NieuwNieuws

Buitenland

Russisch Spoednik-vaccin kampt met zware leveringsproblemen

Geduld van Nepal, Venezuela, Brazilië en Egypte ernstig op de proef gesteld

Het had hét Russische exportproduct moeten worden naast wodka: het Spoetnik-V-vaccin dat in augustus met veel nationalistische bombarie werd aangekondigd door Vladimir Poetin. En ze zijn gewild: er werden miljarden van de prikken besteld door landen van over de hele wereld, schrijft HLN.  

De Russen lijken zich nu echter te verslikken in de enorme vraag. Ze krijgen het met de fabrieken in eigen land totaal voor elkaar om de productiecapaciteit op het gewenste niveau op te schroeven. Hierdoor wordt het geduld van de buitenlandse klanten ernstig op de proef gesteld.

Landen als Egypte, Brazilië, Nepal en Venezuela hadden in totaal 1,2 miljard doses besteld waarvan de levering voor onbepaalde tijd is uitgesteld vanwege de capaciteitskinken. Ook president Orbán van Hongarije heeft geklaagd over de haperende levering en overweegt over te stappen op een Chinees vaccin.

Haastige Spoednik is zelden goed

Alleen Belarus, Servië en Argentinië zagen hun bestelling daadwerkelijk geleverd worden. Ook in Rusland zelf is het besef geland dat ze de uitstaande orders niet op eigen kracht kunnen leveren. Zeker omdat er ook nog overeenkomsten liggen met landen als Zuid-Korea en het gigantische China.

Om het tij te keren gooide Poetin zelfs zijn trots overboord door contact op te nemen met de bondskanselier Angela Merkel om de productieproblemen met behulp van buitenlandse fabrieken te verhelpen. In de EU is dit vaccin voorlopig niet toegestaan omdat de derde testfase nog niet is afgerond.

In Rusland zelf werden al anderhalf miljoen mensen ingeënt met het Spoednik-vaccin. Dit zijn voornamelijk mensen uit risicogroepen. De 68-jarige president Poetin heeft aangegeven dat hij voorlopig afziet van de prik omdat 'alle mensen van mijn leeftijd nog moeten wachten'.

Romain Grosjean even terug in de Formule 1

Sport

Gaat in een Mercedes rijden

Lees verder

José Mourinho aan de slag bij AS Roma

Sport

Grote terugkeer in Italië

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Marvel kondigt enorme lading nieuwe films aan

Lees verder

Billie Eilish verrast met foto's in Vogue

Lees verder

Nieuw drankspel: bierdoppen inslikken

Lees verder

Politie rukt uit voor seksende zwanen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Victoria Koblenko weer uit de kleren voor FHM

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

School verbiedt 'slordig' matje in de nek

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: