NieuwNieuws

Binnenland

‘Burgemeesters en Kamer steunen avondklok’

Verder: thuisbezoek naar één persoon, eventueel vliegverbod

Coronaminister De Jonge kondigde vandaag aan morgenmiddag een nieuw pakket aan maatregelen te presenteren. Dat is nodig, schreef hij, vanwege de dreiging van de Britse variant. 

Vanavond is erover gesproken door de burgemeesters van het Veiligheidsberaad en in de wandelgangen van de Tweede Kamer. De vraag is of de avondklok, een maatregel die het demissionaire kabinet lijkt in te willen zetten, steun krijgt van partijen in de Kamer en van de burgemeesters die het besluit uit moeten gaan voeren. Die lijkt er te zijn, melden politiek journalisten vanavond.

De meeste burgemeesters zijn volgens RTL ‘niet tegen’ een avondklok. Men vraagt zich naar verluidt wel af wat het effect van zo’n ingrijpende keus precies zou zijn. Het OMT is vorige week om een spoedadvies gevraagd om daar een antwoord op te krijgen, maar die is nog niet gepubliceerd. Meerdere redacties hebben inmiddels in Den Haag opgepikt dat PvdA en GroenLinks geneigd zijn een avondklok te steunen. Dat is nodig, omdat coalitiepartij D66 op basis van eerdere debatten tegen lijkt te zijn. 

Er is ook veel kritiek op een avondklok. Als het wordt ingesteld gaat het waarschijnlijk om een straatverbod voor iedereen tussen acht uur 's avonds en vier uur 's ochtends. De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes vindt dat buiten proportioneel, niet nodig en slecht voor het draagvlak. Vandaag zeiden sportbonden KNVB en NOC*NSF dat het 'desastreus' zou zijn voor iedereen die na een lange dag zoomarbeit een rondje wil hardlopen. Ook jongerenafdelingen van een aantal politieke partijen zijn tegen. Zij zeggen dat een avondklok het laatste restje sociaal contact die jonge mensen nog hebben weg zou nemen, wat de mentale last nog zwaarder maakt.

Morgenmiddag wordt precies duidelijk wat de nieuwe maatregelen zijn. Volgens de NOS ligt er verder op tafel dat je straks nog maar één persoon op bezoek mag hebben. Nu zijn dat er nog twee. Verder zou er gedacht worden over een Brits en Zuid-Afrikaans vliegverbod en een verplichte sneltest voor aankomenden en vertrekkende reizigers. 

Romain Grosjean even terug in de Formule 1

Sport

Gaat in een Mercedes rijden

Lees verder

José Mourinho aan de slag bij AS Roma

Sport

Grote terugkeer in Italië

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Marvel kondigt enorme lading nieuwe films aan

Lees verder

Billie Eilish verrast met foto's in Vogue

Lees verder

Nieuw drankspel: bierdoppen inslikken

Lees verder

Politie rukt uit voor seksende zwanen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Victoria Koblenko weer uit de kleren voor FHM

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

School verbiedt 'slordig' matje in de nek

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: