NieuwNieuws

Tech & Gaming

Paleontologen presenteren 'allergrootste dinosaurus ooit'

De prehistorische kolos moet naar schatting tussen de 44 en 48 meter lang geweest zijn

Bij opgravingen in Neuquen - hihi - River Valley in het Argentijnse Patagonië zijn gefossiliseerde botten aangetroffen van een dinosaurus die zelfs voor dinosaurusbegrippen fors te noemen is. De resten van zo'n 98 miljoen jaar zijn van een tot dusver onbekende Sauropoda die naar schatting eens tien tot twintig procent groter is dan de Patagotitan mayorum. De langnek die tot nu toe werd beschouwd als 'de grootste' met zijn lengte van 40 meter en 70 ton schoon aan de haak.

Hoe dit megabeest uit het Mesozoïcum er precies uitzag, is nog lastig te zeggen. Op basis van een halve staart en een deel van een heupgewricht kon met computermodellen een compleet skelet gebouwd worden. De paleontologen publiceerden hun bevindingen onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Cretaceous Research. De Goliath uit het Krijt-tijdperk werd al in 2012 ontdekt en was sinds 2015 onderhevig aan een onderzoek, meldt France24.

Hieruit bleek dat deze 'Titanosaurus - dinosaurussen langer dan 40 meter - nog eens tien tot twintig procent reusachtiger moet zijn geweest dan de vorige recordhouder. Als je dit beest middenin een olympisch zwembad zou neerzetten dan zouden zijn kop en staart op enkele meters na de beide startblokken kunnen raken. Als de vloer niet zou instortten althans. Want hij was logischerwijs ook tamelijk zwaar.

Een artistieke impressie van de Argentinosaurus, een andere grote Sauropoda

Incomplete megapuzzel

Vermoedelijk liggen er in de nabijheid nog meer lichaamsdelen onder de rotsen, maar dit opgraven gaat nog jaren duren. "We denken dat dit rest van het lichaam compleet of bijna compleet onder de grond ligt. Het hangt er vanaf hoe we in de komende tijd de opgravingen gaan uitvoeren. En of hij nou wel of niet de grootste ooit is. De ontdekking van een dinosaurus die nog zo in tact is, is zonder dit record ook al een hoofdprijs," aldus geoloog Alberto Garrido.

Op basis van de resten die ze nu hebben, kan nog niet officieel gesproken worden van een nieuwe dinosaurussoort of dat hier sprake is van een groot Patagotitan Mayorum-exemplaar. Hier is nog jarenlang graafwerk in prehistorische gesteenten nodig. "De plek is erg lastig te bereiken dus qua logistiek is het een flinke kluif. We hopen dat we terug door kunnen gaan met het project als de coronapandemie voorbij is," aldus paleontoloog  Aejandro Otero tegen Live Science.

De Sauropoda zijn met afstand de allergrootste landdieren die ooit op aarde rondliepen. Maar hoe kan het dat juist deze herbivoren zo uit de kluiten gewassen werden? Hier werd een aantal maanden geleden na decennialang speurwerk een antwoord op gevonden.

Een deel van de staart van de titanosaurus /AFP

Vliegtuigmotorregen: inmiddels 200 onderdelen ingeleverd

Binnenland

Kapotte motor viel dit weekend in Zuid-Limburg met brokken uit de lucht

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.420 nieuwe besmettingen

Binnenland

Nieuwe dag, nieuwe cijfers

Lees verder

Nog nooit zoveel warmte achter elkaar in de winter

Binnenland

En de warmste 24 februari everooit

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Australisch schaap verlost van 35 kilo vacht

Lees verder

Douane vindt 23.000 kilo coke in zeecontainers

Lees verder

Halsema: Gooi de terrassen en Artis weer open!

Lees verder

Rode Kruis: noodzaak voor voedselhulp groeit

Lees verder

Tieners steken omstander neer bij gefaalde overval op slijter

Lees verder

Max Verstappen toont zijn nieuwe helm

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Vader komt om bij voorbereidingen gender reveal-machine

Lees verder

Coca-Cola tegen werknemers: Probeer minder wit te zijn

Lees verder

Kenia verhoogt elektriciteitsdraden na fatale botsing giraffes

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: