NieuwNieuws

Binnenland

LinkedIn blokkeert Van Haga na 'verspreiding nepnieuws'

Leven we in een Orwelliaanse dystopie waar techbedrijven de scepter der waarheid zwaaien?

Het zakelijke sociale medium voor baantjesjagers die fulltime op zoek zijn naar 'een nieuwe uitdaging' LinkedIn, heeft het account van FvD-Kamerlid Wybren van Haga voorlopig bevroren. Volgens LinkedIn heeft de zetelklevende huisjesmelker zich niet gehouden aan de gebruiksvoorwaarden door berichten met een 'valse inhoud' te verspreiden.

Volgens Van Haga is zijn account gesloopt nadat hij een bericht plaatste waarin hij claimde dat de sterfte na een Covid-19 0,23 procent zou zijn en mondkapjes niet zouden werken. Op basis van deze bevindingen wil de FvD'er dat de coronamaatregelen geschrapt worden omdat deze in zijn ogen niet proportioneel en zelfs over 'Orwelliaans' karakter beschikken.

Via Twitter verbaast Van Haga zich over het besluit om zijn account te verwijderen. Als bewijs stuurt hij een screenshot waarop de tekst 'Uw account is beperkt' te lezen is. Waarmee hij ironisch genoeg aantoont dat ook deze tweet niet helemaal strookt met de waarheid. De definities van 'verwijdering' en 'beperking' liggen immers tamelijk ver bij elkaar vandaan.

Welkom in Dystopia?

Tegen de NOS laat LinkedIn weten niet te willen reageren op individuele gevallen. Zij verwijzen naar hun richtlijnen om hun platform een veilige, vertrouwde en professionele omgeving te houden en dat hun gebruikers hun huisregels dienen na te leven.

Van Haga beschouwt zichzelf op zijn beurt als een slachtoffer van censuur. Hij hoopte algemene richtlijnen van een wereldwijd platform met 766 miljoen gebruikers niet op hem van toepassing waren vanwege zijn nieuwe uitdaging als Kamerlid op het Binnenhof bij een partij met twee zetels. 

De verwijdering beperking zou zelfs als een bedreiging voor het fenomeen waarheid beschouwd moeten worden. In zijn optiek zou een techbedrijf of overheid nooit mogen bepalen of informatie al dan niet feitelijk correct is. De voormalige VVD'er beklemtoont dat deze waarheid aan discussie onderhevig is en LinkedIn het hem zo onmogelijk maakt deze te ontkennen door weerleggingen met behulp van zijn alternatieve feiten.

De door omstandigheden geplaagde politicus werd donderdag nogmaals slachtoffer van een klacht. De klager, die uit Duitsland kwam, meende dat Van Haga ook de huisregels van de Blauwe Vogel had geschonden. Twitter liet in een bericht weten dat de melding geen aanleiding was om zijn account te verwijderen beperken. "Welkom in Dystopia!", luidde de bezorgde reactie nadat bekend werd dat er geen beperkingen werden opgelegd.

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Glamorama

Genoeg te zien op je scherm

Lees verder

Stevige kritiek op blootplaatje van topmodel met dochtertje

Glamorama

Iedereen boos op Hosk

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Sebastian Vettel blijft in de Formule 1

Lees verder

Evenementenbranche sleept de staat voor de rechter

Lees verder

Remkes gaat een weekendje weg met Rutte, Kaag en Hoekstra

Lees verder

Haarlem grijpt in bij volle zalen Theo Maassen

Lees verder

AEX ramt voor het eerst door de 800 punten

Lees verder

Weer drie punten aftrek voor ADO Den Haag

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Naked Attraction-advertenties moeten van Londense bus

Lees verder

Luipaard bijt fotomodel in haar gezicht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: