NieuwNieuws

Tech & Gaming

PODCAST - Het Nieuwnieuws van 6 januari

Binnen luttele minuten weer helemaal op de hoogte van het allernieuwste Nieuwnieuws-nieuws! 

Moderna krijgt groen licht van de Europese Geneesmiddelenautoriteit, Georgia opnieuw naar de Democraten en acteur Ferry Doedens boos op media door uitlekken lucratief Only Fans-avontuur.

Lijkt het je tof om dit iedere dat te horen? Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts en sinds kort ook op YouTube. Wat je ook kiest, maakt niet uit! Wij zouden dit sowieso vet aardig vinden, dus op voorhand superdikke dankjewel! Beluister de uitzending van vandaag hieronder. 

Transcript

Drie koning hoezee, het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Moderna heeft het groene licht gekregen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Nadat de Europese Commissie het advies overneemt, kunnen de EU-lidstaten ook dit vaccin gaan inzetten. Het Moderna-vaccin heeft als grote voordeel dat het niet bewaard hoeft te worden bij een extreem lage temperatuur, zoals bij het Pfizer-vaccin wel het geval is. Daardoor is het nieuwe goedje veel makkelijker op te slaan en te transporteren. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) biedt het Moderna-vaccin bij 94,1 procent van de mensen van 18 jaar en ouder bescherming. 

De Europese Unie heeft alvast 160 miljoen doses van dit vaccin besteld. Daarvan moeten er dit jaar 6,2 miljoen naar Nederland gaan. En veiligheid voor alles, deze vaccins zullen de komende maanden waarschijnlijk goed opgeborgen worden, te kostbaar om in te zetten. Ondertussen is de eerste vaccinatie in Nederland dan echt een feit. Sanna Elkadiri is de gelukkige. 

Zij is zorgmedewerker van Zorggroep Elde Maasduinen in Boxtel en werkt voornamelijk met dementerende ouderen. Het officiële eerste vaccin is toegediend op een priklocatie in Veghel van de GGD Hart voor Brabant, maar ook in de regio's Rotterdam en Utrecht begint het vaccineren komende vrijdag. De regio's Amsterdam, Drenthe en Haaglanden beginnen vervolgens op op 11 januari en de andere regio's starten op 15 januari. 

De senaatsverkiezing in de Amerikaanse staat Georgia lijkt uit te lopen op een glansrijke overwinning voor de Democraten. Van de twee beschikbare zetels hebben de Democraten in iedere geval één stoeltje zeker te pakken en ook bij de strijd om de tweede positie staan ze nu voor, al is het met een zeer klein verschil. Deze overwinning is belangrijk, want met een winst van de democraten komen ze op 50 zetels in de senaat, net zoveel als de republikeinen. 

Bij een gelijk aantal zetels beslist de vicepresident elk geschil en dat is straks de democratisch Kamala Harris. Georgia is jarenlang een rode staat geweest, sterker nog, Joe Biden was de eerste democraat die de verkiezingen in de staat won sinds Bill Clinton in 1992. Vooral de grote opkomst van zwarte kiezers hebben de verandering tot gevolg gebracht. 

Ferry Doedens is al een aantal dagen in het nieuws. De ex-GTST-ster verdient nu geld met laatstgenoemde hemellichaam, want hij heeft een Onlyfans-account gestart, waar je, hoorde ik van vrienden, tegen betaling naaktmateriaal van de beste man kunt aanschouwen. Het management besloot hem aan de kant te zetten en nu geeft Ferry de media de schuld van alle ellende. Zijn familie zou niet op de hoogte zijn van zijn nieuwe carrière en het was helemaal niet de bedoeling dat mensen buiten Nederland erachter zouden komen wie Ferdinand Diego eigenlijk is. 

Maar kom op Ferry, dat een bekende Nederlander seksplaatjes van zichzelf verkoopt is gewoon nog heel erg nieuw. Over een paar jaar zal blijken dat je trendsetter bent geweest. Bovendien, het legt Ferry geen vibrerende windeieren, want met 3.500 fans die allen 12 euro per maand lappen, heb je toch een mooi inkomen van 20.000 euro per maand. En dat is voor de meeste mensen die geen podcasthost zijn, best veel centjes. Lekker bezig Fer!

Minister Hugo de Jonge zei gisteren in het debat dat niet alles even soepel is verlopen, maar van een echte excuses voor het stroperige vaccinatiebeleid kwam het niet. Gelukkig zijn er ook leiders die wel gewoon het boetekleed durven aan te trekken. Noord-Koreaans politicus Kim Jong-Un heeft zijn fouten toegegeven op een speciaal partijcongres. "Het beleid in Noord-Korea heeft gefaald," aldus de leider tijdens de manifestatie waarin werd teruggeblikt op de prestaties van het communistische land in de afgelopen jaren. De in 2016 vastgestelde economische doelstellingen van het voorbije vijfjarenplan zijn in meerdere sectoren niet behaald. Noord-Korea heeft het zwaar te verduren vanwege de sancties en het coronavirus. 

Vooral de sluiting van de grens met China leidt tot financiële malaise omdat 80% van de handel hierdoor is stil komen te liggen. Na het aantrekken van het boetekleed is het vervolg precies hetzelfde als bij De Jonge, Kim Jong-Un stapt niet op. Hij kijkt met hoop richting de komende jaren en wil met een nieuw vijfjarenplan de economie weer uit het slop trekken.

Dierennieuws! Maakt niet uit of er een lockdown is of niet, Billy uit de Londonse wijk Hackney is een reislustig beestje. De zwart-witte kat gaat dagelijks op patrouille in de wijk en heeft sinds kort een extra functie: coronapostbode. Zijn baasjes Zack en Olga hebben hem uitgerust met een handgemaakte minipostzak met allemaal lieve boodschappen. Toch zal Billy niet snel aan de bak kunnen als 'normale' postbode. Omdat hij niet in staat is om adressen te lezen, moeten de boodschappen een algemene universele strekking hebben zodat iedereen er wat aan heeft. London kan wel wat positiviteit gebruiken nu de hele stad in een zware level 5-lockdown zit. 

Wat hij zoal bezorgt? Recepten, positieve tekstjes, Netflixtips en nog veel meer. Vanwege zijn nieuwsgierige aard, komt hij iedere dag buurten bij tientallen huizen. In Hackney hebben ze hem inmiddels in het hart gesloten, net als wij bij NieuwNieuws. Op onze website zijn foto’s te zien van het schattige beestje. 

Coronacijfers: 5.487 nieuwe besmettingen, boven weekgemiddelde

Binnenland

Wel minder minder ziekenhuisopnames dan gisteren

Lees verder

Armie Hammer raakt steeds verder verwikkeld in kannibalisme-schandaal

Glamorama

Ex zegt dat hij zijn initiaal in haar lies heeft gekrast

Lees verder

Amerikaanse televisielegende Larry King (87) overleden

Glamorama

Lag sinds drie weken met corona in het ziekenhuis

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Gravinfluencer Eloise gaat een boek schrijven

Lees verder

Tom Dumoulin zet wielercarrière voor onbepaalde tijd stop

Lees verder

Snollebollekes en Andries Tunru willen alleen maar samen zijn

Lees verder

YouTube en Instagram verwijderen protest-oproep Navalny

Lees verder

Famke Louise verraadt geheime kapsalon door Instastory

Lees verder

Amsterdam wil wel statushouders, maar niet in Amsterdam

Lees verder

Navalny-protesten: demonstranten met politiegeweld tegengewerkt

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Trouwe hond wacht een week voor ziekenhuis tot baasje terug is

Lees verder

Loesoe door een plakje cake: lichaam Britse man zet suikers om in alcohol

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: