NieuwNieuws

Tech & Gaming

PODCAST - Het Nieuwnieuws van 15 januari

Binnen luttele minuten weer helemaal op de hoogte van het allernieuwste Nieuwnieuws-nieuws! 

Met vandaag de val van kabinet Rutte III, 66 coronaboetes uitgedeeld tijdens de opnames van een videoclip van Famke Louise en honderden miljoenen aan Bitcoin verstopt op Engelse vuilnisbelt.

Lijkt het je tof om dagelijks door Peter bijgepraat te worden? Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts en sinds kort ook op YouTube. Wat je ook kiest, maakt niet uit! Wij zouden dit vet aardig vinden, dus op voorhand superdikke dankjewel! 

Beluister hieronder de uitzending van vandaag die mede mogelijk gemaakt wordt door Deck Verzekeringen.

Transcript

We kunnen er vandaag niet omheen, kabinet Rutte III treedt af. De kinderopvangtoeslagaffaire kost het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vlak voor de eindstreep alsnog de kop. De regeringspartijen hebben besloten toch de politieke verantwoordelijkheid te nemen nadat eind december de parlementaire ondervragingscommissie een snoeihard rapport presenteerde over de zaak. De commissie concludeerde dat de ouders die onterecht  beschuldigd werden van fraude een "ongekend onrecht" zijn aangedaan. Daarnaast zijn bij de nietsontziende jacht op fraudeurs de grondbeginselen van de rechtsstaat geschonden. 

Minister van Economische Zaken Eric Wiebes zal als enige direct opstappen, omdat hij indertijd als staatssecretaris op de hoogte zou zijn van de misstanden bij de belastingdienst. Het was een bewogen regeringsperiode, in 2017 stapte Halbe Zijlstra op omdat hij stoer wilde doen en zei dat hij bij een bijeenkomst bij Poetin was, daar was hij niet. In 2018 steunde de oppositie, met uitzondering van de SGP, een motie van afkeuring tegen premier Rutte vanwege zijn aanpak van de afschaffing van de dividendbelasting.  

Rutte gaf in een eerder debat aan zich memo's over de kwestie niet te herinneren. Uiteindelijk bleken deze memo's er wel te zijn. De coronacrisis werd vorig jaar het onderwerp dat de grootste stempel op dit kabinet drukte. Hoewel er met name in het begin veel lof was voor de aanpak van het virus, is ten tijde van de tweede golf de kritiek wel toegenomen. Vooral het meermaals late ingrijpen en pas laat beginnen met vaccineren leverde veel commentaar op. Toch blijkt uit de peilingen dat de meeste kiezers tevreden zijn met de regeringspartijen, want vooral de VVD staat er goed voor. 

De vraag is wel hoelang dat zal blijven, want inmiddels is de club van mannen met kleine piemels, de belastingdienst alweer jacht aan het maken op jawel, de slachtoffers van de kindertoeslagaffaire. Zij willen de 30.000 euro compensatie die de slachtoffers krijgen invorderen om schulden af te lossen. Werkelijk alle schaamte voorbij. 

Ik heb respect voor corona, het waren de legendarische woorden van Famke Louise, net na haar actie “ik doe niet meer meer”. Nu doet ze blijkbaar weer niet meer mee, want de basisschoolkinderidool probeerde gisteren in een loods een nieuwe videoclip op te nemen. Hoeveel mensen er in de loods pasten? Een mannetje of 40. Hoeveel er waren? 66. Een klein leger van politie, handhaving en Marechaussee bezocht de loods om de staatskas wat te spekken met de opbrengst van boetes. Of Famke nu meer respect heeft voor ordehandhaving is niet bekend. 

Hoe financierde Wilders nou de rechtszaak die hij aan zijn broek kreeg naar aanleiding van zijn 'Meer of minder Marokkanen' dilemma? In ieder geval niet met de opbrengsten van contributie van PVV-leden, zoveel was al zeker. Ook niet met subsidie. Dat zijn allebei dingen waar de politiek partij met welgeteld één lid, Wilders zelf, niet zo gek veel van aan overhoudt. Maar hoe wel? Het antwoord op de vraag is: onder andere met cash van rechtse Amerikaanse donoren. Follow the moneyvolgde het geld en ontdekte dat Robert Shillman, de enige bestuurder van de door Wilders zelf opgerichte organisatie International Freedom Alliance Foundation (IFAF), namens die organisatie ruim 200.000 overmaakte naar Wilders' advocaat Gert-Jan Knoops. 

Shillman vergaarde zijn fortuin met het maken van vision-systemen zoals barcodelezers, en spendeert de miljoenen die hij daarmee verdiende onder andere aan het steunen van initiatieven die hij belangrijk vindt. Hij is vooral erg kritisch op de islam en moslims, en erg positief over Israël. Daarnaast is hij Trumpsupporter. Maar dat mag toch helemaal niet? Moeten Kamerleden die giften niet melden in het geschenkenregister? Wilders deed dat in ieder geval niet. Waarom zou hij ook? Toezichthouders en sancties zijn geen zaken die er bij het opzetten van het register bijgeregeld werden. Het register kan op dit moment dus hoogstens politieke gevolgen hebben voor politici die giften niet melden. Op een andere manier worden ze niet aangepakt. Pas vanaf 1 april 2021 krijgt de Tweede Kamer een college van onderzoek en integriteit, dat giften als een penthouse van een Canadese diplomaat tijdens onderhandelingen over een handelsverdrag met Canada, kan veroordelen en bestraffen. 

We berichtten er gisteren al over, de raceduif die een oversteek maakte van het Amerikaanse vasteland, helemaal naar Australië. Nu lijkt alles anders. Uit nader onderzoek van een raceduivenvereniging uit Oklahoma blijkt echter dat Joe's ID-ring over een vervalst nummer beschikt. Hij is iemand anders dan zijn ring zegt. Dus hij heet eigenlijk helemaal geen Joe en er kan niet vastgesteld worden of de bekendste dakduif van Australië wel daadwerkelijk uit de VS komt, vertaalde Nu.nl. De naderende dood van de heldhaftige Amerikaanse oceaanoversteker transformeerde in een dermate grote ophefstorm dat zelfs plaatsvervangend-premier van Australië Michael McCormack zich met de zaak bemoeide. 

De vogelvereniging uit de Verenigde Staten laat de Australiërs weten dat er sprake is van zogenaamde 'postduivenfraude'. Vanwege de hoge waarde van sommige topduiven, wordt hier wel vaker mee gerotzooid in de sport. Toch is er ook nog goed nieuws. De doodstraf die hem boven het hoofd hing van de meedogenloze Australische NVWA komt te vervallen. Waar de duif precies vandaan komt blijft gissen. Roekoe.

De ongeneeslijk zieke Melissa Kremer is op 24 jarige leeftijd in de laatste fase van haar leven. Ze zou bij Jinek haar verhaal doen, maar ze is al twee keer verplaatst vanwege de perikelen rond het kabinet. Daarom was er gisteren geen ruimte voor haar bij de talkshow, overigens was er wel ruimte voor een aantal podcasts van onder andere Marc-Marie Huijbrechts en Teun van de Keuken. Het interview een dagje verplaatsen was niet mogelijk, omdat Jinek vanavond druk is met een feestelijke uitzending vanuit Ahoy. Mensen zijn er op social media niet over te spreken, vooral Charlotte Bouwman, die enorm lang moest wachten op behandeling bij de GGZ toen ze suïcidaal was, uit rake punten van kritiek. "Wanneer gaan talkshows hiermee stoppen?" vraagt ze zich af. 

"Als je als talkshow zo graag super kwetsbare mensen in je programma wil, neem dan ook je verantwoordelijkheid en ga er een beetje normaal mee om", schrijft ze verder. Ook zegt ze dat Jinek - of in ieder geval haar redactie - 'het contact met de realiteit' kwijt is. 

Ollongren onderzoekt of Baudet illegaal stemmen probeerde te ronselen

Binnenland

Een aantal uitspraken van Baudet werd zo geïnterpreteerd door sommigen

Lees verder

Vrijgegeven rapport: Saudische kroonprins keurde plan voor moord op Khashoggi goed

Buitenland

De kritische journalist werd in 2018 vermoord 

Lees verder

Kinderen van school getrapt na vondst Onlyfans-account moeder

Niet Doodchecken

"Het is body shaming en pestgedrag" - moeder die hier 150.000 dollar per maand mee binnenharkt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Van Tupperware naar Tupper, waar?: Geen verkoop meer in Nederland

Lees verder

Nieuwe versoepelingen in België voorlopig van de baan

Lees verder

Rosamund Pike kreeg virtuele borstvergroting voor filmposter

Lees verder

PODCAST - Het Nieuwnieuws van 26 februari

Lees verder

VIDEO - Willem Engel nog niet klaar met strijd tegen avondklok

Lees verder

Hugo maant horecaondernemers tot geduld en behoedzaamheid

Lees verder

In container gedumpte baby was van minderjarige ouders

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Gevangenis ontsloeg medewerkster na vondst van 'smokkeltampon'

Lees verder

Undercoveragenten kopen drugs bij undercoveragenten: 2 doden

Lees verder

Vogelaar spot zeldzame 'half-man-half-vrouw'-vogel in Pennsylvania

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: