NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST - Het Nieuwnieuws van 30 december

In een paar minuten weer helemaal op de hoogte van het allernieuwste Nieuwnieuws-nieuws! 

Israël met straatlengte voorsprong wereldkampioen coronaprikken, 89 politieke partijen ingeschreven bij de Kiesraad voor de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen en Tilburgse Marktplaatsboefjes in de val gelokt. Dit en nog veel meer hoor je handig samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse nieuwsoverzicht in een paar minuten.

Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts en sinds kort ook op YouTube. Wat je ook kiest, maakt niet uit! Wij zouden dit sowieso vet aardig vinden, dus op voorhand superdikke dankjewel! Beluister de uitzending van vandaag hieronder. De uitzending van vandaag wordt mede mogelijk gemaakt door Poliswijzer.nl.

Transcript

Het NieuwNieuws van de dag wordt mede mogelijk gemaakt door Poliswijzer.nl. 

Vaccineren kun je leren, in dit geval va Israël! Het land heeft nu al 7,5% van de bevolking ingeënt tegen het coronavirus. Het land was afgelopen najaar juist nog negatief in het nieuws vanwege het loeihoge aantal besmettingen en een overheid die geen vat op de pandemie leek te krijgen. Het tij lijkt nu gekeerd; op 14 december werd de eerste prik gegeven en de afgelopen twee weken is er als een gek doorgeprikt. Gisteren waren er al 644.000 inwoners gevaccineerd van de in totaal 8,6 miljoen koppen tellende bevolking, dit komt neer op 7,44 procent. 

Als ze in hetzelfde tempo doorgaan is iedereen over 25 weken ingeënt, ruim op tijd voor de zomervakantie. Israël is met een straatlengte voorsprong de mondiale prikkampioen. Ook Bahrein, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zitten in de bovenste regionen. Van de EU-landen is Portugal op dit moment de nummer 1 met een vaccinatiegraad van 0,16 procent. In Europa zijn er slechts acht landen waar nog geen prik gegeven is. Oekraïne, Moldavië, Montenegro, Albanië, Kosovo, Noord-Macedonië en Bosnië-Hercegovina en Nederland, het land waar tientallen ziekenhuizen vandaag hebben beslist dringende operaties te schrappen.

De politie heeft twee jongens van 16 en 18 jaar oud uit Tilburg opgepakt op verdenking van heling. Het grijpgrage duo werd in de val gelokt door het slachtoffer die zijn eigen tweewieler in een internetadvertentie voorbij zag komen. Deze mountainbike was vorige week van hem ontvreemd. Na het spotten van de advertentie, schakelde hij direct de politie in voor een valstrik. Door zich voor te doen als geïnteresseerde, kwam het slachtoffer in contact met de dieven. Enige tijd later werd er een afspraak gemaakt voor de overdracht. 

De Brabander kwam echter niet allen, in overleg met de officier van justitie kreeg hij gezelschap van twee agenten die zo de kans kregen om de helers op heterdaad te betrappen. Het helende tweewielertweetal werd op het moment van de overdracht van de mountainbike direct in de kraag gevat. Tegen hen is een strafrechtelijk onderzoek gestart waarbij ook gekeken word of zij eveneens betrokken waren bij de diefstal van afgelopen week. Het slachtoffer heeft zijn geliefde mountainbike inmiddels weer terug. 

In Bulgarije heeft men een creatieve oplossing gevonden om de Pfizer-vaccins gekoeld te vervoeren. Tot grote verbazing en hilariteit van de Bulgaren is op beelden van afgelopen weekend te zien dat dozen met vaccins uit busjes met hotdogreclames worden getild. De bestelbussen worden onder politiebewaking naar verschillende steden in het land geleid. Het vaccin is onder koelkasttemperaturen zo’n vijf dagen houdbaar. Als je het langer wilt bewaren heb je een supervriezer nodig die tot -70 graden kan koelen. 

De Bulgaren vinden het in ieder geval grappig, en hebben memes gemaakt van knakworsten met het Pfizer-logo erop. Er is ook veel kritiek: velen snappen niet waarom de Bulgaarse regering geen gecertificeerde en gespecialiseerde voertuigen heeft geregeld om dergelijke vracht mee te vervoeren. Zij vinden het een worst case scenario. De Bulgaarse minister Angelov, zeg maar de Hugo de Jonge van Bulgarije, vindt dat de criticasters niet zo moeten zeuren en dat de memes ‘ongepast’ zijn. “Bulgarije is niet het enige land waar private bedrijven transport leveren.” Volgens hem worden de worstenwagens alleen gebruikt voor de eerste paar leveringen, later neemt de fabrikant de logistiek over. 

Peter R. de Vries heeft op social media zijn excuses aangeboden voor zijn optreden in het satirische televisieprogramma Promenade. De misdaadverslaggever was daar te zien als 'masked singer Ganesha' in een parodie op het televisieprogramma The Masked Singer

Daarmee heeft hij blijkbaar enkele Hindoestanen boos gemaakt, want Ganesha is een god en goden doen blijkbaar niet mee aan televisieprogramma's. De Vries zag zich genoodzaakt zijn excuses aan te bieden. "Het was geen moment - van niemand bij het programma - de bedoeling een religie of volgelingen daarvan te bespotten of te kwetsen. Excuus als dat wel zo was", schrijft hij op Twitter. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: