NieuwNieuws

Binnenland

Verzorgenden: "Uitspraken Van Dissel klap in gezicht"

#klappenvoordezorg

De Beroepsvereniging van verzorgenden, dat verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten vertegenwoordigt, heeft ‘onthutst’ gereageerd op de uitspraken van RIVM-voorman Jaap van Dissel in een eindejaarsinterview met de NOS. In dat gesprek noemde Van Dissel het ‘lage’ opleidingsniveau van medewerkers in de verpleeghuizen als een factor in het grote aantal besmettingen en sterfgevallen in de tehuizen in het voorjaar, in plaats van het grote gebrek aan beschermingsmiddelen vanwege zijn eigen strenge richtlijnen. “Het is een klap in het gezicht van alle collega’s die dag en nacht onder zware druk klaar staan voor hun kwetsbare bewoners."

Dat schrijft de vereniging bij monde van Marita de Kleijne, hun voorzitter. “We hebben zelf de grootste risico’s gelopen door het gevoerde beleid, door de tekorten aan persoonlijke beschermenden middelen, omdat [we] lange tijd achteraan de rij stonden bij de verdeling daarvan en door de onveilige en onrealistische RIVM-richtlijnen voor het gebruik van beschermende middelen en mondneusmaskers.”

Respectloos

Van Dissel werd in het interview gevraagd of de beperkende richtlijnen voor beschermingsmiddelen in verpleeghuizen misschien te streng was. Hij vond die redenering te simpel. “Er spelen een heleboel factoren. Het opleidingsniveau van verzorgenden, de situatie in het verpleeghuis. Het is complexer dan het op te hangen aan een enkele maatregel.” Hij zegt niet te weten of het anders had gemoeten. “We proberen een integere afweging te maken van de risico’s,” vertelde hij de NOS.

Kleijne ziet de uitspraken als het afschuiven van de ‘schuld’ voor het hoge aantal besmettingen in de schoenen van verzorgenden. “De suggestie wordt gewekt dat dat de besmettingen te wijten waren aan het opleidingsniveau van de professionals die in de frontlinie staan en stonden. Dat is onbehoorlijk, respectloos en om je voor te schamen.”

Ook de timing valt in goede aarde: “We doen alles om onze kennis en kunde op peil te houden. En dan op Tweede Kerstdag deze uitspraken. Dit demotiveert enorm.” 

'Vrouw PSV-speler Zahavi mishandeld bij overval'

Binnenland

Overvallers zouden zich hebben voorgedaan als pakketbezorgers

Lees verder

Eredivisiespeler verdacht van matchfixing

Sport

Politie onderzoekt de zaak

Lees verder

Elon Musk bij SNL: 'Ik ben een autist'

Glamorama

Raketbouwer onthult zijn geheim en torpedeert ook nog even een cryptomunt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Klaas Dijkhoff maakt transfer naar PSV

Lees verder

Jongen wilde 'mening uiten' met middelvinger voor politie

Lees verder

Raven van Dorst voortaan als non-binair door het leven

Lees verder

Romain Grosjean even terug in de Formule 1

Lees verder

José Mourinho aan de slag bij AS Roma

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Inbreker gepakt na fapje achter laptop

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: