NieuwNieuws

Algemeen

Hugo de Jonge negeert noodkreet Gommers voor spoedvaccinatie

IC-bazen Diederik Gommers en Ernst Kuipers wilden maandag ziekenhuispersoneel inenten. 

Minister Hugo de Jonge heeft met Oudjaarsdag vrij. Daardoor is het volgens een woordvoerder niet mogelijk om vandaag nog te reageren op de noodkreet van Diederik Gommers en Ernst Kuipers om het ziekenhuispersoneel vanaf maandag op hun werk in te enten tegen het coronavirus. Zij deden deze oproep gisteravond in Nieuwsuur omdat de werkdruk op de intensive cares niet langer is vol te houden.

"Wij ziekenhuizen hebben de mogelijkheid die vaccins goed te bewaren en goed uit te delen", zei Gommers die vandaag geen vrije dag heeft. "Dus ik doe een oproep om die vaccins snel naar de ziekenhuizen te sturen, zodat die ziekenhuizen dat goed kunnen doen." Toch lijkt minister Hugo de Jonge vandaag een snipperdag opgenomen te hebben. Hij liet gisteren wel weten dat hij de zorgen van de ziekenhuizen begreep. 

Normaal gesproken zou het kabinet pas op 11 januari weer aan de bak gaan. Maar omdat de nood vanwege de coronapandemie betrekkelijk hoog is, wordt het kerstreces met een week vervroegd. Verwacht wordt dat de minister op maandag 4 januari met een gewijzigde vaccinatiestrategielegpuzzel komt. Een dag later is er een extra debat in de Tweede Kamer over het getreuzel en het prikprutswerk.

Code zwart

Vanwege de toename vanhet aantal ziekenhuisopnames, de voorspelde piekdrukte door de jaarwisseling en een hoog percentage ziekteverzuim onder het zorgpersoneel dreigt het gevreesde code zwart van kracht te worden voor Nederlandse ziekenhuizen. Hierdoor is het niet langer mogelijk om iedereen in een levensbedreigende toestand medische hulp te verlenen en moeten artsen kiezen wie ze wel of niet gaan 'redden'.

Premier Mark Rutte spreekt van een 'enorme' druk op de ziekenhuizen en hoopt dat door betere spreiding van patiënten een rampscenario kan worden afgewend. Hij herinnert het Nederlandse volk eraan dat het prachtig is dat er in het voorjaar massaal geapplaudisseerd is voor de kanjers in de zorg, maar zou nu ook graag zien dat mensen zich aan de basisregels houden en geen vuurwerk afsteken tijdens Oud en Nieuw. 

Niet alleen de druk op de ziekenhuiszorg neemt toe, ook het kabinet krijgt meer en meer kritiek op het trage vaccinatiebeleid. Maar Hugo de Jonge vertelde gisteren dat het 'uitvoeringstechnisch' niet mogelijk was om in Nederland net zo snel te vaccineren als in 26 andere EU-lidstaten die al in 2020 hun eerste coronaprikken uitdeelden.

Glamorama

Miljuschka Witzenhausen deelt ontroerend eerbetoon aan jarige moeder Astrid Holleeder

Lees verder

EU geeft 387k uit aan feestje in metaverse, 5 mensen komen opdagen

Tech & Crypto

Waarom overige 448 miljoen inwoners niet aanwezig konden zijn is nog niet bekend

Lees verder

15-jarige aangehouden in onderzoek naar reeks explosies in Amsterdam

Algemeen

Hoofdstad ging in juli en augustus gebukt onder serie bomaanslagen

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Prijzen voor eten gedaald, bijna op niveau van 2021

Lees verder

Micky Adriaansens (VVD) veroorzaakt verwarring over Chinabeleid

Lees verder

Paniek! Gemeenten mogen straks fastfoodrestaurants weigeren

Lees verder

Nu al meer mensen betrapt op rijden onder invloed dan in heel 2021

Lees verder

Vanaf volgend jaar ook statiegeld op blikjes

Lees verder

Studentenetende Japanner (73) overleden

Lees verder

Medewerkers TikTok hebben volgende week toegang tot data gebruikers

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

WK-fan doodgeschoten na juichen voor USA in Iran

Lees verder

Melissa was tientallen jaren ontvoerd zonder het zelf te weten

Lees verder

Hond schiet baasje dood met jachtgeweer

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: