NieuwNieuws

Niet Doodchecken

Canadese man krijgt eigen botten voor Kerst

Liet zijn been prepareren om ongeluk te verwerken

Een 24-jarige man uit Canada, die in juli zijn been verloor in een ongeluk, kreeg dit jaar wel een heel bijzonder kerstcadeau: de botten van zijn eigen been. Hoewel veel mensen daar absoluut niet op zouden zitten wachten, was Justin Fernandes er juist heel blij mee.

Fernandes vertelt aan de Canadese nieuwszender CTV News dat het voor hem symbool staat voor een jaar waarin hij door een moeilijke periode ging en dat het hem helpt bij het verwerken van het ongeluk. Het was nog niet makkelijk om zijn eigen been in handen te krijgen. De operatie kostte maanden regelwerk, honderd e-mails, tientallen telefoontjes en een beetje internetmagie.

Preparateur

Na het kwijtraken van zijn been plaatste Fernandes een oproep op een forum voor dierenpreparatie, en kreeg een reactie van het Prehistoria Natural History Centre (PHNC) uit Toronto. Het PHNC is gespecialiseerd in het behandelen van dierenskeletten om tentoon te stellen.

"Door het proces hebben we elkaar vrij goed leren kennen, en hij is echt een deel geworden van onze museumfamilie," vertelt de directeur van PHNC Ben Lovatt aan CTV News. Waar sommigen het verzoek van Justin Fernandes direct zouden hebben afgewezen, ging het team van PHNC er graag in mee.

Lovatt en zijn team besloten geen geld te vragen voor de preparatie van Fernandes' botten. "We begrepen dat hij contact had gezocht met een preperateur die 15.000 dollar vroeg. (...) Dat zou ik vragen voor een complete walvis, dus dat was een buitensporige prijs," aldus Lovatt.

Nog niet gemakkelijk

Het vinden van de bereidwillige preperateur was niet perse de grootste uitdaging van de hele operatie, want het meekrijgen van je eigen been bleek ook nog een hele onderneming. "Ik moest een speciale verklaring hebben om het been vrij te krijgen," vertelt Fernandes. 

"Stel je voor: ik zit net in het ziekenhuis, ik heb op dit punt nog geeneens een protese. Ik was gewoon wat het rond hupsen en vanuit bed honderd e-mails aan het versturen en tientallen telefoontjes aan het plegen."

Na een hoop gedoe en geregel was het vorige woensdag eindelijk zover en mocht Justin Fernandes zijn eigen botten in ontvangst nemen. "Voor mij is het verwerken het omzetten van dat morbide object  - dat de meest mensen het liefst zouden willen weggooien en vergeten - in een soort van kunst. En dat is wat ik zie, kunst, en ik vind het prachtig."

Video: Prehistoria Natural History Centre

Onderzoeksrapport rekent af met directeur toneelgroep Oostpool

Binnenland

Grensoverschrijdend gedrag kon jarenlang plaatsvinden

Lees verder

PODCAST - Het NieuwNieuws van 19 januari

Tech & Gaming

Het nieuwste NieuwNieuws in een paar minuutjes!

Lees verder

Populariteit e-books flink toegenomen tijdens lockdown

Tech & Gaming

Bibliotheken leenden 44% meer digitale boeken uit dan in 2019

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Fapacteur Ferry Doedens gaat zingen over zijn leven

Lees verder

Banketbakker gearresteerd vanwege peniscupcakes

Lees verder

KNVB en NOC*NSF waarschuwen voor desastreus gevolg avondklok

Lees verder

Inspectie bezorgd over werksituatie maaltijdbezorgers

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.335 nieuwe besmettingen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Hond bijt mishandelende man ziekenhuis in

Lees verder

Luie leraar stuurt ongepaste tekenopdracht

Lees verder

Feestgangers: 'Pandemie? Welke pandemie?'

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: