NieuwNieuws

Binnenland

EU begint morgen met vaccineren, Nederland nog niet

Vaccins blijven nog twee weken in Ossche vriezers

Na Engeland en Amerika heeft nu ook Duitsland haar eerste inwoner gevaccineerd: een 101-jarige mevrouw uit Halberstadt genaamd Edith Kwoizalla is de eerste in het land die een dosis van het Pfizer-BioNTech-vaccin ontvangt. Morgen starten de oosterburen, net als veel andere EU-landen, met hun vaccinatiecampagnes. Nederland, een van de landen met de hoogte besmettingsgraad ter wereld, nog niet. Hier wordt gemikt op 8 januari als de dag waarop de eerste zorgmedewerkers ingeënt worden.

De eerste koeldozen met vaccins zijn vanmorgen vanuit de Pfizerfabriek in Puurs (België) verspreid over Europa. 10.000 doses zijn ook in Nederland terecht gekomen en worden opgeslagen in de vriezers van een bedrijf in Oss. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, sprak vandaag over ‘leveringsdag.’ “We slaan de bladzijde om van een moeilijk jaar. […] Mensen in Athene, Rome, Helsinki, Sofia, noem maar op, gaan het vaccin ontvangen. De Europese vaccinatiedagen zijn een moment van eenheid en een Europees succesverhaal.” Een succesverhaal waar Nederland nog twee weken op moet wachten. 

Coronaminister De Jonge noemde de datum van 8 januari ‘waanzinnig snel,’ maar is daarmee later dan Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Bulgarije, Spanje, België, Luxemburg, Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Griekenland, Kroatië, Litouwen, Malta, Polen, Roemenië, Tsjechië, Zweden, Hongarije, Portugal, en Ierland. De Jonge vindt dat er door eerder te starten er ‘onverantwoordelijke risico’s’ worden genomen. Welke risico’s al die landen dan zoal nemen is niet duidelijk. Overigens is acht januari niet de dag dat het vaccinatieprogramma echt op gang komt: op de 11e begint de GGD op drie locaties met prikken, en pas op de 18e wordt dat aantal uitgebreid tot 25. 

Acteur Paul Ritter (55) overleden

Glamorama

Bekend van o.a. Harry Potter, James Bond en Chernobyl

Lees verder

Reisorganisator D-Reizen is uitgereisd

Binnenland

Failliet verklaard door rechtbank

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Bedreiger van schrijfster Lale Gül aangehouden

Lees verder

Daley Blind rest van seizoen uitgeschakeld

Lees verder

Rutte onthult: Ik kreeg informatie eerder dan de rest

Lees verder

School verbiedt 'slordig' matje in de nek

Lees verder

VIDEO - Dennis ontdekt alles over cryptomunten bij LiteBit

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Lachgasrit maakt einde aan gloednieuwe auto

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: