Europese Unie reageerde donderdagmiddag op een persconferentie waar EU-president Ursula von der Leyen vertelde over hoe "Europa weer verder kon".  

Weer drie punten aftrek voor ADO Den Haag

Sport

Club gaat weer in beroep

Lees verder

President Poetin in zelfisolatie

Buitenland

Verschillende coronabesmettingen in zijn omgeving

Lees verder

Studentencorps verliest beurzen na gewelddadige ontgroeningen

Binnenland

Straf voor uit de hand gelopen ontgroeningen

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Tot tien maanden cel voor datadiefstal GGD

Lees verder

'Je wordt bedankt, Bin Laden': 'De missiemachine bleef draaien'

Lees verder

Hamilton is trots op stewards na straf voor Verstappen

Lees verder

Nieuwe arrestatie in verband met de vergisontvoering

Lees verder

Lingo-legende François Boulangé overleden

Lees verder

Kanye West ontvolgt Kim Kardashian op Instagram

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Naked Attraction-advertenties moeten van Londense bus

Lees verder

Luipaard bijt fotomodel in haar gezicht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: