NieuwNieuws

Buitenland

Twintig procent van Israël is al gevaccineerd

Enige democratie in het Midden-Oosten begint al aan tweede vaccinatieronde

Premier Bibi Netanyahu van Israël heeft dit weekend zijn tweede Pfizer-prik gekregen van Israëlische artsen. Exact drie weken nadat het land begon met de massavaccinatie van de bevolking, is de 'tweede golf' ingezet. Inmiddels hebben ruim anderhalf miljoen de Israëli's een prik gehad, twintig procent van de bevolking. Het land verwacht in maart iedereen van een vaccin voorzien te hebben.

Daarmee is de Joodse staat koploper in de wereld. Een combinatie van factoren draagt hier aan bij: Israël is niet heel groot (9 miljoen inwoners), het heeft een uitstekend zorgsysteem waarbij ziekenfondsen verantwoordelijk zijn voor de vaccinstrategie en het altijd parate leger helpt bij distributie en logistiek.

Deal met Pfizer, oudjes gered

De snelheid is gunstig voor premier Netanyahu: in maart zijn er verkiezingen in Israël en hij ligt al tijden onder vuur vanwege diverse corruptieschandalen. Dankzij een vroege, goede deal met vaccinfabrikant Pfizer zorgt hij niet alleen voor zijn bevolking, maar denkt hij ook aan zijn politieke gezondheid. Netanyahy tastte diep in de staatsbuidel om andere landen te snel af te zijn en beloofde bovendien om de vaccin-effecten te delen met de farmaceut. 

Van de zestigplussers in het land is inmiddels meer dan 70 procent voorzien van een vaccin. Afgelopen week maakte Israël bekend dat Pfizer miljoenen extra vaccins naar de medische proeftuin stuurt. Onder andere Denemarken en Cyprus hebben al bij het land aangeklopt om overschotten over te nemen, een verzoek dat Jeruzalem pas in behandeling neemt als de eigen bevolking voldoende voorzien is, meldt de Times of Israel.

Israël koploper, EU hekkensluiter

Israël is koploper in de wereld met het vaccineren van de bevolking, gevolg door Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. De Europese Unie houdt het wereldgemiddelde laag.

Romain Grosjean even terug in de Formule 1

Sport

Gaat in een Mercedes rijden

Lees verder

José Mourinho aan de slag bij AS Roma

Sport

Grote terugkeer in Italië

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Marvel kondigt enorme lading nieuwe films aan

Lees verder

Billie Eilish verrast met foto's in Vogue

Lees verder

Nieuw drankspel: bierdoppen inslikken

Lees verder

Politie rukt uit voor seksende zwanen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Victoria Koblenko weer uit de kleren voor FHM

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

School verbiedt 'slordig' matje in de nek

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: