NieuwNieuws

Binnenland

NOS doet aangifte na filmpje waarin journalisten worden bedreigd

Ze journalisten zouden op een 'zwarte lijst' staan, en beter kunnen vluchten

De NOS heeft aangifte gedaan tegen een man die een paar dagen terug een video verspreidde waarin verschillende journalisten werden bedreigd. Dat laat Marcel Gelauff, de hoofdredacteur van de NOS, vandaag weten in een verklaring. Het filmpje ging rond op sociale media, en werd doorgestuurd in appgroepen.

De video werd gepubliceerd door Ronald Laken, voormalig kandidaat-raadslid van de VVD in Almere. Organisatie Persveilig meldt vandaag dat er in de (inmiddels door Laken zelf verwijderde) video wordt gesproken over een zwarte lijst van fotografen en journalisten die werken bij de NOS. Laken zegt op waarschuwende toon dat de journalisten op die lijst beter "kunnen vluchten uit Nederland", omdat hij "weet dat ze iets wordt aangedaan." Mochten deze journalisten dat niet doen, dan is de enige optie om van de lijst te komen ontslag nemen, aldus Laken.

Geen incident

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff benadrukt in zijn verklaring dat de bedreiging geen incident te noemen is. "Het is niet de eerste keer dat we aangifte doen wegens bedreiging of soortgelijke uitingen, want de veiligheid van onze collega’s en onze journalistieke vrijheid vinden we essentieel", schrijft hij. "De onafhankelijke journalistiek is een fundamentele waarde in onze democratie, want de democratie kan alleen functioneren als er een brede, pluriforme, onafhankelijke journalistiek bestaat die in vrijheid kan opereren." 

Werkomstandigheden onder druk

Hij geeft daarnaast aan dat de werkomstandigheden van journalisten steeds meer onder druk staan. "De voorbeelden zijn bekend: het werk letterlijk onmogelijk maken, bedreigen, intimideren, framen, doelbewust leugens verspreiden, uitschelden, vooral online ook.” Die druk lijkt volgens Gelauff steeds verder opgevoerd te worden. "De demonstratie van afgelopen zondag in Amsterdam bijvoorbeeld was ook weer zo'n moment dat we alleen op afstand en uiterst omzichtig konden opereren", staat in de verklaring te lezen. "Los van wat het voor de individuele collega betekent (en onderschat dat niet) is het gevolg vooral ook dat onderwerpen uit de weg moeten worden gegaan en dat mensen niet aan het woord kunnen worden gelaten."

Met deze reden haalde de omroep eerder dit jaar alle NOS-logo's van de zendwagens. "Als redactie geven we steeds meer geld uit aan onze veiligheid. Hier in Nederland, maar ook in het buitenland, zoals tijdens het verslaan van de machtsoverdracht in de VS. Dat is geld dat we niet kunnen besteden aan onze journalistieke opdracht."

Nog nooit zoveel warmte achter elkaar in de winter

Binnenland

En de warmste 24 februari everooit

Lees verder

Australisch schaap verlost van 35 kilo vacht

Niet Doodchecken

Het arme schaap staat niet langer op het randje van de dood

Lees verder

Douane vindt 23.000 kilo coke in zeecontainers

Binnenland

Zat verstopt in potten plamuur en tussen blokken hout

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Halsema: Gooi de terrassen en Artis weer open!

Lees verder

Rode Kruis: noodzaak voor voedselhulp groeit

Lees verder

Tieners steken omstander neer bij gefaalde overval op slijter

Lees verder

Max Verstappen toont zijn nieuwe helm

Lees verder

Tekorten Playstation 5 duren nog het hele jaar

Lees verder

Dit zijn de artiesten die optreden bij de testfestivals

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Vader komt om bij voorbereidingen gender reveal-machine

Lees verder

Coca-Cola tegen werknemers: Probeer minder wit te zijn

Lees verder

Kenia verhoogt elektriciteitsdraden na fatale botsing giraffes

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: