NieuwNieuws

Algemeen

'Potentiële' Rietveldstoel geruïneerd door moderne kunstenaar

Hij kocht de 'replica' voor een eigen project; maar was het wel een namaakexemplaar? 

Voor een kunstproject kocht meubelmaker Koen van Eeckhoutte een stoel bij een galerij in Baarn. Dit exemplaar moest de basis vormen voor zijn eigen collectie. "Hij viel meteen op," vertelde hij aan RTV Utrecht. De Amersfoorter kocht het ding voor een zachte prijs over en begon met boren. In de weken dat hij met de bewerking bezig was, begon het de jonge twintiger steeds meer op te vallen: wel een heel mooi ding dit.

Een bezoek van de kunstenaar aan museum Flehite, waar meerdere Rietvelds in de collectie zitten, maakten de twijfels over de echtheid alleen maar groter. Na een grondige blik op de museumstukken, kon hij in de afwerking nog altijd weinig verschillen in de afwerking zien van zijn aankoop uit Baarn. Nou was er alleen wel een probleem: hij had er al twee gaten in geboord.

Goede replica of vernacheld origineel

"Als ik nu maar geen authentieke Rietveldstoel aan het vernaggelen ben," dacht hij peinzend terwijl hij meer en meer aandacht vergaarde en zo op de radar van de regiomedia terecht kwam. Een ingevlogen deskundige van de omroep, concludeert op basis van foto's dat ook hij niet verbaasd zou zijn als het inderdaad een 'echte' Rietveldstoel zou gaan, een klassieker van ongeveer een eeuw oud.

Om dit met zekerheid vast te stellen, is nog meer onderzoek nodig. Centraal Museum in Utrecht heeft Van Eeckhoutte uitgenodigd zijn stoel eens aan hun deskundige restaurateurs te komen tonen. Met deze uitnodiging ging Amersfoortse meubelmaker zonder morren akkoord. "Ik vind sowieso dat dit stuk naar een museum moet. Dus dit is een goed begin," zei hij.

Of het nu wel of geen echte 'Rietveldstoel' is: de bevlogen creatieveling gaat ondertussen zonder gêne door met zijn oorspronkelijke plan. Een besluit waar hij naast lof ook behoorlijk wat kritiek op kreeg. Toch haalt hij zijn schouders op. Volgens hem wekt een goed kunstwerk emotie op, iets wat met deze actie sowieso bereikt is.

Het artikel gaat onder de Instagrampost verder.

Kunst of Kitsch?

Het originele ontwerp van de 'Rood-blauwe stoel' door Gerrit Rietveld komt uit 1917 en wordt gezien als een revolutionair item onder liefhebbers van De Stijl. Moderne replica's worden ook vandaag de dag nog verkocht voor een bedrag van zo'n 2.000 euro. Het Stijlicoon moet vooral als decorstuk beschouwd worden want hij zit naar verluidt afschuwelijk. In het Spartaanse ontwerp was vorm overduidelijk belangrijker dan functie.

Desalniettemin zijn originele en onbeschadigde exemplaren uiterst zeldzaam: er zouden ongeveer 100 tot 200 van de meubels gemaakt zijn en ze worden zelden aangeboden op veilingen. In 2007 betaalde een onbekende Amerikaan een bedrag van maar liefst 264.000 euro voor een Rietveldstoel uit 1923 aan het Amsterdamse veilinghuis Christie's.

Het is niet bekend of het gezicht van Van Eeckhoutte ook als kunst beschouwd mag worden nadat hij erachter komt dat zijn kunstproject zo'n klap geld waard was. Voor hij zijn eigen moderne geraamte erop vastmaakte met een boormachine althans.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: