NieuwNieuws

Tech & Gaming

Necrologie: Flash Player (25) is niet meer

Einde van een tijdperk

Droevig nieuws in nostalgieland: Flash Player is niet meer. Na 25 jaar is het iconische stukje internetgeschiedenis ten grave gedragen. Het wereld wijde web zal nooit meer hetzelfde zijn.

De eerste versie van Flash, toen nog Macromedia Flash Player, verscheen op Nieuwjaarsdag 1996. De webplugin was jarenlang de belangrijkste speler voor video, games en eigenlijk alles waar iets van leven in zat. Van Zwaarden en Sandalen tot dubieuze banners op even dubieuze websites. Nu komt het dan toch echt tot zijn einde. Vanaf vandaag ondersteunt softwareboer Adobe de plugin niet meer, en vanaf 12 januari 2021 zal deze compleet verdwenen zijn.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Zwaarden en Sandalen

Nostalgie

Door websites als Spele; Speeleiland; Spelletjes en vele anderen is een hele generatie schoolwerk-ontwijkende jeugd opgegroeid met de mogelijkheden die Flash Player te bieden had. Naast spelletjes als Bubbleshooter, Vuurjongen en Watermeisje én Verzekeringsjager, die je net zo snel weer wegklikte als je ze tevoorschijn kon toveren, draaide ook bijvoorbeeld Habbo Hotel in Flash.

Kortom, de meeste dingen uit het vroege internet waar je goede herinneringen aan hebt, draaiden in Flash. Alleen goede herinneringen? Nee zeker niet. De overdaad aan niet helemaal goed functionerende updates van de webplugin doet menig internetavonturier nog geregeld badend in het zweet wakker schrikken.

 (Tekst gaat verder onder GIF) 

via GIFER

Een tragisch einde

De reden dat de stekker uit Flash wordt getrokken is de aanleiding dat de meeste mooie dingen tot een einde komen: verwaarlozing. Met de komst van smartphones brokkelde de populariteit van Flash stukje bij beetje af. Ook gingen in de loop der jaren veel websites over op alternatieven als HTML5 en WebGL.

Een andere aanleiding voor het verdwijnen van Flash is de grote hoeveelheid veiligheidsproblemen waar de webplugin mee te kampen had. Een voorbeeld daarvan is dat in 2015 een groot lek werd aangetroffen in de speler waarmee via de browser malware op de computer geïnstalleerd kon worden zonder dat de gebruiker dit opmerkte. Hierdoor laaide ook de discussie op over de toekomst van de plugin.

Omdat de webplugin de afgelopen periode langzaamaan is weggewerkt zal je er zelf niet zoveel van merken. Websites waarvoor Flash Player een belangrijk onderdeel was zijn inmiddels overgestapt. Je kunt zelfs nog in een sentimentele bui nostalgische spelletjes spelen. Archiefwebsite Internet Archive heeft veel gearchiveerd en ook het project Flashpoint wist sinds 2018 ruim 70.000 spelletjes te redden.

Coronacijfers: 5.487 nieuwe besmettingen, boven weekgemiddelde

Binnenland

Wel minder minder ziekenhuisopnames dan gisteren

Lees verder

Armie Hammer raakt steeds verder verwikkeld in kannibalisme-schandaal

Glamorama

Ex zegt dat hij zijn initiaal in haar lies heeft gekrast

Lees verder

Amerikaanse televisielegende Larry King (87) overleden

Glamorama

Lag sinds drie weken met corona in het ziekenhuis

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Gravinfluencer Eloise gaat een boek schrijven

Lees verder

Tom Dumoulin zet wielercarrière voor onbepaalde tijd stop

Lees verder

Snollebollekes en Andries Tunru willen alleen maar samen zijn

Lees verder

YouTube en Instagram verwijderen protest-oproep Navalny

Lees verder

Famke Louise verraadt geheime kapsalon door Instastory

Lees verder

Amsterdam wil wel statushouders, maar niet in Amsterdam

Lees verder

Navalny-protesten: demonstranten met politiegeweld tegengewerkt

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Trouwe hond wacht een week voor ziekenhuis tot baasje terug is

Lees verder

Loesoe door een plakje cake: lichaam Britse man zet suikers om in alcohol

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: