NieuwNieuws

Binnenland

Kabinet Rutte III treedt af vanwege toeslagenaffaire

Sneuvelt na snoeihard rapport over toeslagenkwestie

Kabinet Rutte III treedt af. Dat heeft premier Markt Rutte zojuist bekendgemaakt. De kinderopvangtoeslagaffaire kost het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vlak voor de eindstreep alsnog de kop. De regeringspartijen hebben besloten toch de politieke verantwoordelijkheid te nemen nadat eind december de parlementaire ondervragingscommissie een snoeihard rapport presenteerde over de zaak.

De commissie concludeerde dat de ouders die onterecht werden beschuldigd werden van fraude een "ongekend onrecht" zijn aangedaan. Daarnaast zijn bij de nietsontziende jacht op fraudeurs de grondbeginselen van de rechtsstaat geschonden.

Het aftreden van het kabinet is wel grotendeels symbolisch. Met de verkiezingen in maart voor de deur zou het kabinet over een paar weken toch al met verkiezingsreces gaan. Hoewel Nederland nu officieel een demissionaire kabinet heeft, had Rutte van te voren al aangegeven dat de regering op het gebied van de bestrijding van de coronacrisis wel actief blijft. 

Rutte III

Het kabinet-Rutte III werd op 26 oktober 2017 gepresenteerd op het bordes van Paleis Noordeinde. Een combinatie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie was genoeg voor een meerderheid in de Kamer. Met het motto 'Vertrouwen in de toekomst' ging het kabinet vol goede moed van start, maar na vier maanden raakte de club al zijn eerste minister kwijt. Halbe Zijlstra stapte op nadat bekend werd dat hij eerder had gelogen over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst in het buitenhuis van de Russische president Vladimir Poetin.

In april 2018 steunde de oppositie, met uitzondering van de SGP, een motie van afkeuring tegen premier Rutte vanwege zijn aanpak van de afschaffing van de dividendbelasting.  Rutte gaf in een eerder debat aan zich memo's over de kwestie niet te herinneren. Uiteindelijk bleken deze memo's er wel te zijn. 

De coronacrisis werd vorig jaar het onderwerp dat de grootste stempel op dit kabinet drukte. Hoewel er met name in het begin veel lof was voor de aanpak van het virus, is ten tijde van de tweede golf de kritiek wel toegenomen. Vooral het meermaals late ingrijpen en pas laat beginnen met vaccineren leverde veel commentaar op. Toch blijkt uit de peilingen dat de meeste kiezers tevreden zijn met de regeringspartijen, want vooral de VVD staat er goed voor. 

R. Kelly heeft spuitje gehad

Glamorama

Al twee keer gevaccineerd tegen corona in de gevangenis

Lees verder

Groep strandgangers spontaan homoseksueel om gearresteerd koppel te bevrijden

Buitenland

'Ik ben ook gay!',  'Arresteer ons!'

Lees verder

Nicolette van Dam over man Bas: 'Hij spoort niet'

Glamorama

Heeft een nieuwe hobby ontdekt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Britten heropenen scholen met berg thuistests

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.729 nieuwe besmettingen

Lees verder

ME staat met waterkanon klaar tegenover demonstranten

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

FvD-bijeenkomst Nijmegen beëindigd door burgemeester

Lees verder

Facebook moet schadevergoeding betalen aan 1,6 miljoen Amerikanen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Lelijk stroomhuisje gepest in Baarn, gemeente doet mee

Lees verder

Kinderen van school getrapt na vondst Onlyfans-account moeder

Lees verder

Van Tupperware naar Tupper, waar?: Geen verkoop meer in Nederland

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: