NieuwNieuws

Tech & Gaming

PODCAST - Het Nieuwnieuws van 30 december

In een paar minuten weer helemaal op de hoogte van het allernieuwste Nieuwnieuws-nieuws! 

Israël met straatlengte voorsprong wereldkampioen coronaprikken, 89 politieke partijen ingeschreven bij de Kiesraad voor de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen en Tilburgse Marktplaatsboefjes in de val gelokt. Dit en nog veel meer hoor je handig samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse nieuwsoverzicht in een paar minuten.

Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts en sinds kort ook op YouTube. Wat je ook kiest, maakt niet uit! Wij zouden dit sowieso vet aardig vinden, dus op voorhand superdikke dankjewel! Beluister de uitzending van vandaag hieronder. De uitzending van vandaag wordt mede mogelijk gemaakt door Poliswijzer.nl.

Transcript

Het NieuwNieuws van de dag wordt mede mogelijk gemaakt door Poliswijzer.nl. 

Vaccineren kun je leren, in dit geval va Israël! Het land heeft nu al 7,5% van de bevolking ingeënt tegen het coronavirus. Het land was afgelopen najaar juist nog negatief in het nieuws vanwege het loeihoge aantal besmettingen en een overheid die geen vat op de pandemie leek te krijgen. Het tij lijkt nu gekeerd; op 14 december werd de eerste prik gegeven en de afgelopen twee weken is er als een gek doorgeprikt. Gisteren waren er al 644.000 inwoners gevaccineerd van de in totaal 8,6 miljoen koppen tellende bevolking, dit komt neer op 7,44 procent. 

Als ze in hetzelfde tempo doorgaan is iedereen over 25 weken ingeënt, ruim op tijd voor de zomervakantie. Israël is met een straatlengte voorsprong de mondiale prikkampioen. Ook Bahrein, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zitten in de bovenste regionen. Van de EU-landen is Portugal op dit moment de nummer 1 met een vaccinatiegraad van 0,16 procent. In Europa zijn er slechts acht landen waar nog geen prik gegeven is. Oekraïne, Moldavië, Montenegro, Albanië, Kosovo, Noord-Macedonië en Bosnië-Hercegovina en Nederland, het land waar tientallen ziekenhuizen vandaag hebben beslist dringende operaties te schrappen.

De politie heeft twee jongens van 16 en 18 jaar oud uit Tilburg opgepakt op verdenking van heling. Het grijpgrage duo werd in de val gelokt door het slachtoffer die zijn eigen tweewieler in een internetadvertentie voorbij zag komen. Deze mountainbike was vorige week van hem ontvreemd. Na het spotten van de advertentie, schakelde hij direct de politie in voor een valstrik. Door zich voor te doen als geïnteresseerde, kwam het slachtoffer in contact met de dieven. Enige tijd later werd er een afspraak gemaakt voor de overdracht. 

De Brabander kwam echter niet allen, in overleg met de officier van justitie kreeg hij gezelschap van twee agenten die zo de kans kregen om de helers op heterdaad te betrappen. Het helende tweewielertweetal werd op het moment van de overdracht van de mountainbike direct in de kraag gevat. Tegen hen is een strafrechtelijk onderzoek gestart waarbij ook gekeken word of zij eveneens betrokken waren bij de diefstal van afgelopen week. Het slachtoffer heeft zijn geliefde mountainbike inmiddels weer terug. 

In Bulgarije heeft men een creatieve oplossing gevonden om de Pfizer-vaccins gekoeld te vervoeren. Tot grote verbazing en hilariteit van de Bulgaren is op beelden van afgelopen weekend te zien dat dozen met vaccins uit busjes met hotdogreclames worden getild. De bestelbussen worden onder politiebewaking naar verschillende steden in het land geleid. Het vaccin is onder koelkasttemperaturen zo’n vijf dagen houdbaar. Als je het langer wilt bewaren heb je een supervriezer nodig die tot -70 graden kan koelen. 

De Bulgaren vinden het in ieder geval grappig, en hebben memes gemaakt van knakworsten met het Pfizer-logo erop. Er is ook veel kritiek: velen snappen niet waarom de Bulgaarse regering geen gecertificeerde en gespecialiseerde voertuigen heeft geregeld om dergelijke vracht mee te vervoeren. Zij vinden het een worst case scenario. De Bulgaarse minister Angelov, zeg maar de Hugo de Jonge van Bulgarije, vindt dat de criticasters niet zo moeten zeuren en dat de memes ‘ongepast’ zijn. “Bulgarije is niet het enige land waar private bedrijven transport leveren.” Volgens hem worden de worstenwagens alleen gebruikt voor de eerste paar leveringen, later neemt de fabrikant de logistiek over. 

Peter R. de Vries heeft op social media zijn excuses aangeboden voor zijn optreden in het satirische televisieprogramma Promenade. De misdaadverslaggever was daar te zien als 'masked singer Ganesha' in een parodie op het televisieprogramma The Masked Singer

Daarmee heeft hij blijkbaar enkele Hindoestanen boos gemaakt, want Ganesha is een god en goden doen blijkbaar niet mee aan televisieprogramma's. De Vries zag zich genoodzaakt zijn excuses aan te bieden. "Het was geen moment - van niemand bij het programma - de bedoeling een religie of volgelingen daarvan te bespotten of te kwetsen. Excuus als dat wel zo was", schrijft hij op Twitter. 

Goffertstadion voorlopig gesloten na tribunefaal

Sport

Opruimen en onderzoeken

Lees verder

FvD wil weten of NTR Squid Game-filmpje strafbaar is

Binnenland

Pepijn van Houwelingen vergelijkt satire met genocide Rwanda

Lees verder

Volkskrant moet onterecht ontslagen recensent Arjan Peters 370.000 euro betalen #MeToo

Binnenland

MeToo-affaire blijkt volgens rechter geen MeToo

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Video - Informateurs nodigen Pieter Omtzigt uit voor gesprek

Lees verder

Colin Powell overleden aan coronavirus

Lees verder

Erfgenamen King of Pop willen King of Pop verbieden

Lees verder

Kourtney Kardashian verloofd met Travis Barker

Lees verder

Marc van Ranst: Gelobotomiseerde platwormen intelligenter dan Thierry Baudet

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Brits Lagerhuislid David Amess (Tory) neergestoken (Update: Politicus is overleden)

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Noorwegen waarschuwt burgers: niet op Rusland plassen!

Lees verder

Naked Attraction-advertenties moeten van Londense bus

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: