NieuwNieuws

Binnenland

Dit is het voorlopige vaccinatieplan

De Jonge: 'We hadden ook eerder kunnen beginnen'

Komende woensdag worden de eerste Nederlanders geprikt met een vaccin dat ze tegen het coronavirus gaat beschermen. Zorgmedewerkers zijn als eerste aan de beurt om hun prik te komen halen. Vandaag bracht minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge ook de rest van zijn plan naar buiten.

In de kamerbrief waarin De Jonge zijn strategie uit de doeken doet, worden uiteraard wat slagen om de arm gehouden, hij durft niks te garanderen. Het hangt samen met de leveringen, werking, distributie en goedkeuringen die nog op de plank liggen. Wel lijkt er een volgorde te zijn waarop we kunnen rekenen.

Zorgmedewerkers en kwetsbaren prioriteit

Als eerste zijn zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en wmo-ondersteuning aan de beurt. Zijn krijgen tussen komende woensdag en 1 mei een prik. Bij zorgmedewerkers acute zorg in ziekenhuizen begint het prikken toch ook komende woensdag, deze groep moet half februari ingeënt zijn.

Bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking worden tussen januari of februari en 1 juni gevaccineerd. Iets later zijn intramurale GGZ-cliënten en hun zorgmedewerkers aan de beurt. De 60+'ers krijgen hun vaccin tussen half maart en 1 september.

Op 1 september klaar

Wie tussen de achttien en zestig is en een medische indicatie heeft, kan de vaccinatiebrief tussen eind februari en 1 september verwachten. Overige zorgmedewerkers staan daarna op de lijst en worden tussen april en 1 augustus opgeroepen. De rest van Nederland kan er vanuit gaan dat ze tussen april/mei en 1 september hun vaccin krijgen. 

De flowchart waarin alle informatie te vinden is, is te downloaden via Rijksoverheid.

Hadden eerder kunnen beginnen

Nederland had al een paar dagen eerder kunnen beginnen met prikken, schrijft De Jonge in een kamerbrief. Als de GGD's in een eerder stadium waren gewaarschuwd dat ze klaar moesten staan voor de vaccinatiecampagne was dat mogelijk geweest.

De Jonge schrijft dat hij GGD's eerder had kunnen vragen "berekend te zijn op eventualiteiten. Daar had versnelling in kunnen zitten", zegt hij in een persbriefing. "We hebben altijd gezegd dat je wendbaar moet zijn in de uitvoering, maar we zijn onvoldoende wendbaar gebleken."

De minister had niet voorzien dat het vaccin van Pfizer/BioNTech als eerste goedgekeurd zou worden. De inrastructuur voor dit vaccin bleek niet gereed, onder andere omdat het vaccin bij -70 moet worden bewaard.

Goffertstadion voorlopig gesloten na tribunefaal

Sport

Opruimen en onderzoeken

Lees verder

FvD wil weten of NTR Squid Game-filmpje strafbaar is

Binnenland

Pepijn van Houwelingen vergelijkt satire met genocide Rwanda

Lees verder

Volkskrant moet onterecht ontslagen recensent Arjan Peters 370.000 euro betalen #MeToo

Binnenland

MeToo-affaire blijkt volgens rechter geen MeToo

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Video - Informateurs nodigen Pieter Omtzigt uit voor gesprek

Lees verder

Colin Powell overleden aan coronavirus

Lees verder

Erfgenamen King of Pop willen King of Pop verbieden

Lees verder

Kourtney Kardashian verloofd met Travis Barker

Lees verder

Marc van Ranst: Gelobotomiseerde platwormen intelligenter dan Thierry Baudet

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Brits Lagerhuislid David Amess (Tory) neergestoken (Update: Politicus is overleden)

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Noorwegen waarschuwt burgers: niet op Rusland plassen!

Lees verder

Naked Attraction-advertenties moeten van Londense bus

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: