NieuwNieuws

Tech & Gaming

PODCAST - Het NieuwNieuws van 10 januari

Snel het laatste nieuws direct in je oorschelp

Vandaag praten we je bij over de online beperkingen voor Trump en zijn aanhangers, keiveel sneeuw in Europa en de aanstaande verlenging van de lockdown.

Dit en nog veel meer hoor je handig samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse nieuwsoverzicht in een paar minuten. Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, bij Google Podcasts, of op YouTube. Zouden we echt vet aardig vinden, dus dankjewel! Beluister de uitzending van vandaag hieronder. 

Transcript

Techgiganten gaan in de aanval. Nadat Twitter het account van de Amerikaanse president Donald Trump blokkeerde en een aantal prominente QAnon-leden van het platform afschopte, is het nu de beurt aan Amazon. Zij hebben aan Parler laten weten dat de hosting gestopt zal worden. Ja, bij Amazon kun je naast bloemkolen, ebooks en televisieseries ook serverruimte kopen  Parler is een alternatief voor Twitter waar niet gemodereerd wordt en Amazon heeft aan het bedrijf laten weten dat er 98 berichten gevonden zijn die oproepen tot geweld. Eerder gooide Google en Apple de Parlet-app al uit hun digitale winkels en nu is het dus ook niet meer mogelijk de website van Parler te gebruiken. De algemeen directeur van Parler, Jeffrey Wernick, is van mening dat de uitbanning van het platform te wijten is aan 'cancel culture'. Hij adviseert andere sociale media start-ups om niet te proberen in Apple's App Store te worden toegelaten. "Als je investeerders verzamelt en vervolgens zo eindigt als Parler, wat heeft het dan voor zin?" Inderdaad, waar gaat het heen met de wereld dat niet ingrijpen bij aanroepen tot geweld consequenties heeft. 

Winterweer onderweg naar ons gedeelte van Europa!  Poolwervels zorgen voor lagedrukgebieden die heftige kou en sneeuw over de aardbol jagen en in Madrid zijn de eerste stevige centimeters al gevallen. De sneeuwval leidt tot veel opstoppingen en overlast maar er zijn ook sneeuwbalgevechten. De kans dat het winterweer ook naar Nederland komt, is aannemelijk. Meteorologen signaleren 'de eerste centimetertjes' vanwege een ijspluimen voor volgende week is er een 'sterk sneeuwsignaal'. Het is onwaarschijnlijk dat we dezelfde taferelen als in Spanje kunnen verwachten, waar mensen door de straten skiën terwijl het leger moet helpen om auto's uit te graven. Maar er komt in ieder geval een beetje winter aan.

Premier Rutte en RIVM-baas Jaap van Dissel zijn weer met hun collega’s van het kabinet en het Outbreak Management Team in het Catshuis in gesprek over het verlengen van de lockdown. Aanstaande dinsdag moet er een besluit worden genomen over de maatregelen, die vooralsnog tot 19 januari duren. Er is geen aanleiding tot versoepelingen. De besmettingsgraad blijft hoog. Er raken volgens de cijfers van het RIVM zo’n achtduizend mensen per dag besmet, en het instituut ziet vooralsnog geen ‘overtuigende’ effecten van de huidige lockdown. Het is niet ondenkbaar dat de maatregelen dus zelfs aangescherpt moeten worden, mede gezien de opkomst van de gemuteerde variant. Dinsdagavond is er een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. Ondertussen zal de eerste lichting vaccins van farmaceut Moderna vanaf morgen in Nederland worden verspreid. Deze prik is de tweede die door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) is goedgekeurd voor de Europese markt, dit gebeurde afgelopen woensdag. Nederland heeft ruim 6 miljoen doses van het Moderna-vaccin besteld en deze zullen vooral worden ingezet bij verpleeghuizen en in de gehandicaptenzorg. In Israel is inmiddels 20% van de bevolking gevaccineerd. Knap he. 

In inmiddels verwijderde Instagram-stories (geen zorgen, er zijn receipts) laat model Kim Feenstra (35) duidelijk weten wat ze van de vaccinatiecampagne in ons land vindt. Ze is bepaald niet tevreden met de insteek van de campagne, en voor haar voelt het hele gebeuren meer 'als een brainwash'. Maar wat wordt er dan gezegd in de campagne? Onder andere: "Het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Dat wordt ons ticket naar meer vrijheid". Maar Kim, dat is toch gewoon een feit? Nou niet volgens Kim: "Slechte campagne en hoor van veel mensen dat ze zich ook storen aan deze manier van campagne voeren. De manier waarop is gewoon KA UU TEE.” Volgens Kim had het allemaal veel beter gekund, bijvoorbeeld door te overleggen met jongeren. Als dat betekent dat de feiten niet meer benoemd worden, dan hebben ze een prima sparringpartner aan Hugo de Jonge. 

De zwarte dozen van de Indonesische Boeing 737 die gisteren vermist raakte zijn teruggevonden, schrijft de Straits Times. Het toestel met 56 passagiers en zes bemanningsleden verdween vier minuten na het opstijgen van de radar. Eerder werden er al brokstukken van het vliegtuig aangetroffen. Van de twee zogeheten zwarte dozen valt vluchtinformatie af te lezen die mogelijk meer duidelijkheid kan geven over de omstandigheden waarin het toestel verongelukte. Gisteren werd er al gesproken over noodsignalen, maar toen was nog niet duidelijk of dat afkomstig was van de zwarte dozen. Dat blijkt nu wel het geval. Afgelopen nacht vonden reddingswerkers voor de kust van het eiland Java lichaamsdelen en stukken van het toestel, meldt persbureau Reuters. Ook werden stukken van de opblaasglijbaan, kabels en persoonlijke bezittingen gevonden. Dit gebeurde in de buurt van de plek waar het vliegtuig van de radar verdween.

Coronacijfers: 5.487 nieuwe besmettingen, boven weekgemiddelde

Binnenland

Wel minder minder ziekenhuisopnames dan gisteren

Lees verder

Armie Hammer raakt steeds verder verwikkeld in kannibalisme-schandaal

Glamorama

Ex zegt dat hij zijn initiaal in haar lies heeft gekrast

Lees verder

Amerikaanse televisielegende Larry King (87) overleden

Glamorama

Lag sinds drie weken met corona in het ziekenhuis

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Gravinfluencer Eloise gaat een boek schrijven

Lees verder

Tom Dumoulin zet wielercarrière voor onbepaalde tijd stop

Lees verder

Snollebollekes en Andries Tunru willen alleen maar samen zijn

Lees verder

YouTube en Instagram verwijderen protest-oproep Navalny

Lees verder

Famke Louise verraadt geheime kapsalon door Instastory

Lees verder

Amsterdam wil wel statushouders, maar niet in Amsterdam

Lees verder

Navalny-protesten: demonstranten met politiegeweld tegengewerkt

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Trouwe hond wacht een week voor ziekenhuis tot baasje terug is

Lees verder

Loesoe door een plakje cake: lichaam Britse man zet suikers om in alcohol

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: