NieuwNieuws

Algemeen

NOS doet aangifte na filmpje waarin journalisten worden bedreigd

Ze journalisten zouden op een 'zwarte lijst' staan, en beter kunnen vluchten

De NOS heeft aangifte gedaan tegen een man die een paar dagen terug een video verspreidde waarin verschillende journalisten werden bedreigd. Dat laat Marcel Gelauff, de hoofdredacteur van de NOS, vandaag weten in een verklaring. Het filmpje ging rond op sociale media, en werd doorgestuurd in appgroepen.

De video werd gepubliceerd door Ronald Laken, voormalig kandidaat-raadslid van de VVD in Almere. Organisatie Persveilig meldt vandaag dat er in de (inmiddels door Laken zelf verwijderde) video wordt gesproken over een zwarte lijst van fotografen en journalisten die werken bij de NOS. Laken zegt op waarschuwende toon dat de journalisten op die lijst beter "kunnen vluchten uit Nederland", omdat hij "weet dat ze iets wordt aangedaan." Mochten deze journalisten dat niet doen, dan is de enige optie om van de lijst te komen ontslag nemen, aldus Laken.

Geen incident

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff benadrukt in zijn verklaring dat de bedreiging geen incident te noemen is. "Het is niet de eerste keer dat we aangifte doen wegens bedreiging of soortgelijke uitingen, want de veiligheid van onze collega’s en onze journalistieke vrijheid vinden we essentieel", schrijft hij. "De onafhankelijke journalistiek is een fundamentele waarde in onze democratie, want de democratie kan alleen functioneren als er een brede, pluriforme, onafhankelijke journalistiek bestaat die in vrijheid kan opereren." 

Werkomstandigheden onder druk

Hij geeft daarnaast aan dat de werkomstandigheden van journalisten steeds meer onder druk staan. "De voorbeelden zijn bekend: het werk letterlijk onmogelijk maken, bedreigen, intimideren, framen, doelbewust leugens verspreiden, uitschelden, vooral online ook.” Die druk lijkt volgens Gelauff steeds verder opgevoerd te worden. "De demonstratie van afgelopen zondag in Amsterdam bijvoorbeeld was ook weer zo'n moment dat we alleen op afstand en uiterst omzichtig konden opereren", staat in de verklaring te lezen. "Los van wat het voor de individuele collega betekent (en onderschat dat niet) is het gevolg vooral ook dat onderwerpen uit de weg moeten worden gegaan en dat mensen niet aan het woord kunnen worden gelaten."

Met deze reden haalde de omroep eerder dit jaar alle NOS-logo's van de zendwagens. "Als redactie geven we steeds meer geld uit aan onze veiligheid. Hier in Nederland, maar ook in het buitenland, zoals tijdens het verslaan van de machtsoverdracht in de VS. Dat is geld dat we niet kunnen besteden aan onze journalistieke opdracht."

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: