NieuwNieuws

Glamorama

Omroep ZWART veroordeelt handelen Akwasi bij Radio 1-interview

'Niet in lijn met onze koers en missie'

Omroep ZWART heeft via Instagram laten weten het gedrag van mede-oprichter Akwasi bij een uit de hand gelopen Radio 1-interview te veroordelen. "Wat er tijdens het interview is voorgevallen, is absoluut niet in lijn met onze koers en missie", schrijft de omroep in een verklaring. "Persvrijheid, de vrijheid van meningsuiting en respect voor het journalistieke vak zijn wat ons betreft cruciaal en staan nooit ter discussie. We vervolgen onze ambitie om de meest verbindende omroep van Nederland te worden. Waar iedereen wordt gehoord en iedereen wordt gezien", staat verder te lezen.

Demonstratie op de Dam

Het interview vond plaats op 28 december vorig jaar, maar werd pas anderhalve week later uitgezonden. Het interview begon de desbetreffende opnamedag met een terugblik op het afgelopen jaar. Akwasi benoemde een aantal momenten die voor hem belangrijk waren geweest. Hij en presentator Hans van der Steeg spraken over hoogte- en dieptepunten in dat jaar en kwamen vervolgens na een minuut of 8 over de Black Lives Matter-demonstratie op de Dam te spreken. 

Ultimatum

Dan slaat de sfeer vrij snel om. De rapper en oprichter van Omroep ZWART is niet gediend van de kritische vragen over de demonstratie op de Dam. Er wordt langer dan door hem gewenst doorgevraagd over de uitspraken die hij tijdens de betoging deed over Zwarte Piet. Van der Steeg krijgt van Akwasi te horen dat de opnames gewist moeten worden. “Je gaat het er nu afhalen, anders heb je een probleem met mij." Daarop trekt Akwasi de stekker van de opnamelaptop eruit, om er vervolgens met deze, en de laptop van de presentator vandoor te gaan. 

Een half uur later keert Akwasi terug. Van der Steeg wordt voor de keuze gesteld: opnames wissen, of de harde schijf wordt geformatteerd. De presentator probeert het geschil nog met woorden op te lossen en zegt dat dit allebei geen optie is. De laptops zijn dan nog niet terug. Van der Steeg besluit uiteindelijk tóch de fragmenten te wissen in het bijzijn van Akwasi, in de wetenschap dat er nog een back-up van het gesprek is. 

Toch uitgezonden

Deze back-up wordt na het hele debacle inderdaad teruggevonden, en het gesprek wordt later alsnog uitgezonden. Eindredacteur Jan Pieter Kos onderbouwt deze keuze: "Er is lang en intensief nagedacht over de vraag of we de opname wel of niet moesten uitzenden. Er zitten veel kanten aan deze zaak waardoor we niet over één nacht ijs zijn gegaan. Maar het feit dat een publiek figuur onze journalisten onder druk heeft gezet door spullen mee te nemen en vervolgens te dwingen om materiaal te verwijderen, is voor ons de kernreden geweest om toch uit te zenden.

Reactie Akwasi

Akwasi liet een dag later van zich horen op Instagram. "Mijn reactie na het misgelopen interview met de EO is niet goed te praten", schreef hij toen. "Ik ga bij mezelf te rade hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat mijn rol binnen Omroep ZWART zal zijn. Voorlopig zal ik zwijgen." Sinds dien is het stil op zijn sociale media accounts. 

CNN: Het was kantje boord voor Donald Trump toen hij corona kreeg

Buitenland

'The President was in danger of dying'

Lees verder

Rechterhand Ridouan Taghi uitgeleverd

Binnenland

Saïd R. werd opgepakt in Colombia

Lees verder

André Hazes en Sarah zetten relatie op pauze

Glamorama

En weten niet hoe lang dat gaat duren

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Joodse organisaties dagen Thierry Baudet voor de rechter om oorlogs-tweets

Lees verder

Kerstpakket - Formatie is rond voor de Kerst

Lees verder

Kamil E. en Delano G. langer vast als verdachten moord Peter R. de Vries

Lees verder

Het paleis deelt mede - Foto's van de Prinses van Oranje (morgen 18 jaar oud!)

Lees verder

Video - Sylvana Simons (BIJ1) krijgt op haar sodemieter tijdens emancipatiedebat

Lees verder

Video. Keeper Jensen scoort prachtige eigen goal

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bordeel biedt half uurtje met dames bij vaccinatie

Lees verder

Belgische kerk reinigt altaar met wijwater en gebed na seksvideo

Lees verder

Celstraf dreigt voor blotebillenfoto Russisch model

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: