NieuwNieuws

Binnenland

'Potentiële' Rietveldstoel geruïneerd door moderne kunstenaar

Hij kocht de 'replica' voor een eigen project; maar was het wel een namaakexemplaar? 

Voor een kunstproject kocht meubelmaker Koen van Eeckhoutte een stoel bij een galerij in Baarn. Dit exemplaar moest de basis vormen voor zijn eigen collectie. "Hij viel meteen op," vertelde hij aan RTV Utrecht. De Amersfoorter kocht het ding voor een zachte prijs over en begon met boren. In de weken dat hij met de bewerking bezig was, begon het de jonge twintiger steeds meer op te vallen: wel een heel mooi ding dit.

Een bezoek van de kunstenaar aan museum Flehite, waar meerdere Rietvelds in de collectie zitten, maakten de twijfels over de echtheid alleen maar groter. Na een grondige blik op de museumstukken, kon hij in de afwerking nog altijd weinig verschillen in de afwerking zien van zijn aankoop uit Baarn. Nou was er alleen wel een probleem: hij had er al twee gaten in geboord.

Goede replica of vernacheld origineel

"Als ik nu maar geen authentieke Rietveldstoel aan het vernaggelen ben," dacht hij peinzend terwijl hij meer en meer aandacht vergaarde en zo op de radar van de regiomedia terecht kwam. Een ingevlogen deskundige van de omroep, concludeert op basis van foto's dat ook hij niet verbaasd zou zijn als het inderdaad een 'echte' Rietveldstoel zou gaan, een klassieker van ongeveer een eeuw oud.

Om dit met zekerheid vast te stellen, is nog meer onderzoek nodig. Centraal Museum in Utrecht heeft Van Eeckhoutte uitgenodigd zijn stoel eens aan hun deskundige restaurateurs te komen tonen. Met deze uitnodiging ging Amersfoortse meubelmaker zonder morren akkoord. "Ik vind sowieso dat dit stuk naar een museum moet. Dus dit is een goed begin," zei hij.

Of het nu wel of geen echte 'Rietveldstoel' is: de bevlogen creatieveling gaat ondertussen zonder gêne door met zijn oorspronkelijke plan. Een besluit waar hij naast lof ook behoorlijk wat kritiek op kreeg. Toch haalt hij zijn schouders op. Volgens hem wekt een goed kunstwerk emotie op, iets wat met deze actie sowieso bereikt is.

Het artikel gaat onder de Instagrampost verder.

Kunst of Kitsch?

Het originele ontwerp van de 'Rood-blauwe stoel' door Gerrit Rietveld komt uit 1917 en wordt gezien als een revolutionair item onder liefhebbers van De Stijl. Moderne replica's worden ook vandaag de dag nog verkocht voor een bedrag van zo'n 2.000 euro. Het Stijlicoon moet vooral als decorstuk beschouwd worden want hij zit naar verluidt afschuwelijk. In het Spartaanse ontwerp was vorm overduidelijk belangrijker dan functie.

Desalniettemin zijn originele en onbeschadigde exemplaren uiterst zeldzaam: er zouden ongeveer 100 tot 200 van de meubels gemaakt zijn en ze worden zelden aangeboden op veilingen. In 2007 betaalde een onbekende Amerikaan een bedrag van maar liefst 264.000 euro voor een Rietveldstoel uit 1923 aan het Amsterdamse veilinghuis Christie's.

Het is niet bekend of het gezicht van Van Eeckhoutte ook als kunst beschouwd mag worden nadat hij erachter komt dat zijn kunstproject zo'n klap geld waard was. Voor hij zijn eigen moderne geraamte erop vastmaakte met een boormachine althans.

Vliegtuigmotorregen: inmiddels 200 onderdelen ingeleverd

Binnenland

Kapotte motor viel dit weekend in Zuid-Limburg met brokken uit de lucht

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.420 nieuwe besmettingen

Binnenland

Nieuwe dag, nieuwe cijfers

Lees verder

Nog nooit zoveel warmte achter elkaar in de winter

Binnenland

En de warmste 24 februari everooit

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Australisch schaap verlost van 35 kilo vacht

Lees verder

Douane vindt 23.000 kilo coke in zeecontainers

Lees verder

Halsema: Gooi de terrassen en Artis weer open!

Lees verder

Rode Kruis: noodzaak voor voedselhulp groeit

Lees verder

Tieners steken omstander neer bij gefaalde overval op slijter

Lees verder

Max Verstappen toont zijn nieuwe helm

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Vader komt om bij voorbereidingen gender reveal-machine

Lees verder

Coca-Cola tegen werknemers: Probeer minder wit te zijn

Lees verder

Kenia verhoogt elektriciteitsdraden na fatale botsing giraffes

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: