NieuwNieuws

Binnenland

Lockdown verlengd tot 9 februari, angst voor Britse variant

Versoepeling mogelijk bij 3.600 besmettingen per dag

In hun persconferentie kondigden premier Rutte en minister De Jonge vanavond een verlenging van de lockdown aan. De huidige maatregelen zullen nog tot zeker 9 februari duren. Op 2 februari wordt het pakket opnieuw beoordeeld. Zolang er per dag meer dan 3600 besmettingen gemeld worden hoeven we niet op versoepelingen te rekenen, zei De Jonge. 

Vanaf maandag 25 januari wil het kabinet dat de basisscholen en de kinderopvang weer open gaan, maar dat gebeurt volgens premier Rutte alleen 'als het veilig kan.' Deze versoepeling, zei hij, wil het kabinet maken voor kwetsbare kinderen en om leerachterstanden te voorkomen. Ondertussen moet de groep examenleerlingen die nog naar de middelbare scholen gaan vanaf nu anderhalve meter afstand gaan houden.

Aan de andere kant zal het kabinet het Outbreak Management Team om een 'spoedadvies' vragen over wat een avondklok op kan leveren. Volgens Rutte is er veel voor te zeggen om, als we dan toch al in een zware lockdown zitten, 'het maximale' te doen. 

Britse variant

Coronaminister Hugo de Jonge merkt op dat de maatregelen wel effect hebben, maar dat de besmettingscijfers nog altijd te langzaam dalen. Het gevaar is, zegt hij, dat de besmettelijkere Britse variant van het virus de overhand neemt. "Het kan heel snel veel erger worden, en dat moeten we koste wat kost voorkomen." Het verspreidingsgetal R ligt nu rond 0,9. Zodra dat cijfer boven de 1 komt zullen de besmettingscijfers weer gaan stijgen. Volgens de WHO schiet het getal als de nieuwe variant opkomt omhoog met zo'n 0,4. Zonder nieuwe maatregelen kan dat volgens De Jonge betekenen dat de huidige lockdown straks niet meer genoeg is om het virus in te dammen. Hij hoopt de variant te kunnen 'vertragen', om ondertussen kwetsbare mensen en later de rest van het land te kunnen vaccineren. Die eerste groep, zo is het streven, moet aan het 'begin van de lente' gevaccineerd zijn.

Om de verspreiding toch te drukken noemt De Jonge verder het testen en het bron- en contactonderzoek. Naast de eerder aangekondigde gemeente Lansingerland worden ook de inwoners van de Rotterdamse wijk Charlois en van de gemeenten Dronten en Bunschoten getest, omdat daar de nieuwe variant zich aan het verspreiden is. 

Perspectief

Om de getroffen sectoren beter te ondersteunen komen ministers Hoekstra, Wiebes en Koolmees binnenkort met aanvullende steunpakketten. Op 2 februari kijkt het kabinet opnieuw of er eventuele versoepelingen nodig zijn. Dat is pas mogelijk, zei men vanavond, als het aantal besmettingen rond de 3600 per dag zit. Die hoeveelheid heeft volgens De Jonge te maken met de capaciteit van de bron- en contactonderzoekers. Zij kunnen 3600 onderzoeken per dag uitvoeren, en als iedereen die daarin naar boven komt zichzelf isoleert heeft dat een beperkend effect op de verspreiding. Uit het gedragsonderzoek van het RIVM is eerder gebleken dat een vijfde van de positief geteste Nederlanders alsnog de deur uit gaat. Daarop deed De Jonge vanavond een oproep om je vooral aan de thuisisolatie te houden. 

Nederlandse Sziget-dealers voor vier jaar de cel in

Binnenland

Hoger beroep: minder gevangenisstraf voor drugsatleet en compagnon

Lees verder

Serie The Boys krijgt superheldenorgie

Glamorama

Want het kan altijd extremer

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vaccin-vertraging bij Pfizer lijkt mee te vallen

Lees verder

Nieuw Youtube-kanaal Lange Frans na 30 uur al verwijderd

Lees verder

Mobicep kocht bijna 100.000 nepvolgers voor zijn Insta

Lees verder

Yolanthe: Tot nu toe geen behoefte aan seks

Lees verder

Melania Trump neemt alvast afscheid met videoboodschap

Lees verder

D66 en GroenLinks willen kinderopvang gratis maken

Lees verder

Kim en Kanye stoppen met relatietherapie

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Luie leraar stuurt ongepaste tekenopdracht

Lees verder

Feestgangers: 'Pandemie? Welke pandemie?'

Lees verder

Man leeft drie maanden stiekem in vliegveldterminal

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: