NieuwNieuws

Algemeen

Britse corona-mutatie geen aanleiding voor extra maatregelen

In totaal zijn er in Nederland zeker elf mensen geïnfecteerd met de besmettelijkere virusvariant

Het gemuteerde SARS2-nCoV-virus dat in Groot-Brittannië in een hoog tempo om zich heengrijpt, heeft ook voet aan de grond gekregen in Nederland. Het kabinet spreekt van een 'zorgelijke' virusvariant en heeft morgen een overleg ingelast over de strategie. Op de agenda staat in elk geval de of de opening van de basisscholen van 18 naar 11 januari vervroegd kan worden.

Helemaal koud laat de verspreiding van de Britse Covid-19-mutatie het kabinet niet. Er is nog een hoop onbekend, maar wat volgens gezondheidsexperts wel vaststaat is dat hij een stuk besmettelijker is dan het coronavirus waar we hiervoor mee te maken hadden. Hugo de Jonge maakte deze week bekend dat in totaal zeker elf Nederlanders besmet zijn geraakt met deze variant. 

"De situatie is zorgelijk, maar we weten op dit moment nog weinig over deze mutatie’’, zegt een Haagse bron tegen het Algemeen Dagblad. ,"Het is niet zo dat het kabinet deze week nieuwe coronamaatregelen gaat aankondigen. Dat is pas aan de orde als het aantal besmettingen hard zou stijgen en de huidige lockdown dus niet voldoende werkt."

Basisregels in Nederland; Grote zorgen in Groot-Brittannië

Minister de Jonge herinnert de Nederlandse bevolking eraan dat de basisregels zoals afstand houden, contact beperken en volle huiskamers voorkomen ook van kracht is voor de bestrijding van de nieuwe variant en tijdens Oud en Nieuw. Door de recente ontwikkelingen is het 'extra belangrijk om je aan de regels te houden'.

Contactonderzoekers hebben een cluster van vijf besmettingen vastgesteld die te herleiden naar een basisschool in Bergschenhoek, in de buurt van Rotterdam. Bij het overleg van morgen schuiven naast Rutte en De Jonge ook minister Van Ark van Medische Zorg en Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan. De kans dat wordt besloten om de kerstvakantie met een week te verkorten is volgens ingewijden uiterst klein.

In Groot-Brittannië waar de virusvariant al duizenden mensen besmette, wordt wel ingegrepen. De regering van Boris Johnson overweegt een vijfde striktheidsniveau aan hun stoplichtsysteem toe te voegen of zelfs een nieuwe landelijke lockdown door te voeren. De gemuteerde coronavariant zou tot 60 procent besmettelijker zijn en vooral in London en het zuidoosten van het land de 'vanilla-variant' verdreven hebben.

De Britse mutant heeft tot dusver in tien landen de kop opgestoken. Naast Nederland en Groot-Brittannië, zijn meldingen bekend uit  Zuid-Afrika, Zweden, Zwitserland, Spanje, Japan, Australië, Zuid-Korea en Canada. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: