NieuwNieuws

Tech & Gaming

PODCAST - Het NieuwNieuws van 17 januari

Het belangrijkste en meest opvallende nieuws in slechts een paar minuutjes!

Vandaag praten we je bij over het uit de hand gelopen protest tegen de lockdown, en man die niet zo goed om kon gaan met de sneeuwval en een update over de sluiting van de basisscholen. 

Dit en nog veel meer hoor je handig samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse nieuwsoverzicht in een paar minuten. Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, bij Google Podcasts, of op YouTube. Zouden we echt vet aardig vinden, dus dankjewel! Beluister de uitzending van vandaag hieronder. 

Transcript

Het NieuwNieuws van de dag wordt mede mogelijk gemaakt door Deck Verzekeringen.

Een demonstratie tegen premier Rutte is op het Amsterdamse Museumplein uitgelopen op clashes tussen de Mobiele Eenheid en een grote groep demonstranten. Eerder had de gemeente toestemming gegeven voor een alternatieve locatie in het Westerpark, met een maximaal aantal mensen van 500. Via Facebook hadden bijna 5000 mensen zich aangemeld en een deel daarvan kwam opdagen. Daarbij werd er weinig afstand gehouden en werden maar weinig mondkapjes gesignaleerd. Toen werd er een noodbevel afgekondigd en ging het los met paarden, honden, waterkanonnen en busjes. Veel demonstranten beantwoorden dat met stenen en vuurwerk. Onze razende reporter Reinout ging polshoogte nemen, daarbij zijn klappen gevallen en de reportage is natuurlijk te zien op nieuwnieuws.nl of ons Youtube-kanaal.Een nieuwe politieke partij, een nieuwe breuk. Viruswaarheid-voorman Willem Engel stond op plek drie op de lijst van de nieuwe partij Vrij en Sociaal Nederland. Volgens het ANP is er echter, je verwacht het niet, ruzie ontstaan over zijn kandidatuur. De oprichter van de partij, Bas Filippini, wilde niet bekend staan als een ‘actiepartij’. Ook, je verwacht het niet, de voorzitter is vertrokken. Zonder een zetel te hebben behaald en met twee maanden te gaan voor de verkiezingen heeft de partij een interim-bestuur aangesteld om de ruzie te beslechten en zijn er ook een aantal, je verwacht het niet, andere kandidaten geschorst.  Vrij en Sociaal Nederland is, je verwacht het niet, tegen de coronamaatregelen. 

Een Nederlandse militair is gisteren gewond geraakt bij een schietoefening. Het incident vond plaats op Kamp Marmal in het noorden van Afghanistan. De militair van de Koninklijke Landmacht raakte gewond aan zijn arm en zijn toestand is stabiel, meldt Defensie. Het thuisfront van de militair is op de hoogte gesteld. Hij zou na zijn verwonding direct zijn geopereerd in het veldhospitaal op het kamp en wordt voor verdere zorg naar Nederland overgebracht, Op dit moment zitten er 150 Nederlandse soldaten in Afghanistan, zij maken onderdeel uit van de NAVO-missie Resolute Support. De missie is erop gericht om de Afghaanse veiligheidsdiensten te trainen en te adviseren. Wat er precies is voorgevallen is onduidelijk, de Koninklijke Marechaussee doet onderzoek.

Elke keer als er een paar centimeter sneeuw ligt komt het wel voor dat iemand bijzonder agressief wordt door het gooien van een paar sneeuwballen. Gisterenavond was het raak in Oisterwijk, enkele vaders waren met hun kinderen de straat op gegaan voor wat sneeuwvertier, maar dat werd niet door iedereen gewaardeerd. Toen een sneeuwbal het raam van een appartement raakte, kwam een bewoner boos naar buiten gestormd om de ballengooiers eens goed de waarheid te vertellen. Iets van: “kijk jullie gooien sneeuwballen schavuiten, schorriemorrie, belhamels!” ij vloog een van de vaders aan, die hem op zijn beurt wegduwde en de boel probeerde te sussen. De boze buurman liep vervolgens terug naar zijn woning, maar verscheen niet veel later op het balkon met een wapen in zijn handen. Toen hij deze op de groep sneeuwsmijters richtte maakten deze dat ze wegkwamen en waarschuwden de politie. Bij een inval in de woning werd inderdaad het 'wapen' aangetroffen, maar het bleek om een aansteker te gaan in de vorm van een pistool. Zijn boosheid kwam de bewoner duur te staan want hij werd aangehouden voor bedreiging. 

De basisscholen en de kinderopvang blijven de komende weken dicht. Dat heeft het kabinet zondagmiddag bekend gemaakt na een overleg in het Catshuis. Er lag een uitzondering op tafel waarbij scholen per 25 januari weer open konden, maar dat gaat niet door. Het kabinet vindt het risico te groot, met oog op de aanhoudend hoge besmettingsgraad. De sluiting blijft net als alle andere lockdownmaatregelen tot 8 februari van kracht. Het Outbreak Management Team (OMT) vindt het volgens de NOS te riskant om jongere kinderen weer naar school te laten gaan, vooral gezien de ‘zorgelijke ontwikkeling’ van het nieuwe Britse variant van het Coronavirus. De noodopvang voor kinderen van ouders met een essentieel beroep blijft wel open. Het demissionaire kabinet komt waarschijnlijk in de komende week met een besluit over het al dan niet invoeren van een avondklok. Vorige is het OMT opnieuw om een advies gevraagd.

R. Kelly heeft spuitje gehad

Glamorama

Al twee keer gevaccineerd tegen corona in de gevangenis

Lees verder

Groep strandgangers spontaan homoseksueel om gearresteerd koppel te bevrijden

Buitenland

'Ik ben ook gay!',  'Arresteer ons!'

Lees verder

Nicolette van Dam over man Bas: 'Hij spoort niet'

Glamorama

Heeft een nieuwe hobby ontdekt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Britten heropenen scholen met berg thuistests

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.729 nieuwe besmettingen

Lees verder

ME staat met waterkanon klaar tegenover demonstranten

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

FvD-bijeenkomst Nijmegen beëindigd door burgemeester

Lees verder

Facebook moet schadevergoeding betalen aan 1,6 miljoen Amerikanen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Lelijk stroomhuisje gepest in Baarn, gemeente doet mee

Lees verder

Kinderen van school getrapt na vondst Onlyfans-account moeder

Lees verder

Van Tupperware naar Tupper, waar?: Geen verkoop meer in Nederland

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: