NieuwNieuws

Binnenland

Hugo de Jonge negeert noodkreet Gommers voor spoedvaccinatie

IC-bazen Diederik Gommers en Ernst Kuipers wilden maandag ziekenhuispersoneel inenten. 

Minister Hugo de Jonge heeft met Oudjaarsdag vrij. Daardoor is het volgens een woordvoerder niet mogelijk om vandaag nog te reageren op de noodkreet van Diederik Gommers en Ernst Kuipers om het ziekenhuispersoneel vanaf maandag op hun werk in te enten tegen het coronavirus. Zij deden deze oproep gisteravond in Nieuwsuur omdat de werkdruk op de intensive cares niet langer is vol te houden.

"Wij ziekenhuizen hebben de mogelijkheid die vaccins goed te bewaren en goed uit te delen", zei Gommers die vandaag geen vrije dag heeft. "Dus ik doe een oproep om die vaccins snel naar de ziekenhuizen te sturen, zodat die ziekenhuizen dat goed kunnen doen." Toch lijkt minister Hugo de Jonge vandaag een snipperdag opgenomen te hebben. Hij liet gisteren wel weten dat hij de zorgen van de ziekenhuizen begreep. 

Normaal gesproken zou het kabinet pas op 11 januari weer aan de bak gaan. Maar omdat de nood vanwege de coronapandemie betrekkelijk hoog is, wordt het kerstreces met een week vervroegd. Verwacht wordt dat de minister op maandag 4 januari met een gewijzigde vaccinatiestrategielegpuzzel komt. Een dag later is er een extra debat in de Tweede Kamer over het getreuzel en het prikprutswerk.

Code zwart

Vanwege de toename vanhet aantal ziekenhuisopnames, de voorspelde piekdrukte door de jaarwisseling en een hoog percentage ziekteverzuim onder het zorgpersoneel dreigt het gevreesde code zwart van kracht te worden voor Nederlandse ziekenhuizen. Hierdoor is het niet langer mogelijk om iedereen in een levensbedreigende toestand medische hulp te verlenen en moeten artsen kiezen wie ze wel of niet gaan 'redden'.

Premier Mark Rutte spreekt van een 'enorme' druk op de ziekenhuizen en hoopt dat door betere spreiding van patiënten een rampscenario kan worden afgewend. Hij herinnert het Nederlandse volk eraan dat het prachtig is dat er in het voorjaar massaal geapplaudisseerd is voor de kanjers in de zorg, maar zou nu ook graag zien dat mensen zich aan de basisregels houden en geen vuurwerk afsteken tijdens Oud en Nieuw. 

Niet alleen de druk op de ziekenhuiszorg neemt toe, ook het kabinet krijgt meer en meer kritiek op het trage vaccinatiebeleid. Maar Hugo de Jonge vertelde gisteren dat het 'uitvoeringstechnisch' niet mogelijk was om in Nederland net zo snel te vaccineren als in 26 andere EU-lidstaten die al in 2020 hun eerste coronaprikken uitdeelden.

Neus van Kaj Gorgels onder handen genomen

Glamorama

Is herstellende van een operatie

Lees verder

Thierry is niet alleen: Zeeuwse 50PLUS-kandidaat ronselt volmachten met briefjes

Binnenland

Frans C. ontkent alles 

Lees verder

R. Kelly heeft spuitje gehad

Glamorama

Al twee keer gevaccineerd tegen corona in de gevangenis

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Groep strandgangers spontaan homoseksueel om gearresteerd koppel te bevrijden

Lees verder

Nicolette van Dam over man Bas: 'Hij spoort niet'

Lees verder

Britten heropenen scholen met berg thuistests

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.729 nieuwe besmettingen

Lees verder

ME staat met waterkanon klaar tegenover demonstranten

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Lelijk stroomhuisje gepest in Baarn, gemeente doet mee

Lees verder

Kinderen van school getrapt na vondst Onlyfans-account moeder

Lees verder

Van Tupperware naar Tupper, waar?: Geen verkoop meer in Nederland

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: