NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST - Het Nieuwnieuws van 7 januari

Binnen luttele minuten weer helemaal op de hoogte van het allernieuwste Nieuwnieuws-nieuws! 

Met vandaag de kleinste giraffe op aarde, een groot hek om Friesland heen en natuurlijk de hallucinogene blockbusterscenes uit Washington D.C. Dit en nog veel meer hoor je in ons dagelijkse Nieuwnieuws-bulletin.

Lijkt het je tof om dit iedere dat te horen? Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts en sinds kort ook op YouTube. Wat je ook kiest, maakt niet uit! Wij zouden dit sowieso vet aardig vinden, dus op voorhand superdikke dankjewel! Beluister de uitzending van vandaag hieronder. 

Transcript

We kunnen er natuurlijk niet omheen. Gisterenavond was Nederland massaal aan de buis gekluisterd om te kijken naar iets in Washington wat zich het beste laat vergelijken als een scene uit de film White House Down. Duizenden Trump-supporters bestormden het Capitool waar op dat moment de Amerikaanse senaat en het huis van afgevaardigden de verkiezingen aan het accorderen waren. Inmiddels is de rust teruggekeerd en jawel, Biden wordt gewoon president 20 januari aanstaande en ondertussen maakt Washington de schade op. 

De politie laat weten dat er vier mensen zijn overleden, waarvan één vrouw werd neergeschoten in het capitool en een andere persoon van een medisch noodgeval. Er zijn inmiddels 52 mensen gearresteerd, waaronder vier personen voor het dragen van een wapen zonder vergunning en één persoon voor het bezit van een illegaal wapen.  De FBI krijgt drukke tijden, want er zijn enorm veel beelden gemaakt van de gebeurtenis, wat natuurlijk leuk is voor ons kijkers, maar niet handig voor de wappies die het overheidsgebouw zijn binnengedrongen. 

Er gaan nu ook stemmen op door zowel democraten als republikeinen om Trump af te zetten middels het 25e amendement, waarbij de vicepresident en kabinetsleden een zittende president kunnen afzetten. Ja, sommige republikeinen vinden dat hij nu echt te ver gegaan is. Ja maar nu echt.

Voor iedereen is de lockdown saai, maar dat geldt misschien wel dubbel voor studenten die op een kamertje de hele dag moeten studeren en geen uitlaatklep meer hebben. Wat ga je dan doen? Drugsgebruiken natuurlijk! De lockdown zorgt voor topdrukte bij de hoofdstedelijke nachtapothekers. Een huisarts ziet in haar praktijk steeds meer studenten die kampen met de negatieve gevolgen van drugsgebruik. Dit uit zich niet alleen fysiek maar ook mentaal, door de uitzichtloze situatie grijpen ze sneller naar stimulerende middelen. "Dit gaat van hartritmestoornissen door te veel cocaïnegebruik, tot een zelfmoordpoging onder invloed van LSD. 

De tweede lockdown wordt anders ervaren door studenten, en daarom zoeken ze afleiding," zegt huisarts Vonk tegen NH-Nieuws die de gelegenheid te baat neemt om drugsgebruik af te raden. Het Amsterdams Studenten Corps herkent zich niet in de verhalen over meer depressies en drugsgebruik. Zij hebben hun eerstejaars een enquête toegezonden met vragen hoe het met ze gaat en hierin zijn geen incidenten met drugsgebruik of toenames in depressies gemeten als gevolg van de coronarestricties. Maar ja, dat heb je als het aan eerstejaars vraagt, als school nog leuk is. Bovendien, mijn eigen, of ik ken iemand die zegt dat zijn drugsgebruik pas in collegejaar drie ontstond. 

Dj Martin Garrix heeft een mijlpaal bereikt. Het nummer In the Name of Love is een miljard keer gestreamd op Spotify. Hij is daarmee de eerste Nederlandse artiest die met één nummer een miljard streams op het muziekplatform weet te bereiken. Garrix maakte het nieuws vandaag zelf bekend op Instagram. "Dit is bizar. Dank je wel", schrijft hij erbij. Wereldwijd bereikte slechts een honderdtal nummers de magische grens van een miljard stream op Spotify. 

Die komen voornamelijk van grote internationale namen zoals Ed Sheeran, Justin Bieber en Ariana Grande. Stef Ekkel baalt, hij had gehoopt dat hij met Liever te dik in de kist, dan weer een feestje gemist de eerste Nederlanders zou zijn met een miljard streams. 

Vijf Friese veehouders hebben zich verenigd in de stichting Wolvenhek Fryslan en ze willen dat er een hek van 150 kilometer komt op de Friese provinciegrens. Dit hek moet de wolven buiten de provincie houden en zo voorkomen dat weerloze schapen vermoord worden door deze immigrerende moordenaars. De blokkeerfriezen presenteerden het plan vanmiddag in Den Haag, zo meldt Omrop Fryslân

Het hek moet ongeveer anderhalve meter hoog worden en loopt van het IJsselmeer over de 150 kilometer lange provinciegrens naar het Lauwersmeer. Ze schatten zelf dat het plan tussen de anderhalf en twee miljoen euro gaat kosten. De overheid wil veehouders helpen door de aanschaf van wolfwerende rasters te subsidiëren, maar volgens de stichting is dit niet voldoende. Dit zou namelijk veel werk opleveren dat niet wordt vergoed. 

"Nu vergoedt de overheid de financiële schade van een wolvenaanval door de verloren dieren te vergoeden voor marktwaarde. Over enkele jaren krijgt een veehouder de schade niet meer vergoed, of nog maar deels, als hij geen wolfwerende rasters heeft gebruikt", stelt de stichting. Het is nog maar de vraag of het hek niet veel te laat komt, op nachtbeelden van het It Fryske Gea is te zien hoe een 'verdachte' viervoeter zich ophoudt in het Friese natuurgebied de Alde Feanen. De Zoogdierenvereniging heeft deze vermoedens bevestigd waardoor er officieel sprake is van een zogenaamde wolfregistratie.

Dierennieuws Hij heeft wel wat weg van een paard waar een lange nek aan vastgeplakt zit, Gimli de giraffe. Wetenschappers spotten de piepkleine giraffe in het Oegandese Murchison Falls wildpark. Waar een normale exemplaar gemiddeld 4,8 meter lang wordt, is Gimli meer dan twee meter kleiner. Met slechts 2,70 meter is hij een kop (plus een nek) kleiner dan de rest en hiermee de kleinste volwassen giraffe op aarde, schrijft de New York Times.  Vanwege zijn gedrongen postuur en gestalte kreeg hij de naam Gimli, die grofgebekte dwerg uit de Lord of the Rings-trilogie. Maar hoe? Dit zochten wetenschappers uit door het skelet van het dier te analyseren. 

Hij blijkt te leiden aan skeletdysplasie, een aandoening die de groei van botten aantast. Hoewel deze dwerggroei ook voorkomt bij andere zoogdieren en mensen, leven dieren met deze aandoening doorgaans tamelijk kort. Bij wilde giraffes is deze dwerggroei nog nooit eerder gespot. Gimli lijkt er weinig last van te hebben. Hij graast rustig tussen de rest van de kudde op de savanne waar hij in de komende jaren op een afstandje nader wordt onderzocht. En natuurlijk zijn foto’s van het dier te zien op NieuwNieuws.nl.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: