NieuwNieuws

Glamorama

'Mr Bean': Friends heeft scène met kalkoen gestolen

Amerikanen stalen van Britten, niet andersom

Mr Bean-acteur Rowan Atkinson is niet blij met de makers van Friends. Volgens Atkinson hebben de schrijvers zijn grap gestolen. In zowel Friends als Mr Bean komen personages met hun hoofd vast te zitten in een kalkoen die bedoeld is voor een Kerst- of Thanksgiving-diner.

Het karakter van Atkinson dat hij samen met Richard Curtis bedacht, is dit jaar dertig geworden. In een tv-special Happy Birthday Mr Bean blikken de twee Britten terug op de leukste momenten uit de films en series. Wanneer de film Bean: The Ultimate Disaster Movie uit 1997 aan bod komt, merken de heren op dat de kalkoen-grap gestolen is door Friends.

In 1992 kwam de grap als eerste aan bod: tijdens het prepareren van de kalkoen voor een kerstmaaltijd, verliest Bean zijn horloge. Om het klokje te vinden, steekt hij zijn hoofd in de kalkoen waar hij vervolgens in vast komt te zitten. Met het dode dier op zijn hoofd probeert hij zijn vriendin Irma vervolgens te verwelkomen.

Goede grap

Vijf jaar later, in 1997 gebruiken de makers de grap nog eens in Bean: The Ultimate Disaster Movie. Wederom is hij zijn horloge kwijt en maakt hij dezelfde fout als jaren eerder. Opnieuw zit hij vast terwijl er mensen bij hem over de vloer zijn voor een goed kerstdiner. 

De grap werkt, waarna Friends 'm tot tweemaal toe in één aflevering leent. In The One With All The Thanksgivings blikken de karakters terug op bijzondere edities van de feestdag. In de aflevering zit Joey met zijn hoofd vast in een kalkoen - volgens de terugblik in 1992. Later in de aflevering overkomt Monica hetzelfde. De aflevering werd in 1998 uitgezonden. Volgens Atkinson en Curtis hebben ze de grap alleen gestolen van de Britse makers.

'Bizar'

In Amerika geloven veel mensen volgens Atkinson dat de grap van Bean gestolen is van Friends, terwijl het precies andersom is. "Uiteindelijk kun je grappen niet stelen", zegt Atkinson in de special. "Maar grappen worden soms wel gestolen. Of ze worden gebruikt om te inspireren." Curtis voegt daaraan toe: "Ik ben echt verbijsterd over deze Friends-aflevering, die ik laatst pas zag. Ik kan niet geloven wat hier is gebeurd, bizar." 

Een reactie van de makers van Friends is er nog niet. Of het dus een ode is, toeval of een bewust gestolen grap, is vooralsnog onbekend.

Onderzoeksrapport rekent af met directeur toneelgroep Oostpool

Binnenland

Grensoverschrijdend gedrag kon jarenlang plaatsvinden

Lees verder

PODCAST - Het NieuwNieuws van 19 januari

Tech & Gaming

Het nieuwste NieuwNieuws in een paar minuutjes!

Lees verder

Populariteit e-books flink toegenomen tijdens lockdown

Tech & Gaming

Bibliotheken leenden 44% meer digitale boeken uit dan in 2019

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Fapacteur Ferry Doedens gaat zingen over zijn leven

Lees verder

Banketbakker gearresteerd vanwege peniscupcakes

Lees verder

KNVB en NOC*NSF waarschuwen voor desastreus gevolg avondklok

Lees verder

Inspectie bezorgd over werksituatie maaltijdbezorgers

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.335 nieuwe besmettingen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Hond bijt mishandelende man ziekenhuis in

Lees verder

Luie leraar stuurt ongepaste tekenopdracht

Lees verder

Feestgangers: 'Pandemie? Welke pandemie?'

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: