NieuwNieuws

Algemeen

BREAKING - Britse regering rondt Brexitdeal af

Een vervroegd kerstcadeau voor Boris Johnson?

De Britse regering heeft donderdagmiddag bekendgemaakt dat er een deal is uitonderhandeld met de Europese Unie over de voorwaarden van de uittreding die vanaf aankomende week werkelijkheid wordt. Jarenlang is er tot wanhoop van alle betrokkenen onderhandeld hierover. Meermaals leek een deal uitonderhandelen een onmogelijke opgave. dit tot wanhoop van zowel de Europese Unie als het Verenigd Koninkrijk, meldt de BBC.

Gevreesd werd dat de Britten vanaf 1 januari zonder deal afscheid zouden nemen uit de EU. Dit zou serieuze  gevolgen voor zo'n beetje ieder facet van het openbare leven zoals onder meer de buitenlandse handel, arbeidsovereenkomsten van expats en levering van goederen en diensten. Zonder deal met de EU zou Groot-Brittannië behandeld worden als een land zonder enige diplomatieke betrekkingen met de buurlanden.

Zelfs niet-EU landen zoals Noorwegen, IJsland en Zwitserland hebben ondanks het feit dat ze geen lid zijn, wel een aantal uitonderhandelde spelregels over de diplomatieke betrekkingen met de Unie waarin zaken zoals importheffingen, visum-afspraken en beheer over territoriale wateren zijn afgestemd. Hoe de Brexitdeal precies in elkaar steekt, is nog niet duidelijk. Maar hij is er.

Soevereiniteit, wereldhandel en immigratiebeleid

Uit een verklaring van Downing Street 10 blijkt dat de onderhandelingen vlak voor kerstavond zijn afgerond. Nadat een referendum in 2016 een meerderheid van de Britten voor uittreding stemde, is jarenlang onderhandeld over de voorwaarden waarop dit zou moeten gebeuren. De regering van Boris Johnson is overduidelijk lyrisch over de deal.

"We hebben de controle terug over onze grenzen, wetten, handelsverdragen en visserijen", staat in een persbericht te lezen. "De deal is fantastisch nieuws voor families en bedrijven in het gehele Verenigd Koninkrijk. We hebben de eerste vrije handelsverdragen inmiddels ondertekend waarin geen importtarieven gevraagd worden. Op basis van het prijspeil van 2019 omvat deze deal een waarde van 668 miljard pond."

De Britten menen dat ze na 1 januari hun soevereiniteit weer teruggewonnen hebben omdat ze niet langer onderhevig zijn aan Europese wetgeving en op zowel politiek als economisch gebied volledig onafhankelijk zijn. Hierdoor wordt een nieuw immigratiebeleid mogelijk dat werkt op basis van een zogenaamd puntensysteem. "Zo kunnen we zelf bepalen wie het Verenigd Koninkrijk binnentreedt."

"We hebben de Brexit-deal nu afgerond waardoor we vanaf vandaag kunnen profiteren van de voordelen die dit met zich meebrengt en de fantastische kansen die ons in het verschiet liggen als onafhankelijke handelsnatie die mondiaal opereert", concludeert de Britse regering in de eerste reactie. 

De Europese Unie reageerde donderdagmiddag op een persconferentie waar EU-president Ursula von der Leyen vertelde over hoe "Europa weer verder kon".  

Politiek

Video - Caroline van der Plas (BBB) wil iets van de coalitie weten over Mark Rutte

Lees verder

Politiek

Video - Jesse Klaver wil weten waarom Mark Rutte eerder wel aftrad en nu niet

Lees verder

Politiek

Nare Jongens Podcast met Bas Paternotte en Jan Dijkgraaf - Poesjes Special

Lees verder

1,5 miljoen euro boete voor NS wegens afschalen dienstregeling

Politiek

Treinstas Vivianne Heijnen (CDA) schrijft ook boete uit voor ProRail

Lees verder

Joran van der Sloot wil niet uitgeleverd worden aan VS

Algemeen

Hoofdverdachte Natalee Holloway-zaak in beroep

Lees verder

Video - Thierry Aartsen (VVD) vindt SBS6-publiek te dom voor asielcrisis

Politiek

Liberaal: Oplossingen te 'technisch' voor kijkers Marcel en Gijs

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Telecom-ministers verzetten zich tegen internettaks voor grootverbruikers

Lees verder

Ramkoers met NPO kost ON! lieve duit: kan oplopen tot 610.000 euro

Lees verder

Treurige toestand: tientallen huisdieren gered uit verwaarloosde woning

Lees verder

Hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman maakt transfer van Nu.nl naar NOS Sport

Lees verder

Drie verdachten opnieuw vrijgesproken voor moord op 'bankier van de onderwereld'

Lees verder

Bezopen chauffeur 'parkeert' wagen in pui van Eindhovense winkel

Lees verder

VIDEO: Influencer en OnlyFans-model Iesha reist Formule 1 achterna

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Klachtenregen om Heineken-posters: modellen lijken te jong

Lees verder

'AI-drone negeert menselijke orders om doel te bereiken'

Lees verder

Gestolen baby-ezel weer herenigd met moeder

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: