NieuwNieuws

Algemeen

Nederland wordt verboden toegang zonder negatieve testuitslag

De regel geldt vanaf dinsdag voor iedereen die per boot, vliegtuig, bus of trein binnenkomt

Binnenkomende reizigers die aankomen in Nederland dienen vanaf aanstaande dinsdag 29 december 00.01 uur verplicht een negatieve coronatest te overhandigen. Dit blijkt uit een persbericht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De negatieve testuitslag dient maximaal 72 uur geleden te zijn vastgesteld. Daarnaast blijft de richtlijn om tien dagen in zelfisolatie te gaan van kracht.

De negatieve swabtestplicht wordt doorgevoerd voor iedere vorm van internationaal openbaar vervoer zoals internationale treinen, bussen, veerponten. Gisteren werd al bekend dat de maatregel van kracht werd voor passagiers die via het luchtruim ons land betreden. Uiteraard zijn er ook uitzonderingen, want het blijft natuurlijk Nederland.

Zogenaamd 'regionaal OV dat grensoverschrijdend is' zoals regiobuslijnen of Euregio-boemeltjes in het oosten en zuiden hoeven niet aan de voorwaarden te voldoen. Ook voor kinderen jonger dan 13 jaar geldt een vrijstelling. Op de website van Rijksoverheid verschijnt begin volgende week een lijst met nog meer uitzonderingen, vrijstellingen en voorwaarden.

Verzoeken en adviseren

De handhaving van de nieuwe regels is in handen van de vervoerders. Zij moeten reizigers vanaf 29 december op minimaal een halte voor de grens te checken op hun negatieve coronaverklaring. Wie weigert of geen negatieve PCR-uitslag kan overhandigen, 'kan door de vervoerder verzocht worden het voertuig te verlaten'. In het geval van veerponten en vliegtuigen vindt de controle tijdens het vertrek plaats.

Voor auto's en vrachtwagens die via de wegen ons land binnenrijden, worden voor alsnog geen nieuwe maatregelen van kracht. Het ministerie benadrukt dat de negatieve test niet als vervanging moet worden beschouwd van het dringende en nadrukkelijke advies om tien dagen in zelfquarantaine te gaan na het arriveren vanuit een 'oranje reisgebied' (ofwel de hele wereld).

Nederland volgt hiermee het beleid dat nagenoeg ieder ander Europees land al sinds afgelopen zomer heeft ingevoerd. Onder meer België, Griekenland, Zwitserland, Duitsland en Verenigd Koninkrijk hanteren een soortgelijke regel waarbij eveneens de zelfisolatie een verplicht karakter heeft. Overtreders kunnen in sommige landen forse boetes die kunnen oplopen tot 10.000 euro tegemoet zien.

Dit vond de Nederlandse regering niet nodig. Wat er precies gebeurt als een passagier besluit het verzoek de trein of bus te verlaten naast zich neer te leggen, is onduidelijk.

Algemeen

Politie grijpt in bij klimaatprotest A12, actievoerder Lucas Winnips gearresteerd

Lees verder

Politie vindt zes kinderen in Oostenrijkse wijnkelder

Algemeen

Vermoedelijke vader aangehouden

Lees verder

Italië boos op Ierland om waarschuwing op wijnen

Algemeen

Wijnlanden negeren alcoholische gezondheidsrisico's liever

Lees verder

'Kredietbeoordelaar Moody's werkt aan scoringssysteem stablecoins'

Tech & Crypto

Project in opstartfase

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Twee scholieren in Maastricht aangehouden om nepvuurwapens

Lees verder

Stikstoffabriek Zuidbroek inmiddels 1,5 jaar vertraagd (nu door ruziënde aannemers)

Lees verder

Musk sloopt weerbericht met Starlink-satellieten

Lees verder

Baas van biotechbedrijf bezig met verjongingskuur: longen van 18-jarige

Lees verder

Scheepswrak voor Britse kust blijkt Nederlands oorlogsschip

Lees verder

Nog duizenden mensen moeten langer wachten op medicatie

Lees verder

Rechter: Van opruiing verdachte activist Lucas Winnips mag niet naar A12-blokkade Den Haag

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Worstenlegger drijft eilanders tot waanzin met worst in brievenbus: 'Traumatisch'

Lees verder

Stroombesparende maatregel legt heel Pakistan plat: 'Geen grote crisis'

Lees verder

Doodgaan flink duurder door energiecrisis

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: