NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST - Het Nieuwnieuws van 21 januari

Binnen luttele minuten weer helemaal op de hoogte van het allernieuwste Nieuwnieuws-nieuws! 

Terugvordering van 7.000 euro bijstand was volgens de gemeente Wijdemeren terecht, illegale rave blijkt rij bejaarden in rij voor coronaprik en Nederland aankomend weekeinde aan de avondklok.

Lijkt het je tof om dit iedere dat te horen? Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts en sinds kort ook op YouTube. Wat je ook kiest, maakt niet uit! Wij zouden dit sowieso vet aardig vinden, dus op voorhand superdikke dankjewel! Beluister de uitzending van vandaag hieronder. 

Transcript

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de avondklok. Wel is het een half uurtje later geworden en zal deze dus van start gaan vanaf 9 uur s’ avonds. Of het de avondklok vanaf zaterdag of vanaf zondag in gaat is nog niet bekend. 

De gemeente Wijdemeren blijft erbij dat de vrouw met een bijstandsuitkering die boodschappen van haar moeder kreeg ruim 7.000 euro moet terugbetalen. De gemeente heeft een rechtvaardigheidsonderzoek uitgevoerd nadat er veel ophef over situatie ontstond, maar daaruit blijkt nu dat de terugvordering terecht is. Volgens de gemeente beschikt de vrouw over een auto en een motor "uit het duurdere segment" en zijn die verantwoordelijk voor de hoge vaste lasten van de vrouw. Het gaat niet om nieuwe voertuigen, maar ze hadden wel direct invloed op het budget dat overbleef om boodschappen te doen. "Het college is van mening dat het iedereen vrij staat om zelf te besluiten waar je je geld aan uitgeeft, maar dit kan niet ten koste gaan van de uitgaven waarvoor de bijstand bedoeld is, namelijk uitgaven voor levensonderhoud", concludeert de gemeente nu. 

De vrouw moet de 7.039,96 euro dus gewoon terugbetalen. Er is geen boete opgelegd. De advocate van de vrouw  het absoluut niet eens met de conclusie van de gemeente. "Het hele verhaal wordt volledig uit zijn verband gerukt", stelt ze in de Telegraaf. "Het ging eerst alleen om boodschappen, en nu worden er allerlei zaken bijgehaald. Zoals de motor en de auto. Er wordt gesuggereerd dat die een hoge waarde hebben, maar dat is niet het geval. Die auto en motor hebben een oud bouwjaar. Daar komt bij dat de vrouw deze voertuigen al bezat toen ze in de bijstand terecht kwam. Dat was ook bekend. Waarom is ze dan toen geaccepteerd als bijstandsgerechtigde?" De advocate gaat in hoger beroep. 

Jody Bernal mag geen biografie schrijven. En dit vind ik niet alleen, ook uitgeverij Inside heeft hem dat gezegd. Qua no. 

We kennen natuurlijk allemaal de Bob-campagne, die burgers erop moet wijzen dat je niet moet drinken met een slok op. Veel mensen weten echter niet dat de campagne oorspronkelijk niet in Nederland is bedacht maar bij onze zuiderburen. Zij hebben nu beslist de campagne iets meer gewicht gegeven. De bekende Bob-sleutelhangers worden daar namelijk vervangen met sleutelhangers met namen van kinderen die doodgereden zijn door iemand onder invloed. 

Mensen die in België worden betrapt met een teveel alcohol achter het stuur krijgen één van de acht kindernamen opgestuurd. De namen moeten meer bewustzijn creëren bij de zuipschuiten die achter het stuur stappen. Naast de hanger krijgen de mensen die te hoog blazen ook het verhaal achter de naam te horen. "We hopen dat de confronterende ‘niet-bobsleutelhangers' langer zullen blijven hangen dan de boete of het rijverbod", vertellen Ouders van Verongelukte Kinderen en het Vias Institute bij Het Laatste Nieuws. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je ze allemaal verzameld of dubbele hebt. 

De politie in het Britse Southend kwam voor een vreemde verrassing te staan toen ze uitrukten voor een 'illegale rave'. De agenten troffen echter geen glowsticks, discolichten en pillenpoppers aan, maar kuntsgebitten, rollators en wandelstokken. Het bleek een grote groep brave bejaarden die eropuit waren voor hun coronaprik, dat schrijft het lokale medium Echo News. De politieagenten realiseerden zich al snel wat er was misgegaan, en schoten te hulp om te assisteren bij de ontstane verkeersproblemen. Het was bij de inentingslocatie zo uit de hand gelopen met de menigte omdat de vaccins vertraagd aankwamen en er te weinig was geleverd.

Een fles 'desinfecterende' gel bij de ingang van een IKEA-winkel in Haarlem heeft vorig jaar mei voor verwondingen aan handen gezorgd bij acht klanten en een medewerker. In de flacon bleek bij nader onderzoek geen handgel maar gootsteenontstopper te zitten. IKEA is akkoord gegaan met een schikking om de slachtoffers een schadevergoeding van een paar honderd euro toe te kennen. 

De verwondingen ontwikkelden zich na het handen wassen al na enkele minuten, sommige slachtoffers werden opgevangen in het restaurant en getroost met VÅFFLOR, HUVUDROLL FESTLIGT. Volgens het letselschadebureau hadden ze last van eerstegraads brandwonden, bloedende open wonden en opgezwollen handpalmen. Afhankelijk van het letsel, krijgen de onfortuinlijke handenwassers 250 tot 800 euro toegekend van de Zweedse meubelgigant en nee, gelukkig niet in winkeltegoed. 


Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: