NieuwNieuws

Binnenland

Schuldeisers weigeren schulden toeslagenaffaire kwijt te schelden

Gaan niet in op oproep Staatssecretaris Financiën

Gedupeerden van de toeslagenaffaire lijken nog verder van huis nu het de overheid niet lukt om passende oplossingen te vinden. Staatssecretaris van Financiën, Alexandra van Huffelen, deed deze week de oproep aan private schuldeisers om de schulden kwijt te schelden. Hier wordt geen gehoor aan gegeven.

Van Huffelen kondigde eerder deze week aan dat alle overheidsschulden vervallen. Zij stelde gedupeerden in de toeslagenaffaire een 'schone lei' te willen bieden. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan aangezien veel slachtoffers door het debacle ook forse schulden hebben bij private bedrijven als energieleveranciers, wonincorporaties en banken.

De schuldeisers die door Van Huffelen werden opgeroepen de schulden te laten vallen zeggen overdonderd te zijn door het verzoek, schrijft de NOS. Geen van de partijen zou bereid zijn om gehoor te geven aan de oproep.

Compensatie die direct weer wordt afgepakt

De 30.000 euro die eerder aan de gedupeerden werd beloofd lijkt het proces alleen maar ingwikkelder te maken. Door de toezegging zou het lijken alsof er weer geld is, terwijl daarvan in de praktijk niets zal overblijven en de slachtoffers alleen maar meer worden geconfronteerd met schuldeisers.

Het voorstel van de Werkgroep Herstel en Schulden om afspraken te maken met de schuldeisers zodat maximaal 20.000 euro zou kunnen worden opgeëist, is van tafel geveegd. De bedoeling was dat gedupeerden minimaal 10.000 euro (her)startkapitaal zouden overhouden, maar dit werd sterk afgeraden door de Beroepsvereniging Bewindvoerders Wsnp (BBW) omdat de vrijgestelde 10.000 toch weer via omwegen zou kunnen worden afgepakt.

De leden van de werkgroep zijn gefrustreerd door de ontwikkelingen. Zij stellen volledig te zijn overvallen door de stap van de BBW en verwijten de organisatie dat ze hiermee hun eigen positie probeerden te verstevigen. Ondertussen zegt het ministerie van Financiën niet te kunnen garanderen dat private schuldeisers beslag leggen op rekeningen en geld van de gedupeerden.

Dagcijfers corona: 4.420 nieuwe besmettingen

Binnenland

Nieuwe dag, nieuwe cijfers

Lees verder

Nog nooit zoveel warmte achter elkaar in de winter

Binnenland

En de warmste 24 februari everooit

Lees verder

Australisch schaap verlost van 35 kilo vacht

Niet Doodchecken

Het arme schaap staat niet langer op het randje van de dood

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Douane vindt 23.000 kilo coke in zeecontainers

Lees verder

Halsema: Gooi de terrassen en Artis weer open!

Lees verder

Rode Kruis: noodzaak voor voedselhulp groeit

Lees verder

Tieners steken omstander neer bij gefaalde overval op slijter

Lees verder

Max Verstappen toont zijn nieuwe helm

Lees verder

Tekorten Playstation 5 duren nog het hele jaar

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Vader komt om bij voorbereidingen gender reveal-machine

Lees verder

Coca-Cola tegen werknemers: Probeer minder wit te zijn

Lees verder

Kenia verhoogt elektriciteitsdraden na fatale botsing giraffes

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: