NieuwNieuws

Algemeen

BREAKING - Britse regering rondt Brexitdeal af

Een vervroegd kerstcadeau voor Boris Johnson?

De Britse regering heeft donderdagmiddag bekendgemaakt dat er een deal is uitonderhandeld met de Europese Unie over de voorwaarden van de uittreding die vanaf aankomende week werkelijkheid wordt. Jarenlang is er tot wanhoop van alle betrokkenen onderhandeld hierover. Meermaals leek een deal uitonderhandelen een onmogelijke opgave. dit tot wanhoop van zowel de Europese Unie als het Verenigd Koninkrijk, meldt de BBC.

Gevreesd werd dat de Britten vanaf 1 januari zonder deal afscheid zouden nemen uit de EU. Dit zou serieuze  gevolgen voor zo'n beetje ieder facet van het openbare leven zoals onder meer de buitenlandse handel, arbeidsovereenkomsten van expats en levering van goederen en diensten. Zonder deal met de EU zou Groot-Brittannië behandeld worden als een land zonder enige diplomatieke betrekkingen met de buurlanden.

Zelfs niet-EU landen zoals Noorwegen, IJsland en Zwitserland hebben ondanks het feit dat ze geen lid zijn, wel een aantal uitonderhandelde spelregels over de diplomatieke betrekkingen met de Unie waarin zaken zoals importheffingen, visum-afspraken en beheer over territoriale wateren zijn afgestemd. Hoe de Brexitdeal precies in elkaar steekt, is nog niet duidelijk. Maar hij is er.

Soevereiniteit, wereldhandel en immigratiebeleid

Uit een verklaring van Downing Street 10 blijkt dat de onderhandelingen vlak voor kerstavond zijn afgerond. Nadat een referendum in 2016 een meerderheid van de Britten voor uittreding stemde, is jarenlang onderhandeld over de voorwaarden waarop dit zou moeten gebeuren. De regering van Boris Johnson is overduidelijk lyrisch over de deal.

"We hebben de controle terug over onze grenzen, wetten, handelsverdragen en visserijen", staat in een persbericht te lezen. "De deal is fantastisch nieuws voor families en bedrijven in het gehele Verenigd Koninkrijk. We hebben de eerste vrije handelsverdragen inmiddels ondertekend waarin geen importtarieven gevraagd worden. Op basis van het prijspeil van 2019 omvat deze deal een waarde van 668 miljard pond."

De Britten menen dat ze na 1 januari hun soevereiniteit weer teruggewonnen hebben omdat ze niet langer onderhevig zijn aan Europese wetgeving en op zowel politiek als economisch gebied volledig onafhankelijk zijn. Hierdoor wordt een nieuw immigratiebeleid mogelijk dat werkt op basis van een zogenaamd puntensysteem. "Zo kunnen we zelf bepalen wie het Verenigd Koninkrijk binnentreedt."

"We hebben de Brexit-deal nu afgerond waardoor we vanaf vandaag kunnen profiteren van de voordelen die dit met zich meebrengt en de fantastische kansen die ons in het verschiet liggen als onafhankelijke handelsnatie die mondiaal opereert", concludeert de Britse regering in de eerste reactie. 

De Europese Unie reageerde donderdagmiddag op een persconferentie waar EU-president Ursula von der Leyen vertelde over hoe "Europa weer verder kon".  

Algemeen

Zes beveiligers verdacht van betrokkenheid bij dood 37-jarige Poolse festivalganger

Lees verder

Brandstofprijzen blijven voorzichtig dalen

Algemeen

Diesel nog steeds duurder dan benzine

Lees verder

Man opent vuur op Russische rekruteringsofficier in Siberië

Algemeen

Hij schreeuwde  'niemand zal vechten' en begon te schieten

Lees verder

Kun je een asteroïde op ramkoers afwenden? NASA-karretje koerst op ruimterots

Tech & Crypto

Vandaag wordt duidelijk of het mogelijk is om een ruimterots uit zijn baan te tikken

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Rihanna neemt halftime show Super Bowl over

Lees verder

Waterbedrijven luiden noodklok: drinkwater vanaf 2030 niet vanzelfsprekend

Lees verder

Wielrenner Van der Poel veroordeeld en beboet voor duwen minderjarig meisje

Lees verder

Ajax-huurling Ihattaren getrouwd met TikTok-ster Yasmine

Lees verder

Rechtse coalitie Italië zegeviert: Giorgia Meloni eist verkiezingswinst op

Lees verder

Exitpoll: uiterst rechtse Giorgia Meloni wint Italiaanse verkiezingen

Lees verder

Nederlands elftal wint nipt van België en pakt poulewinst Nations League

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bierprijzen in Engeland voorlopig niet omhoog

Lees verder

Beschonken bestuurder heeft bijzonder excuus: 'Mijn hond reed'

Lees verder

Onderzoek wijst uit: foetussen vinden boerenkool smerig

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: