NieuwNieuws

Algemeen

Fiscus wil schulden toeslagenaffaire innen via compensatiegeld

Belastingdienst veroorzaakt gigantische schuld -> Gigantische schuld aflossen met smartengeld

Dat klonk mooi: 30.000 euro compensatie onvoorwaardelijk voor iedere gedupeerde van de toeslagenaffaire om het slepende dossier af te sluiten. Zo leek het althans. De Belastingdienst is namelijk niet van plan om ook hun schulden kwijt te schelden. Zij willen dat de gedupeerden deze aflossen van het smartengeld dat ze van de Rijksoverheid toegekend kregen, schrijft Trouw.

De Beroepsvereniging Bewindvoerders Wsnp (BBW) is witheet en liet weten dat ze per direct uit het overleg compensatieregeling stappen. Veel gezinnen kwamen in de financiële zorgen vanwege de terugvorderingspraktijken van de Belastingdienst. Door boeterentes en invorderingskosten, is het oorspronkelijke 'schuldbedrag' soms meerdere malen over de kop gegaan.

Dit had als gevolg dat de gedupeerden een krediet opbouwden, niet alleen bij de blauwe enveloppen maar ook bij bijvoorbeeld verhuurders, NUTS-bedrijven of zorgverzekeraars. Veel van hen kwamen in de schuldsanering terecht. In zo'n proces wordt gepoogd om in drie jaar tijd zo veel mogelijk af te lossen in samenwerking met een bewindvoerder. 

SP-Kamerlid Renske Leijten is laaiend. Op Twitter laten haar woorden weinig aan de verbeelding over.

Compensatieregeling terugvorderen

Bij dit schuldsaneringsproces staat de Belastingdienst niet bepaald te boek als een flexibele crediteur. Ook nu zijn ze niet van plan om de openstaande vorderingen van de gedupeerden, die zij zelf veroorzaakten, door de shredder te halen. Het wordt nog extra zuur omdat de fiscus bij wet altijd de hoogste prioriteit van alle schuldeisers heeft. 

Hierdoor blijft er een schuld op naam van de ouders staan. “BBW heeft in de werkgroep meermaals haar bezwaren kenbaar gemaakt en heeft de Belastingdienst, de overheid en andere commissieleden willen behoeden voor de huidige desastreuze plannen, maar krijgt geen enkel gehoor. BBW steunt de voorgestelde regeling niet,” schrijven de bewindvoerders in een brief.

BBW wil dat de Belastingdienst een stap terug doet om te voorkomen dat de compensatie een 'vestzak-broekzakregeling voor de Belastingdienst zelf wordt.” De Belastingdienst is overigens bereid om een beetje water bij de wijn te doen door 10.000 van de 30.000 euro compensatie vrij te stellen van invordering, maar dit is volgens de schuldhulpverleners bij lange na niet afdoende.

Dat de volledige aanleiding van de schuldenberg in veel gevallen juist door de toeslagenaffaire is veroorzaakt, kan als enigszins kafkaësk of kwaadaardig beschouwd worden.

Politiek

Timmermans gaat Caroline van der Plas (BBB) 'uitleggen wat de Europese regels zijn'

Lees verder

Verdachte aangehouden na gezinsdrama A59

Algemeen

Bestuurder had teveel gedronken en drugs gebruikt

Lees verder

Heleen van Royen (58) trots op geslaagde fitgirl-missie

Glamorama

'Je kunt op elke leeftijd starten'

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Volledig bestuur meldpunt Mores afgetreden, 'imago aangetast'

Lees verder

'Koopwoningen voor het eerst in bijna 10 jaar goedkoper'

Lees verder

Dassen versus ProRail: 2-0. Treinverkeer hele week plat

Lees verder

Video - Coalitie blokkeert debat over uitslag verkiezingen, oppositie woest

Lees verder

Jutta Leerdam ook in vorm in gesmolten ijs

Lees verder

Chanteur van André van Duin bekent en zegt sorry

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Belg rent nét op tijd ultramarathon in Amerikaanse bergen uit

Lees verder

Twee mannetjesmuizen krijgen samen kleintjes, wat betekent dit voor mensen?

Lees verder

Driekleur mag weer fier wapperen in Rood-Wit-Blauw, vinden boerenactiegroepen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: