NieuwNieuws

Tech & Gaming

PODCAST- Het NieuwNieuws van 2 januari

Het belangrijkste en meest opvallende nieuws in slechts een paar minuutjes!

Met vandaag onder andere: Zorgmedewerkers die acute zorg verlenen krijgen toch snel hun vaccinatie, Scrabble is zéker niet saai, en natuurlijk: dierennieuws!

Dit en nog veel meer hoor je handig samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse nieuwsoverzicht in een paar minuten. Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, bij Google Podcasts, of op YouTube. Zouden we echt vet aardig vinden, dus dankjewel! Beluister de uitzending van vandaag hieronder. 

Transcript

Zorgmedewerkers die acute zorg verlenen worden toch zo snel mogelijk gevaccineerd. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) komt op korte termijn met een plan om de uitrol van het vaccin voor zo'n 30.000 zorgmedewerkers sneller te realiseren.  Het gaat niet om al het ziekenhuispersoneel, medewerkers van de Intensive Care, de spoedeisende hulp en ambulances komen voor de eerste vaccinaties in aanmerking. LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers heeft op Radio 1 laten weten dat het vaccineren alsnog niet eerder zal beginnen dan 8 januari. Hiervan was eerst mogelijk sprake. Ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) hebben afspraken gemaakt met het LNAZ. Zondag vergadert het kabinet over de situatie rond het coronavirus. Nederland is op dit moment het laatste land in de Europese Unie dat nog niet van start is gegaan met vaccineren. Volgens Hugo de Jonge had het niet eerder gekund, omdat het zorgvuldig moet gebeuren. Alle andere landen in de EU zijn natuurlijk levensgevaarlijk bezig, met al die prikjes en gekkigheid, maar nu gaat er uiterlijk 4 januari begonnen worden met prikken. Of nee, ik lees het verkeerd, 4 januari is de uiterlijke datum dat we meer duidelijk krijgen over wanneer er gevaccineerd gaat worden. Of nee, ik lees het weer verkeerd, dom van me, sorry. Het streven is dat 4 januari de uiterlijke datum is dat we meer duidelijk krijgen over wanneer er gevaccineerd gaat worden."De zorgelijke situatie in de acute zorg is mede ingegeven door het ziekteverzuim van zorgmedewerkers, vaak corona-gerelateerd. Medewerkers uit de acute zorg worden daarom onderdeel van de groep die als eerste in aanmerking komt voor vaccinatie." aldus het persbericht van het LNAZ. Volgens Haagse bronnen is vorige week al besloten dat ziekenhuispersoneel als eerste zal worden gevaccineerd. Dat meldt de NOS. Toen wilde Hugo de Jonge nog geen uitspraak doen over de oproep van Gommers.

Een illegale raveparty in Frankrijk die begon op oudejaarsdag is vanochtend beëindigd. Op de coronaparty in Bretagne kwamen vanaf de namiddag op 31 december zo'n 2500 mensen af. De feestgangers waren allemaal binnen voordat de avondklok om 20:00 in ging. Daarmee werd het ingrijpen van de politie in eerste instantie omzeild. De loods waar de rave wordt gehouden is sinds de vroege uren van nieuwjaarsdag omsingeld door de politie. De feestende jongeren waren daar niet van gediend, er werden flessen drank naar de politie gegooid en er werd zelfs een politiewagen in brand gestoken. Toch werd er niet met geweld ingegrepen. Men vreesde dat er bij hard optreden van de ME mensen verdrukt konden raken in de vluchtende menigte. Waarschijnlijk is een deel van de aanwezigen onder invloed van drugs. De dansende jongeren waren al snel het gesprek van de dag in Frankrijk. Op het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken werd vrijdag zelfs een spoedoverleg gehouden over het beëindigen van het feest. Het ministerie liet op Twitter weten dat iedereen die het feest verlaat wordt gecontroleerd en verhoord door de politie.

The Ferd, ook wel minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus genoemd, heeft vandaag een pittige uitdaging aanvaard. Hij zal namelijk een heus potje #KillerScrabble gaan spelen tegen presentator Frits Spits, zo valt te lezen op Twitter. Grapperhaus hamerde afgelopen woensdag op het naleven van de coronaregels tijdens oud en nieuw. Het zal een "sobere en saaie jaarwisseling worden", zei hij toen. Zelf was hij van plan om het nieuwe jaar in te luiden met een potje Scrabble tegen zijn vrouw. Dat hij de woorden "saai" en "Scrabble" combineerde, werd niet gewaardeerd door het Radio 1-programma De Taalstaat, waarvan Frits Spits de presentator is. "Frits Spits daagt @ferdgrapperhaus uit voor een potje scrabble, om te bewijzen dat het niet saai is", tweette het Twitter-account van De Taalstaat. Nog geen twee uur later reageerde Grapperhaus. "Beste Frits, deze uitdaging neem ik aan." Vervolgens veegt hij de aantijging van tafel. "Ik zei: de AVOND wordt saai - scrabble is dat NOOIT. Goed luisteren!" En om te laten horen hoe spannend Scrabble kan zijn, een fragment van de 2019 Scrabble Championship in Amerika: 

Dierennieuws! In Rome zijn enkele straten bezaaid met honderden dode vogels. Volgens dierenrechtenorganisaties is de massale sterfte een resultaat van het afsteken van vuurwerk. In Italië gold een vuurwerkverbod en mensen mochten om twaalf uur niet de straat op, maar veel mensen staken toch vuurwerk af vanaf hun dakterras. Op videobeelden, die je kunt bekijken op NieuwNieuws.nl, is te zien hoe duizenden vogels in paniek door de straten lijken te vluchten voor de vele knallen, een beeld dat doet denken aan een scène uit horrorfilm The Birds van Alfred Hitchcock. De officiële oorzaak van de vogelsterfte is nog niet vastgesteld. Een deel van de vogels is waarschijnlijk overleden door tegen gebouwen of andere vogels aan te vliegen. Ook wordt vermoedt dat sommige dieren mogelijk ook zijn overleden aan een hartaanval. Hoewel er ieder jaar veel vuurwerk is in de Italiaanse hoofdstad, is de vogelsterfte een nieuw fenomeen. Het zou goed kunnen dat de vogels in 2020 gewend zijn geraakt aan stilte door de lockdown. Rome lag er een groot deel van het jaar uitgestorven bij, de vogels nu helaas ook. 

Tiger King verwacht presidentieel pardon, heeft limousine al klaarstaan

Niet Doodchecken

Wil na vrijlating meteen een knipbeurt en een McRib

Lees verder

Run op bezorgjassen en uitlaathondjes om avondklok te omzeilen

Niet Doodchecken

'Avondklok starterpack' met kubustas en oranje jack

Lees verder

‘Burgemeesters en Kamer steunen avondklok’

Binnenland

Verder: thuisbezoek naar één persoon, eventueel vliegverbod

Lees verder

Meer NieuwNieuws

VIDEO - Man met thuisdierentuin staat straks op straat

Lees verder

Licor 43-dief wordt straalbezopen door agenten naar cel gesleept

Lees verder

Vleermuizen bevuilen Haarlems kerkorgel

Lees verder

Opgesloten Navalny onthult miljardenpaleis Poetin

Lees verder

Senaatleider McConnell voorziet veilige inauguratie Biden

Lees verder

13 procent bloeddonoren heeft antistoffen tegen corona

Lees verder

Onderzoeksrapport rekent af met directeur toneelgroep Oostpool

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Terrorkraai 'met identiteitscrisis' valt mensen aan bij Drentse supermarkt

Lees verder

Hond bijt mishandelende man ziekenhuis in

Lees verder

Luie leraar stuurt ongepaste tekenopdracht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: