NieuwNieuws

Binnenland

Verzorgenden: "Uitspraken Van Dissel klap in gezicht"

#klappenvoordezorg

De Beroepsvereniging van verzorgenden, dat verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten vertegenwoordigt, heeft ‘onthutst’ gereageerd op de uitspraken van RIVM-voorman Jaap van Dissel in een eindejaarsinterview met de NOS. In dat gesprek noemde Van Dissel het ‘lage’ opleidingsniveau van medewerkers in de verpleeghuizen als een factor in het grote aantal besmettingen en sterfgevallen in de tehuizen in het voorjaar, in plaats van het grote gebrek aan beschermingsmiddelen vanwege zijn eigen strenge richtlijnen. “Het is een klap in het gezicht van alle collega’s die dag en nacht onder zware druk klaar staan voor hun kwetsbare bewoners."

Dat schrijft de vereniging bij monde van Marita de Kleijne, hun voorzitter. “We hebben zelf de grootste risico’s gelopen door het gevoerde beleid, door de tekorten aan persoonlijke beschermenden middelen, omdat [we] lange tijd achteraan de rij stonden bij de verdeling daarvan en door de onveilige en onrealistische RIVM-richtlijnen voor het gebruik van beschermende middelen en mondneusmaskers.”

Respectloos

Van Dissel werd in het interview gevraagd of de beperkende richtlijnen voor beschermingsmiddelen in verpleeghuizen misschien te streng was. Hij vond die redenering te simpel. “Er spelen een heleboel factoren. Het opleidingsniveau van verzorgenden, de situatie in het verpleeghuis. Het is complexer dan het op te hangen aan een enkele maatregel.” Hij zegt niet te weten of het anders had gemoeten. “We proberen een integere afweging te maken van de risico’s,” vertelde hij de NOS.

Kleijne ziet de uitspraken als het afschuiven van de ‘schuld’ voor het hoge aantal besmettingen in de schoenen van verzorgenden. “De suggestie wordt gewekt dat dat de besmettingen te wijten waren aan het opleidingsniveau van de professionals die in de frontlinie staan en stonden. Dat is onbehoorlijk, respectloos en om je voor te schamen.”

Ook de timing valt in goede aarde: “We doen alles om onze kennis en kunde op peil te houden. En dan op Tweede Kerstdag deze uitspraken. Dit demotiveert enorm.” 

R. Kelly heeft spuitje gehad

Glamorama

Al twee keer gevaccineerd tegen corona in de gevangenis

Lees verder

Groep strandgangers spontaan homoseksueel om gearresteerd koppel te bevrijden

Buitenland

'Ik ben ook gay!',  'Arresteer ons!'

Lees verder

Nicolette van Dam over man Bas: 'Hij spoort niet'

Glamorama

Heeft een nieuwe hobby ontdekt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Britten heropenen scholen met berg thuistests

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.729 nieuwe besmettingen

Lees verder

ME staat met waterkanon klaar tegenover demonstranten

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

FvD-bijeenkomst Nijmegen beëindigd door burgemeester

Lees verder

Facebook moet schadevergoeding betalen aan 1,6 miljoen Amerikanen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Lelijk stroomhuisje gepest in Baarn, gemeente doet mee

Lees verder

Kinderen van school getrapt na vondst Onlyfans-account moeder

Lees verder

Van Tupperware naar Tupper, waar?: Geen verkoop meer in Nederland

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: