NieuwNieuws

Binnenland

Partijprominenten steunen lijsttrekkerschap Asscher vanwege 'lerend leiderschap'

Ondertussen wordt de partij belast met kritiek van binnenuit

Een groep PvdA'ers, waaronder een aantal prominente leden, neemt het op voor Lodewijk Asscher. Zij vinden dat hij gewoon lijsttrekker van de partij moet blijven, ondanks zijn rol in de toeslagenaffaire, waarbij duizenden ouders slachtoffer werden van de fraudeaanpak bij de Belastingdienst tussen 2013 en 2019. Door deze aanpak werden vele ouders onterecht aangemerkt als fraudeur, waardoor velen in de schulden belandden. 

Motie van wantrouwen

Lodewijk Asscher was tussen 2012 en 2017 minister van Sociale Zaken, wat hem medeverantwoordelijk maakt voor deze problemen. Hij betuigde eerder al spijt en noemde zijn rol in de toeslagenaffaire "pijnlijk", maar gaf deze week opnieuw aan wel te willen blijven fungeren als lijsttrekker. Dat schoot bij verschillende partijleden in het verkeerde keelgat, waardoor PvdA-lid Francisca Drijver eerder deze week een motie van wantrouwen indiende tegen Asscher.

Deze motie kreeg voldoende steunbetuigingen om op het verkiezingscongres van de partij in stemming gebracht te worden. Drijver schreef in de motie dat de reactie van Asscher "geen recht doet aan het leed van duizenden gedupeerden." Ook is ze van mening dat "de oorverdovende (media)stilte die na zijn verklaring op Facebook volgde, de PvdA ernstig heeft geschaad." Deze schade zou onherstelbaar worden geacht. Met deze redenen werd het vertrouwen in Lodewijk Asscher als partijleider door honderd PvdA-leden opgezegd. 

Motie van vertrouwen

Echter, tijdens het partijcongres zullen leden zich nu ook uitspreken over een nieuwe motie, waarin juist steun wordt uitgesproken voor Asscher. Deze motie werd ingediend onder leiding van Pieter Paul Slikker (PvdA-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Den Bosch). Hij vindt de motie van wantrouwen onterecht, en met hem meerdere leden. De door hem ingediende motie van vertrouwen kan op een groot aantal steunbetuigingen rekenen. Zo staan alle fractiegenoten in de Tweede Kamer achter de motie van Slikker, net als verschillende grote namen als burgemeesters Aboutaleb en Marcouch, en oud-ministers Dijsselbloem en Bussemaker.

Lerend leiderschap

Slikker geeft aan wel "met afschuw" te reageren op de toeslagenaffaire. Toch vinden hij en zijn medestanders dat Asscher waardering moet krijgen voor de "manier waarop hij omgaat met zijn rol als voormalig bestuurder in het aangedane onrecht." Asschers excuses en verantwoording met betrekking tot de hele situatie geven volgens de indieners blijk van "lerend leiderschap", en dus mag Asscher wat hen betreft gezellig blijven hangen. 

Als de moties in stemming worden gebracht kunnen alle PvdA-leden zich uitspreken over het lot van Asscher. Het partijbestuur bepaalt vervolgens wat er met de motie gedaan wordt. 

Buitenland

Brits Lagerhuislid David Amess (Tory) neergestoken (Update: Politicus is overleden)

Lees verder

'Afghaanse tolk op Nederlandse evacuatielijst vermoord'

Binnenland

Video - Ben Knapen (CDA) licht Tweede Kamer in tijdens Afghanistan-debat

Lees verder

Video - Caroline van der Plas van BBB denkt mee: We kunnen die Afghanen ook in de Tweede Kamer opvangen

Binnenland

'We hebben hier vier lege verdiepingen'

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Video - Sietse Fritsma (PVV): Liegende Sigrid Kaag moet ook als Kamerlid opstappen

Lees verder

Agenten nodigen dief politiefiets uit op bureau en het werkt

Lees verder

Bedreiger van Lale Gül krijgt jaar jeugddetentie

Lees verder

Nare Jongens Podcast met Bas Paternotte en Jan Dijkgraaf (33)

Lees verder

Gidi Markuszower (PVV) heeft 3 microfoons nodig totdat hij zijn asielpunt kan maken

Lees verder

Video - Martin Bosma (PVV) sloopt 'NPO66' en Sigrid Kaag

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Noorwegen waarschuwt burgers: niet op Rusland plassen!

Lees verder

Naked Attraction-advertenties moeten van Londense bus

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: