NieuwNieuws

Tech & Gaming

PODCAST - Het Nieuwnieuws van 8 januari

Het allernieuwste Nieuwnieuws-nieuws binnen luttele minuten aan elkaar gepraat!

Met vandaag: Lieke van Lexmond zag aan de planeet Mars dat het foute boel werd in Washington D.C., Peter R. de Vries zag door zijn verbluffende deductievermogen dat het foute boel werd in Washington D.C. en Hugo de Jonge zag door zijn zorgvuldige managementkwaliteiten de vertraging in vaccinaties al aankomen.

Lijkt het je tof om ons bulletin iedere dag te horen? Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts en sinds kort ook op YouTube. Wat je ook kiest, maakt niet uit! Wat je ook kiest: wij vinden je dan vet aardig, dus op voorhand superdikke dankjewel! Beluister de uitzending van vandaag hieronder. 

Transcript

Na de gebeurtenissen in Washington gisteren is de rust teruggekeerd in de hoofdstad En natuurlijk gaan er nu allemaal mensen beweren dat ze het aan hebben zien komen. Peter. R. de Vries laat in RTL Boulevard weten dat dit hele cirscu hem niet verbaast. "Als je op een clown stemt, krijg je een circus," verzekert hij aan de desk donderdagavond. Hij had ook nog een waarschuwing voor Nederland: zulke taferelen zouden ook hier kunnen plaatsvinden op het Binnenhof zolang er maar genoeg volk op de been is. Het is niet bekend of De Vries zijn bevindingen met de Amerikaanse overheid heeft gedeeld in de aanloop naar gisteren. 

Datzelfde geldt voor de zusjes van Lexmond, want gisteren in De 5 Uur Show deed Jette van Lexmond (logischerwijs zus van) haar zegje over de rellen: "Gisteren verplaatste Mars naar Stier en dat is toch echt wel een pittige transitie." Als je nu denkt: 'Waar gaat dit over?', ben je zeker niet de enige. Maar wat het in elk geval betekent, volgens Jetteke, is dat de hel losbreekt. “Dan zie je zoiets als wat we gisteren hebben gezien op het nieuws. Voor ons komt dat dan gek genoeg ook wel als een shock, maar als je het dan weer combineert met de transitie van de planeet, dan verbaast het me ook eigenlijk niet.” Ook Lieke weet iets 'zinnigs' te zeggen over de situatie: “Ja, we zijn natuurlijk hier op aarde en er zijn ongelooflijk veel planeten. Alle planeten die bewegen ook en die hebben allemaal hun eigen energie hier op aarde. Het klinkt in het begin allemaal heel zweverig, maar het is eigenlijk juist boerenwijsheid.” Dus, de volgende keer dat jij in een dronken bui een verkeersbord steelt of een fiets in de gracht gooit: gewoon Venus, Mars of Jupiter de schuld geven.

2021, het had het jaar van hoop moeten worden, maar het lijkt het jaar van totale frustratie te worden. We hadden het kunnen weten natuurlijk, ik bedoel, Saturnus staat op dit moment in lijn met Callisto, een van de manen van Jupiter, ik bedoel duh, maar weet je de uitspraak nog: "Iedere Nederlander is in het derde kwartaal van 2021 gevaccineerd!" Hugo de Jonge laat vanochtend weten dat deze planning die hij zelf van de week nog trots als een pauw presenteerde, misschien toch iets te optimistisch was. Deze planning, zo zegt hij zelf, is niet in beton gegoten. "Het kan zomaar langer gaan duren, of eerder dat kan ook. Alles kan," vertelt hij aan de Telegraaf. Het plannen van de logistiek blijft een uitdaging. 

De vertraagde levering van een batch met miljoenen coronavaccins komt voor hem niet als een verrassing, maar aan de andere kant, of er nou één of twee miljoen vaccins niet worden uitgedeeld, dat maakt natuurlijk niet uit. Wanneer is heel Nederland ingeënt tegen het coronavirus? Vermoedelijk ergens tussen september 2021 en 2025. Maar pin Hugo de Jonge er niet op vast, zulke massavaccinatiecampagnes zijn afhankelijk van talloze schakeltjes waar hij zich steeds door laat overvallen vlak nadat hij een te rooskleurig toekomstbeeld schetste of loze belofte deed. Vandaag was De Jonge niet overvallen of verrast na een tegenvaller in de planning. Maar misschien komt dat later op de middag nog. Dat is altijd weer een verrassing, al verrast dat ons allerminst. 

Gert Verhulst, wie kent hem niet: televisiepresentator, acteur, zanger, scenarioschrijver, ondernemer, miljonair, bon vivant, inspirator, kindertelevisieproducent avant la lettre, hondenbaasje, stalker van Marlèneke, enfant terrible van het Vlaamse televisielandschap, deurbelontkenner, K3-volstauer, man en vast nog heel veel andere dingen. Zijn voormalig rechterhand, en nee, niet Samson, maar Maarten S, is veroordeeld tot veertig maanden cel wegens fraude, waarvan twintig maanden voorwaardelijk. 

Hij is de voormalig financieel directeur van het Belgische amusementsbedrijf Studio 100, waarvan Verhulst een van de oprichters is. Daarnaast moet S. een boete van 16.000 euro betalen én hij krijgt een beroepsverbod van tien jaar. De straffen waren waarschijnlijk in de aanbieding. De Antwerpse rechter achtte bewezen dat de man zo'n 5 miljoen euro afpakte van Studio 100. Toen in 2016 een interne controle werd gehouden, kwam de fraude aan het licht. Vervolgens werd duidelijk dat meneer Maarten S. al twaalf jaar lang het geld van zijn werkgever aan het investeren was. Het geld investeerde hij alleen niet in het bedrijf, maar in zichzelf.

Donald Trump heeft iets van een autocue afgelezen

Nederlandse banken en Geldmaat hebben besloten alle zogeheten sealbagautomaten voorlopig te sluiten, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Bij de automaten kunnen ondernemers door middel van speciale zakken (sealbags) contante omzet storten.De aanleiding is volgens de NVB een plofkraak waarbij een nieuwe methode zou zijn gebruikt. Bij deze aanpak zou het mogelijk zijn dat er niet ontplofte explosieven achterblijven op de automaat. 

Dit zou een direct gevaar vormen voor gebruikers, medewerkers en voorbijgangers. Welke specifieke plofkraak de aanleiding was voor het per direct dichtgooien van de sealbagautomaten heeft de bankenbond niet bekend gemaakt. Naar alle waarschijnlijkheid betreft dat de plofkraak op een stortautomaat in Enkhuizen. Overigens leidt de sluiting tot hopeloze winkeliers, die nu met heel veel cash in de maag zitten. 

Femke Halsema, het Openbaar Ministerie en de politie willen buitenlandse toeristen definitief weren uit coffeeshops. Beleid dat in grenssteden als Maastricht en Terneuzen al van kracht is en aantoonbaar voor minder drugsoverlast heeft gezorgd. In het pre-corona-tijdoperk verwelkomde de stad naar schatting 1,5 miljoen toeristen per maand in de shops. Dat moet straks gaan verdwijnen. Halsema zegt tegen Parool: "We gaan absoluut niet naar een cannabisvrij Amsterdam, coffeeshops horen bij de stad. Maar er is ook een enorm verlangen om het toerisme bij te sturen. 

Onze vrijheid mag geen vrijbrief zijn voor grote groepen jongeren om in de grachten te kotsen omdat ze te veel geblowd en gedronken hebben." De burgermeester wil tegelijkertijd dat coffeeshops middels een keurmerk een grotere voorraad mogen aanhouden. Nu is dat nog 500 gram, dat moet groeien naar een weekvoorraad van een aantal kilo cannabis. Grotere voorraad voor veel minder klanten, kunnen de coffeeshophouders hun frustratie voor de dalende omzetten in ieder geval gemakkelijk wegroken. 

Goffertstadion voorlopig gesloten na tribunefaal

Sport

Opruimen en onderzoeken

Lees verder

FvD wil weten of NTR Squid Game-filmpje strafbaar is

Binnenland

Pepijn van Houwelingen vergelijkt satire met genocide Rwanda

Lees verder

Volkskrant moet onterecht ontslagen recensent Arjan Peters 370.000 euro betalen #MeToo

Binnenland

MeToo-affaire blijkt volgens rechter geen MeToo

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Video - Informateurs nodigen Pieter Omtzigt uit voor gesprek

Lees verder

Colin Powell overleden aan coronavirus

Lees verder

Erfgenamen King of Pop willen King of Pop verbieden

Lees verder

Kourtney Kardashian verloofd met Travis Barker

Lees verder

Marc van Ranst: Gelobotomiseerde platwormen intelligenter dan Thierry Baudet

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Brits Lagerhuislid David Amess (Tory) neergestoken (Update: Politicus is overleden)

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Noorwegen waarschuwt burgers: niet op Rusland plassen!

Lees verder

Naked Attraction-advertenties moeten van Londense bus

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: