NieuwNieuws

Algemeen

Hugo de Jonge negeert noodkreet Gommers voor spoedvaccinatie

IC-bazen Diederik Gommers en Ernst Kuipers wilden maandag ziekenhuispersoneel inenten. 

Minister Hugo de Jonge heeft met Oudjaarsdag vrij. Daardoor is het volgens een woordvoerder niet mogelijk om vandaag nog te reageren op de noodkreet van Diederik Gommers en Ernst Kuipers om het ziekenhuispersoneel vanaf maandag op hun werk in te enten tegen het coronavirus. Zij deden deze oproep gisteravond in Nieuwsuur omdat de werkdruk op de intensive cares niet langer is vol te houden.

"Wij ziekenhuizen hebben de mogelijkheid die vaccins goed te bewaren en goed uit te delen", zei Gommers die vandaag geen vrije dag heeft. "Dus ik doe een oproep om die vaccins snel naar de ziekenhuizen te sturen, zodat die ziekenhuizen dat goed kunnen doen." Toch lijkt minister Hugo de Jonge vandaag een snipperdag opgenomen te hebben. Hij liet gisteren wel weten dat hij de zorgen van de ziekenhuizen begreep. 

Normaal gesproken zou het kabinet pas op 11 januari weer aan de bak gaan. Maar omdat de nood vanwege de coronapandemie betrekkelijk hoog is, wordt het kerstreces met een week vervroegd. Verwacht wordt dat de minister op maandag 4 januari met een gewijzigde vaccinatiestrategielegpuzzel komt. Een dag later is er een extra debat in de Tweede Kamer over het getreuzel en het prikprutswerk.

Code zwart

Vanwege de toename vanhet aantal ziekenhuisopnames, de voorspelde piekdrukte door de jaarwisseling en een hoog percentage ziekteverzuim onder het zorgpersoneel dreigt het gevreesde code zwart van kracht te worden voor Nederlandse ziekenhuizen. Hierdoor is het niet langer mogelijk om iedereen in een levensbedreigende toestand medische hulp te verlenen en moeten artsen kiezen wie ze wel of niet gaan 'redden'.

Premier Mark Rutte spreekt van een 'enorme' druk op de ziekenhuizen en hoopt dat door betere spreiding van patiënten een rampscenario kan worden afgewend. Hij herinnert het Nederlandse volk eraan dat het prachtig is dat er in het voorjaar massaal geapplaudisseerd is voor de kanjers in de zorg, maar zou nu ook graag zien dat mensen zich aan de basisregels houden en geen vuurwerk afsteken tijdens Oud en Nieuw. 

Niet alleen de druk op de ziekenhuiszorg neemt toe, ook het kabinet krijgt meer en meer kritiek op het trage vaccinatiebeleid. Maar Hugo de Jonge vertelde gisteren dat het 'uitvoeringstechnisch' niet mogelijk was om in Nederland net zo snel te vaccineren als in 26 andere EU-lidstaten die al in 2020 hun eerste coronaprikken uitdeelden.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: