NieuwNieuws

Binnenland

OMT: Variant 'niet onder controle', extra maatregelen nodig

Avondklok kruipt dichterbij

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het Kabinet geadviseerd om 'nu' aanvullende maatregelen te nemen tegen de verspreiding van het Coronavirus. De nieuwe variant uit Engeland is volgens het OMT niet onder controle en zal voorlopig om zich heen blijven grijpen. 

Het team heeft berekend dat de variant een reproductiegetal (R) heeft dat 30% hoger ligt. Dat betekent dat terwijl de verspreiding van de 'oude' versie van corona aan het afnemen is, de nieuwe variant aan terrein wint. De huidige maatregelen leveren een reproductiegetal op dat voor de klassieke corona nét onder de 1 ligt - 100 mensen besmetten gemiddeld 95 anderen. Wanneer de VK-versie de overhand krijgt, wat volgens het OMT in maart staat te gebeuren, kruipt dat getal richting de 1,3 en zullen de besmettingscijfers weer gaan stijgen. 

Meer nodig

Door het hoge maar nét voldoende reproductiegetal noemt het OMT de situatie 'kwetsbaar' en op de langere termijn 'ronduit zorgelijk'. Het advies is om maatregelen te nemen om de stijging van besmettelijkheid van 30% op te kunnen vangen. Als de R door de variant straks van 0,5 naar 0,65 zou gaan blijven de besmettingscijfers en de druk op de zorg dalen, alleen iets minder snel. Het OMT wil dat het kabinet niet meer mikt op het net goed-getal van 0,95, maar dat de verspreiding 'zo laag mogelijk' wordt. 

Welke maatregelen het kabinet precies moet nemen zegt het OMT er niet bij. Wel adviseren ze de scholen en kinderdagverblijven dicht te houden. Het kabinet heeft dat advies overgenomen en vroeg het OMT afgelopen week over een nieuw advies over een avondklok. Die vrij impopulaire maatregel is zondag tijdens een overleg in het Catshuis besproken en zou volgens 'ingewijden' steeds dichterbij komen. Onder andere coalitiepartij D66 en PVV zijn tegen de maatregel, evenals veel burgemeesters.

André Hazes jr. gaat samenwonen met Sarah

Glamorama

Korte relatie nu al in stroomversnelling

Lees verder

Ajax geeft alle fans stukje kampioensschaal

Sport

Iedereen een sterretje

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Rabobank gaat meer negatieve rente doorberekenen aan klanten

Lees verder

'Vrouw PSV-speler Zahavi mishandeld bij overval'

Lees verder

Eredivisiespeler verdacht van matchfixing

Lees verder

Elon Musk bij SNL: 'Ik ben een autist'

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Inbreker gepakt na fapje achter laptop

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: