NieuwNieuws

Buitenland

Trump erkent verlies verkiezingen en veroordeelt bestorming Capitool

 'Een nieuwe regering zal worden geïnstalleerd op 20 januari.'

De vertrekkende Amerikaanse president Donald Trump heeft voor het eerst sinds de presidentsverkiezingen de uitslag in een toespraak erkend. Afgelopen nacht rond - 1:00 uur Nederlandse tijd - plaatste Trump een video op Twitter waarin hij zich uitsprak tegen de bestorming van het Capitool afgelopen woensdag en stelde dat 20 januari de nieuwe regering zal worden geïnstalleerd.

"Mijn campagne heeft elke juridische weg bewandeld om de verkiezingsresultaten te bestrijden," zegt Donald Trump over de nasleep van de verkiezingsuitslag van begin november. "Mijn enige doel was om de integriteit van de stemmen te kunnen garanderen. Hiermee heb ik gestreden om de Amerikaanse democratie te beschermen." Trump benadrukte in de speech dat hij van mening is dat het kiessysteem fraudegevoelig zou zijn en zal moeten worden hervormd om het vertrouwen in de verkiezingen te herstellen.

"Nu heeft het congres de verkiezingsuitslag bekrachtigd. Een nieuwe regering zal worden geïnstalleerd op 20 januari. Ik zal mij nu focussen om een soepele, ordelijke en naadloze overdracht van de macht te kunnen waarborgen." 

Het is voor het eerst dat Donald Trump in een toespraak publiekelijk accepteert dat er een nieuwe regering zal worden geïnstalleerd, wel gaf hij zijn verlies gisterochtend al toe via een persbericht. De toespraak is de eerste boodschap die de president deelt via zijn Twitteraccount sinds dat door de Amerikaanse social-mediareus voor twaalf uur werd beperkt.

Bestorming van het Capitool

De bijna drie minuten lange speech van Trump was verder voornamelijk een officiële reactie op de gebeurtenissen van afgelopen woensdagavond. Toen bestormden hordes Trump-supporters het Capitool en wisten het Amerikaanse congresgebouw binnen te dringen. In de toespraak veroordeelt Donald Trump deze actie sterk. "Net als alle Amerikanen, ben ik diep verontwaardigd over het geweld, de wetteloosheid en totale chaos."

Hierop volgt de bewering dat hij direct de Nationale Garde zou hebben opgeroepen om in te grijpen. Dit is echter niet het geval. Het was niet president Donald Trump die de Nationale Garde mobiliseerde maar naar verluid was het defensieminister Christopher C. Miller die besloot in te grijpen. Het zou vicepresident Mike Pence zijn geweest die dit bevel goedkeurde in plaats van de Commander in Chief zelf, meldde de New York Times.

In de toespraak spreekt president Trump zich stevig uit over de bestorming van het congresgebouw en stelt dat de daders een straf boven het hoofd hangt. "De demonstranten die het Capitool infiltreerden hebben de zetel van de Amerikaanse democratie bevuild. Aan hen die een rol speelden in het gewelddadig en destructief handelen: jullie vertegenwoordigen niet ons lang. Aan hen die de wet overtreden hebben: jullie zullen boeten."

Coronacijfers: 5.487 nieuwe besmettingen, boven weekgemiddelde

Binnenland

Wel minder minder ziekenhuisopnames dan gisteren

Lees verder

Armie Hammer raakt steeds verder verwikkeld in kannibalisme-schandaal

Glamorama

Ex zegt dat hij zijn initiaal in haar lies heeft gekrast

Lees verder

Amerikaanse televisielegende Larry King (87) overleden

Glamorama

Lag sinds drie weken met corona in het ziekenhuis

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Gravinfluencer Eloise gaat een boek schrijven

Lees verder

Tom Dumoulin zet wielercarrière voor onbepaalde tijd stop

Lees verder

Snollebollekes en Andries Tunru willen alleen maar samen zijn

Lees verder

YouTube en Instagram verwijderen protest-oproep Navalny

Lees verder

Famke Louise verraadt geheime kapsalon door Instastory

Lees verder

Amsterdam wil wel statushouders, maar niet in Amsterdam

Lees verder

Navalny-protesten: demonstranten met politiegeweld tegengewerkt

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Trouwe hond wacht een week voor ziekenhuis tot baasje terug is

Lees verder

Loesoe door een plakje cake: lichaam Britse man zet suikers om in alcohol

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: