NieuwNieuws

Buitenland

Capitool-politie al dagen van tevoren getipt over mogelijke aanval

Interne waarschuwing: Congres is doelwit

De politie die in Washington D.C. het Capitool bewaakt had al dagen kunnen weten dat demonstranten mogelijk het parlementsgebouw zouden willen binnenvallen. Dat schrijft The Washington Post zaterdag naar aanleiding van een intern rapport van het politiebureau. Op 6 januari drong een groep van honderden Trump-aanhangers het Capitool binnen terwijl het Amerikaanse Congres daar de verkiezingsoverwinning van Joe Biden verzegelde. Bij de gewelddadige bestorming kwamen vijf mensen om het leven, onder wie een politieagent.

De 'Capitol Police' stond er lang alleen voor tijdens het incident omdat de nationale garde pas na enkele uren arriveerde, er was dus relatief weinig politie op de been. Toch waarschuwde een intern rapport al drie dagen voor de bestorming dat het uit de hand zou kunnen lopen. "Aanhangers van de huidige president zien 6 januari 2021 als de laatste mogelijkheid om de uitslag van de presidentsverkiezingen terug te draaien."

De wanhoop was bij de verwachte demonstranten toegeslagen en het Capitool zou doelwit kunnen worden van geweldsuitbarstingen, is te lezen in het rapport. "Anders dan bij andere protesten na verkiezingen zijn de doelwitten van de Trump-aanhangers niet de tegendemonstranten, maar het Congres zelf."

Niets mee gedaan

Ondanks de dreiging die in het rapport wordt beschreven, werd de informatie niet gedeeld met andere autoriteiten. Experts zeggen dat er nalatig is gehandeld en dat de Capitool-politie had moeten waarschuwen, zodat de veiligheidsmaatregelen konden worden opgeschroefd.

Ook de FBI bleek al te weten dat demonstranten bereid waren tot het gebruiken van geweld. Eerder ontkende de dienst dit. Een bureau van de FBI in Virginia zou een paar dagen voor de rellen hebben gewaarschuwd dat extremisten die dreigden met "geweld en oorlog" van plan waren om naar de hoofdstad te komen. 

Precieze plannen waren volgens de openbaar aanklager in Washington nergens bekend. Dat de overheid wist van de mogelijke intentie om politici te liquideren wordt ontkend door aanklager Michael Sherwin.

R. Kelly heeft spuitje gehad

Glamorama

Al twee keer gevaccineerd tegen corona in de gevangenis

Lees verder

Groep strandgangers spontaan homoseksueel om gearresteerd koppel te bevrijden

Buitenland

'Ik ben ook gay!',  'Arresteer ons!'

Lees verder

Nicolette van Dam over man Bas: 'Hij spoort niet'

Glamorama

Heeft een nieuwe hobby ontdekt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Britten heropenen scholen met berg thuistests

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.729 nieuwe besmettingen

Lees verder

ME staat met waterkanon klaar tegenover demonstranten

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

FvD-bijeenkomst Nijmegen beëindigd door burgemeester

Lees verder

Facebook moet schadevergoeding betalen aan 1,6 miljoen Amerikanen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Lelijk stroomhuisje gepest in Baarn, gemeente doet mee

Lees verder

Kinderen van school getrapt na vondst Onlyfans-account moeder

Lees verder

Van Tupperware naar Tupper, waar?: Geen verkoop meer in Nederland

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: