NieuwNieuws

Tech & Gaming

PODCAST - Het NieuwNiews van 3 januari

Het belangrijkste en meest opvallende nieuws in slechts een paar minuutjes!

Met vandaag: een levensgevaarlijke fout van de IND, varkenskoppen voor Nancy Pelosi en de nieuwe Céline Dion. 

Dit en nog veel meer hoor je handig samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse nieuwsoverzicht in een paar minuten. Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, bij Google Podcasts, of op YouTube. Zouden we echt vet aardig vinden, dus dankjewel! Beluister de uitzending van vandaag hieronder. 

Transcript

Een uit Trinidad en Tobago gevlucht homostel loopt bij terugkeer gevaar door een publicatie van de IND. In een magazine van de Immigratie- en Naturalisatiedienst staat een interview met het koppel te lezen over hun geaardheid en de vlucht naar Nederland. In tegenstelling tot wat de twee hadden verwacht publiceerde het magazine hun volledige namen, leeftijden en portret. In het interview vertellen ze over het leven in asielzoekerscentra en de activiteiten die zij in de azc’s hebben georganiseerd voor de lhbti-community. “We werden door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) benaderd voor het stuk. We dachten dat het geanonimiseerd zou verschijnen, of dat we in ieder geval onherkenbaar gemaakt zouden worden," zegt een van de mannen tegen de NOS. Het artikel werd gedeeld op de sociale media van de IND en het COA. Maar tot  overmaat van ramp is de asielaanvraag ook nog eens afgewezen. Omdat Trinidad en Tobago geldt als een veilig land van herkomst, moet het stel Nederland verlaten. Zij zouden in eerste instantie morgen terugkeren, maar dat is een week vertraagd. Hoewel homoseksualiteit in het Caribische land sinds 2018 niet meer strafbaar is, zijn lhbti'ers er niet veilig. "Een gay vriend van ons is in ons thuisland doodgeschoten", vertelt een van de twee. "Als je mijn naam op Google opzoekt, komt dit stuk meteen tevoorschijn. Dat maakt me bang." Of mensen vaker worden gevraagd voor een leuke bijdrage in een blad en vervolgens weggestuurd worden is niet bekend.   

Boze burgers hebben hun onvrede geuit op zowel de democraat Nancy Pelosi als de republikein Mitch McConnell. Het, overigens, heel bescheiden huis van McConnell werd besmeurd met graffiti en bij Polosi gebeurde dit ook en er werd ook nog een varkenskop achtergelaten. Op vrijdagochtend trof voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Pelosi de  vleesgeworden onvrede aan voor haar garagedeur. Ook hadden de vandalen de boodschappen 'zet de huurbetalingen stop' en 'we willen alles' achtergelaten, schrijft de lokale afdeling van CBS News in San Francisco. De leuzen refereren aan de coronasteun waar op dit moment een slepende discussie over loopt in de Amerikaanse politiek. Gisteren kreeg Senaatvoorman McConnell het voor zijn kiezen. Op zijn deur werden de mededelingen 'waar is mijn geld' en '$2k' gekalkt, meldt de Lexington Herald Leader. De boodschappen verwijzen naar de keuze van McConnell om de - door president Trump gesuggereerde - coronacheques ter waarde van 2.000 dollar te blokkeren. Ook de leus 'Mitch doodt de armen' stond op het huis te lezen. Later op de dag was er ook een protest bij de woning van de Republikeinse Senaatleider. 

Thomas Dodd was tot voor kort een gewone dertig jarige man uit Engeland, maar nu gaat hij door het leven als Celine Dion. De man is groot fan van de zangeres en kreeg opeens een brief van de gemeente waar zijn nieuwe naam in te lezen was. “Ik denk dat ik weer naar een concert zat te kijken en een ‘goed idee’ kreeg na een paar drankjes,” vertelde hij een lokale radiozender. De grap kostte Dion zo’n negentig pond en hij is voorlopig niet van plan de dronken beslissing terug te draaien. “Ik viel bijna flauw toen ik de brief opende. Hoe ga ik dit aan Human Resources uitleggen?” Hij ziet de lol er wel van in. “Ik vind het prima als mensen in deze tijden wat te lachen hebben. Plus: misschien is het wel een goede manier om backstage te komen!” Celine’s moeder vindt zijn nieuwe identiteit minder grappig. “Ik heb haar uitgelegd dat het nog een stuk erger kan, het had ook Boris Johnson kunnen zijn.”  Gelukkig wordt de kersverse Celine ook niet onterfd door zijn moeder, anders was hij vanaf nu echt. 

In een pand in Rotterdam brak gisteravond brand uit nadat er een vuurwerkbom ontplofte. Het betreft één van de vijftien Fieldlabs in Zuid-Holland, de labs zijn bedoeld voor het regionale bedrijfsleven en kennisinstellingen om innovatieve technologie te ontwikkelen en te testen. Meerdere bewoners van het bovengelegen appartementencomplex moesten worden geëvacueerd, meldt Rijnmond. De brandweer was het vuur snel meester en de bewoners konden niet veel later weer in hun huis. Het is nog niet duidelijk of de vuurwerkbom in het pand afging of daarbuiten. Op Twitter laat de politie weten dat er geen gewonden zijn gevallen bij de explosie en de brand, wel wordt er fikse schade gemeld. De politie noemt de actie 'bizar en onacceptabel gedrag van de daders' en doet onderzoek naar de toedracht van de aanval. Er zouden nog geen verdachten zijn opgepakt. Het blijft toch je stad he.

‘Burgemeesters en Kamer steunen avondklok’

Binnenland

Verder: thuisbezoek naar één persoon, eventueel vliegverbod

Lees verder

VIDEO - Man met thuisdierentuin staat straks op straat

Binnenland

En Reinout zocht hem op

Lees verder

Licor 43-dief wordt straalbezopen door agenten naar cel gesleept

Tech & Gaming

Delftenaar geveld door buit

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vleermuizen bevuilen Haarlems kerkorgel

Lees verder

Opgesloten Navalny onthult miljardenpaleis Poetin

Lees verder

Senaatleider McConnell voorziet veilige inauguratie Biden

Lees verder

13 procent bloeddonoren heeft antistoffen tegen corona

Lees verder

Onderzoeksrapport rekent af met directeur toneelgroep Oostpool

Lees verder

PODCAST - Het NieuwNieuws van 19 januari

Lees verder

Populariteit e-books flink toegenomen tijdens lockdown

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Terrorkraai 'met identiteitscrisis' valt mensen aan bij Drentse supermarkt

Lees verder

Hond bijt mishandelende man ziekenhuis in

Lees verder

Luie leraar stuurt ongepaste tekenopdracht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: