NieuwNieuws

Binnenland

Verzorgenden: "Uitspraken Van Dissel klap in gezicht"

#klappenvoordezorg

De Beroepsvereniging van verzorgenden, dat verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten vertegenwoordigt, heeft ‘onthutst’ gereageerd op de uitspraken van RIVM-voorman Jaap van Dissel in een eindejaarsinterview met de NOS. In dat gesprek noemde Van Dissel het ‘lage’ opleidingsniveau van medewerkers in de verpleeghuizen als een factor in het grote aantal besmettingen en sterfgevallen in de tehuizen in het voorjaar, in plaats van het grote gebrek aan beschermingsmiddelen vanwege zijn eigen strenge richtlijnen. “Het is een klap in het gezicht van alle collega’s die dag en nacht onder zware druk klaar staan voor hun kwetsbare bewoners."

Dat schrijft de vereniging bij monde van Marita de Kleijne, hun voorzitter. “We hebben zelf de grootste risico’s gelopen door het gevoerde beleid, door de tekorten aan persoonlijke beschermenden middelen, omdat [we] lange tijd achteraan de rij stonden bij de verdeling daarvan en door de onveilige en onrealistische RIVM-richtlijnen voor het gebruik van beschermende middelen en mondneusmaskers.”

Respectloos

Van Dissel werd in het interview gevraagd of de beperkende richtlijnen voor beschermingsmiddelen in verpleeghuizen misschien te streng was. Hij vond die redenering te simpel. “Er spelen een heleboel factoren. Het opleidingsniveau van verzorgenden, de situatie in het verpleeghuis. Het is complexer dan het op te hangen aan een enkele maatregel.” Hij zegt niet te weten of het anders had gemoeten. “We proberen een integere afweging te maken van de risico’s,” vertelde hij de NOS.

Kleijne ziet de uitspraken als het afschuiven van de ‘schuld’ voor het hoge aantal besmettingen in de schoenen van verzorgenden. “De suggestie wordt gewekt dat dat de besmettingen te wijten waren aan het opleidingsniveau van de professionals die in de frontlinie staan en stonden. Dat is onbehoorlijk, respectloos en om je voor te schamen.”

Ook de timing valt in goede aarde: “We doen alles om onze kennis en kunde op peil te houden. En dan op Tweede Kerstdag deze uitspraken. Dit demotiveert enorm.” 

Weer drie punten aftrek voor ADO Den Haag

Sport

Club gaat weer in beroep

Lees verder

President Poetin in zelfisolatie

Buitenland

Verschillende coronabesmettingen in zijn omgeving

Lees verder

Studentencorps verliest beurzen na gewelddadige ontgroeningen

Binnenland

Straf voor uit de hand gelopen ontgroeningen

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Tot tien maanden cel voor datadiefstal GGD

Lees verder

'Je wordt bedankt, Bin Laden': 'De missiemachine bleef draaien'

Lees verder

Hamilton is trots op stewards na straf voor Verstappen

Lees verder

Nieuwe arrestatie in verband met de vergisontvoering

Lees verder

Lingo-legende François Boulangé overleden

Lees verder

Kanye West ontvolgt Kim Kardashian op Instagram

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Naked Attraction-advertenties moeten van Londense bus

Lees verder

Luipaard bijt fotomodel in haar gezicht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: