NieuwNieuws

Algemeen

NOS doet aangifte na filmpje waarin journalisten worden bedreigd

Ze journalisten zouden op een 'zwarte lijst' staan, en beter kunnen vluchten

De NOS heeft aangifte gedaan tegen een man die een paar dagen terug een video verspreidde waarin verschillende journalisten werden bedreigd. Dat laat Marcel Gelauff, de hoofdredacteur van de NOS, vandaag weten in een verklaring. Het filmpje ging rond op sociale media, en werd doorgestuurd in appgroepen.

De video werd gepubliceerd door Ronald Laken, voormalig kandidaat-raadslid van de VVD in Almere. Organisatie Persveilig meldt vandaag dat er in de (inmiddels door Laken zelf verwijderde) video wordt gesproken over een zwarte lijst van fotografen en journalisten die werken bij de NOS. Laken zegt op waarschuwende toon dat de journalisten op die lijst beter "kunnen vluchten uit Nederland", omdat hij "weet dat ze iets wordt aangedaan." Mochten deze journalisten dat niet doen, dan is de enige optie om van de lijst te komen ontslag nemen, aldus Laken.

Geen incident

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff benadrukt in zijn verklaring dat de bedreiging geen incident te noemen is. "Het is niet de eerste keer dat we aangifte doen wegens bedreiging of soortgelijke uitingen, want de veiligheid van onze collega’s en onze journalistieke vrijheid vinden we essentieel", schrijft hij. "De onafhankelijke journalistiek is een fundamentele waarde in onze democratie, want de democratie kan alleen functioneren als er een brede, pluriforme, onafhankelijke journalistiek bestaat die in vrijheid kan opereren." 

Werkomstandigheden onder druk

Hij geeft daarnaast aan dat de werkomstandigheden van journalisten steeds meer onder druk staan. "De voorbeelden zijn bekend: het werk letterlijk onmogelijk maken, bedreigen, intimideren, framen, doelbewust leugens verspreiden, uitschelden, vooral online ook.” Die druk lijkt volgens Gelauff steeds verder opgevoerd te worden. "De demonstratie van afgelopen zondag in Amsterdam bijvoorbeeld was ook weer zo'n moment dat we alleen op afstand en uiterst omzichtig konden opereren", staat in de verklaring te lezen. "Los van wat het voor de individuele collega betekent (en onderschat dat niet) is het gevolg vooral ook dat onderwerpen uit de weg moeten worden gegaan en dat mensen niet aan het woord kunnen worden gelaten."

Met deze reden haalde de omroep eerder dit jaar alle NOS-logo's van de zendwagens. "Als redactie geven we steeds meer geld uit aan onze veiligheid. Hier in Nederland, maar ook in het buitenland, zoals tijdens het verslaan van de machtsoverdracht in de VS. Dat is geld dat we niet kunnen besteden aan onze journalistieke opdracht."

Politiek

Peilingwatch - Coronabonus VVD verdampt, vertrouwen in Mark Rutte omlaag

Lees verder

Boris Johnson vierde ook verjaardagsfeest tijdens lockdown

Algemeen

Premier Pils wederom in opspraak

Lees verder

Meerdere doden door verdrukking bij Afrika Cup-wedstrijd

Algemeen

Zeker 40 gewonden

Lees verder

Beschuldigde regisseur The Voice of Holland bijt van zich af

Glamorama

'Vroeger vond niemand dit raar'

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Kabinet nog steeds incontinent: Maatregelen weer op straat

Lees verder

Ernst Kuipers houdt nepnieuws-clubs als Stichting Artsen Covid Collectief in de gaten

Lees verder

Taliban in Oslo om te praten over mensenrechten (en geld)

Lees verder

Man opent vuur op Duitse universiteit: dode en meerdere gewonden

Lees verder

Dik! USA en Japan tonen hun maritieme spierballen

Lees verder

Wikileaks-oprichter Julian Assange mag in hoger beroep tegen uitlevering VS

Lees verder

Britten halen ambassadepersoneel terug uit Oekraïne uit voor angst inval Rusland

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

#Fitspo op Instagram blijkt belabberde motivatie

Lees verder

10-jarig meisje overleeft sneeuwstorm dankzij zwerfhond

Lees verder

Vrouw van El Chapo blijkt helemaal niet de vrouw van El Chapo

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: