NieuwNieuws

Tech & Gaming

PODCAST - Het NieuwNieuws van 16 januari

Het belangrijkste en meest opvallende nieuws in slechts een paar minuutjes!

Met vandaag onder andere: Wopke Hoekstra nieuwe lijsttrekker van het CDA, basisscholen waarschijnlijk langer dicht, en witte winterpret in concentratiekamp.

Dit en nog veel meer hoor je handig samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse nieuwsoverzicht in een paar minuten. Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, bij Google Podcasts, of op YouTube. Zouden we echt vet aardig vinden, dus dankjewel! Beluister de uitzending van vandaag hieronder. 

Transcript

Het NieuwNieuws van de dag wordt mede mogelijk gemaakt door Deck Verzekeringen. 

Het is allemaal niet makkelijk natuurlijk, een digitaal partijcongres organiseren. Het mislukte da ook twee keer bij het CDA, maar vandaag is het dan eindelijk gelukt. Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra is met 95% van de stemmen verkozen als nieuwe lijsttrekker van de christendemocraten. Verrassend was de uitslag niet, Hoekstra was de enige kandidaat. He? Ja dan is 95% van de stemmen eigenlijk helemaal niet zo goed… Maar goed, Hugo de Jonge was eerder lijsttrekker, maar hij gaf in december aan dat niet aan te kunnen omdat hij te druk is met constant zeggen dat hij te druk is met de coronapandemie. In een toespraak die Hoekstra hield na zijn overwinning liet hij weten "zeer vereerd" te zijn. Hij wil als lijsttrekker de meeste aandacht geven aan mensen die in "het spitsuur van hun leven" zitten. Daarmee doelt hij naar eigen zeggen op jonge gezinnen met kinderen. Hoekstra wil onder andere de toegang tot kinderopvang makkelijker maken. Wat fijn voor die ouders! Wellicht iets proberen met een kindertoeslag of iets? Daarover gesproken, Hoekstra is een van de namen die wordt genoemd in het onderzoeksrapport over de toeslagenaffaire, het schandaal waar kabinet Rutte III vrijdag door aftrad. Ondanks de verantwoordelijkheid als minister tijdens de affaire, heeft het CDA nog vertrouwen in hem. Overigens werd er ook over andere dingen beslist, zo is het CDA nu officieel tegen een vuurwerkverbod, 51% stemde tegen. 

De politie die in Washington D.C. het Capitool bewaakt had al dagen kunnen weten dat demonstranten mogelijk het parlementsgebouw zouden willen binnenvallen. Dat schrijft The Washington Post zaterdag naar aanleiding van een intern rapport van het politiebureau. Op 6 januari drong een groep van honderden Trump-aanhangers het Capitool binnen terwijl het Amerikaanse Congres daar de verkiezingsoverwinning van Joe Biden verzegelde. Bij de gewelddadige bestorming kwamen vijf mensen om het leven, onder wie een politieagent. De 'Capitol Police' stond er lang alleen voor tijdens het incident omdat de nationale garde pas na enkele uren arriveerde, er was dus relatief weinig politie op de been. Toch waarschuwde een intern rapport al drie dagen voor de bestorming dat het uit de hand zou kunnen lopen. Quote: "Aanhangers van de huidige president zien 6 januari 2021 als de laatste mogelijkheid om de uitslag van de presidentsverkiezingen terug te draaien." En: Anders dan bij andere protesten na verkiezingen zijn de doelwitten van de Trump-aanhangers niet de tegendemonstranten, maar het Congres zelf." Ook de FBI bleek al te weten dat demonstranten bereid waren tot het gebruiken van geweld. Eerder ontkende de dienst dit. Een bureau van de FBI in Virginia zou een paar dagen voor de rellen hebben gewaarschuwd dat extremisten die dreigden met "geweld en oorlog" van plan waren om naar de hoofdstad te komen.  

Ouders opgelet, het kroost zal waarschijnlijk nog langer thuis moeten zitten. De NOS meldt dat de basisscholen ook na 25 januari dicht blijven. Het Outbreak Management Team vindt de Britse variant van het virus te gevaarlijk en het kabinet neemt dit advies volgens ingewijden over. Noodopvang voor kinderen van ouders met cruciale beroepen blijft mogelijk. Het advies wordt morgen besproken op het Catshuis. 

Jack van Gelder is het zwaar oneens met de programmering van zijn eigen zender. De sportjournalist en voormalig Dennis Bergkamp-schreeuwer reageerde in zijn talkshow 'Paniekvoetbal' op Ziggo Sport met voelbare frustratie toen hij hoorde dat de finale van de Spaanse Supercopa tussen FC Barcelona en Athletic Bilbao zondagavond wordt uitgezonden op het hoofdkanaal van Ziggo Sport. "Welke wedstrijd zenden wij uit?" begon Van Gelder, "Ach, sodemieter op! Wat een belachelijke keuze! BELACHELIJKE keuze." De oud-radiocommentator trok fel van leer. "Dan moeten we in het vervolg ook ons logo veranderen in de kleuren van Barcelona. We slaan door, dat meen ik echt!" De 70-jarige sportverslaggever had liever een competitiewedstrijd uit de Italiaanse Serie A gezien dan de Spaanse bekerfinale. "Het is een Super Cupje. Waar gaat het over?" Vervolgens zegt de beste man: "Ik heb wel goede contacten met de leiding, maar ik bemoei me daar nooit mee.” Wellicht een tip om dat eens een keer wel te doen, want dan hoef je het ook niet op televisie uit te vechten? Naast de focus op kijkcijfers lijkt Jack klaar te zijn met de Nederlandse voorkeur voor Barcelona. "Barcelona is ons heilig." aldus de voormalige 'Te land, ter zee en in de lucht'-presentator. Kijkcijfers heeft Van Gelder's Paniekvoetbal overigens niet al te veel. "De kijkcijfers zijn niet helemaal heilig, want dit programma bestaat nog steeds." merkte Youri Mulder op.

Je zou maar een concentratiekamp hebben en dat er dan steeds van die vervelende kinderen op je terrein sleeën! In het Duitse Weimar hebben lokale autoriteiten een oproep gedaan om mensen te laten stoppen met sleeën over het terrein van voormalig concentratiekamp Buchenwald. Tijdens deze witte winterdagen zijn er veel sleesporen te zien, soms zelfs over massagraven heen. "Vorige week werd het kamp heel veel gebruikt om te sleeën. Op de begraafplaats en het parkeerterrein waren veel sporen te zien." vertelt Buchenwald-medewerker Rikola-Gunnar Lüttgenau aan de BBC. De reden dat zo veel wintersporters het kamp opzoeken, heeft waarschijnlijk te maken met het coronavirus. Kamp Buchenwald ligt in de buurt van heuvelgebied Ettersberg. Door de coronamaatregelen zijn daar nu de wintersportfaciliteiten gesloten. Zodoende zoeken mensen andere plekken om winterpret te beleven en eindigen ze bij het herinneringscentrum. Het concentratiekamp heeft inmiddels de beveiliging verbeterd. Ook zal er meer gehandhaafd worden in de omgeving van het kamp. Op het "verstoren van de rust van de doden" staat in Duitsland een boete. Als een soort scheidsrechters bij voetbalwedstrijden worden beveiligers ingezet om mensen weg te sturen. En nu wegwezen! Douchen!

Vliegtuigmotorregen: inmiddels 200 onderdelen ingeleverd

Binnenland

Kapotte motor viel dit weekend in Zuid-Limburg met brokken uit de lucht

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.420 nieuwe besmettingen

Binnenland

Nieuwe dag, nieuwe cijfers

Lees verder

Nog nooit zoveel warmte achter elkaar in de winter

Binnenland

En de warmste 24 februari everooit

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Australisch schaap verlost van 35 kilo vacht

Lees verder

Douane vindt 23.000 kilo coke in zeecontainers

Lees verder

Halsema: Gooi de terrassen en Artis weer open!

Lees verder

Rode Kruis: noodzaak voor voedselhulp groeit

Lees verder

Tieners steken omstander neer bij gefaalde overval op slijter

Lees verder

Max Verstappen toont zijn nieuwe helm

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Vader komt om bij voorbereidingen gender reveal-machine

Lees verder

Coca-Cola tegen werknemers: Probeer minder wit te zijn

Lees verder

Kenia verhoogt elektriciteitsdraden na fatale botsing giraffes

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: