NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST - Het NieuwNieuws van 27 januari

Het NieuwNieuws van vandaag in een paar podcast-minuutjes!  

Met vandaag: staat gaat niet verzerkerde relschade vergoeden, koers Gamestop verdubbeld door Reddit-gebruikers en Oklahoma wil af van niet werkend coronamedicijn.

Dit en meer hoor je soepel samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse NieuwNieuws-nieuwsoverzicht in een paar minuten.  Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, bij Google Podcasts, of op YouTube. Zouden we echt vet erg waarderen, dus superthanks! Beluister de uitzending van vandaag hieronder. 

Transcriptie

Het was gisterenavond eindelijk wat rustiger in het land na het ingaan van de avondklok. Er werden slechts, of nou ja slechts, er werden 131 verdachten aangehouden, waarvan 81 in Rotterdam. De meeste arrestaties waren vanwege openlijk geweldpleging en opruiing. Het gaat vooral om jongeren, want het grootste deel van het aangehouden reltuig is jonger dan 25 jaar. Bij de relschoppers die zijn opgepakt vanwege opruiing via social media zijn de meeste verdachten jonger dan 18 jaar. Opsporing Verzocht toonde gisteravond ook de eerste beelden van verdachten van eerdere rellen die nog door de politie worden gezocht. Vanuit Amsterdam werden duidelijke portretten getoond van vier verdachten van rellen op het Museumplein op 17 januari. Direct na de uitzending zijn al twintig zeer bruikbare tips binnen gekomen, waarbij ook namen van mogelijke verdachten zijn genoemd. Wat er vanavond gaat gebeuren is natuurlijk onzeker, we gaan het wel weer zien. 

Bij veel geplunderde zaken wordt vandaag de schade verder opgenomen en demissionair minister van Financien, Wopke Hoekstra heeft laten weten dat niet-verzekerde schade zal worden betaald door de staat. Deze mensen kunnen een beroep doen op het zogenaamde Schadefonds Geweldsmisdrijven. "Ik ga ervan uit dat we daarmee de volledige schade die ondernemers is aangedaan door de raddraaiers weten op te vangen", stelt Hoekstra. De mogelijkheid om een beroep te doen op het schadefonds is de uitkomst van een overleggen tussen het demissionaire kabinet, verzekeraars en De Nederlandsche Bank (DNB), meldt NU.nl. Een groot deel werd al vergoed maar nu is dus ook de schade van niet verzekerde ondernemers gedekt. Uiteindelijk moeten de uitbetaalde schadevergoedingen op de relschoppers worden verhaald, maar daar gaan eerst strafrechtelijke en civielrechtelijke procedures aan vooraf. "Iedereen is erop gebrand om dit tot op de laatste cent te verhalen", aldus Hoekstra.

Ze was de personificatie van de gedupeerde winkeleigenaren na de rellen van eerder deze week. Maaike Neuféglise zag haar Primera in puin en naar aanleiding van die vreselijk beelden startte Geenstijl.nl een crowdfundingsactie. De blog blijkt niet alleen tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend, maar ook erg ruimhartig. Inmiddels is er al ruim 115.000 euro opgehaald en dat gaat gebruikt worden voor meer dan alleen haar winkeltje. Bart Nijman van Geenstijl heeft haar telefonisch gesproken en Maaike wil graag iets doen om ook andere ondernemers te kunnen helpen. Een prachtig initiatief en mocht u ook willen helpen om getroffen ondernemers te steunen, de actie loopt nog steeds. 

Roy Donders heeft corona

Oke, even een kleine uitleg, maar geloof, dit is het waard. Op aandelenmarkten zijn vaak hedgefonds actief, de heren achter deze bedrijven speculeren of een aandeel zal gaan zakken en verdienen dus in de praktijk alleen als zij de uitkomst goed voorspellen. Dan moet je net gamers tegen je in het harnas hebben. Het Amerikaanse Gamestop is een winkel die computerspelletjes verkoopt en het zal je niet verbazen, daar gaat het al jaren niet zo goed mee. Steeds minder mensen kopen hun games fysiek, je kunt immers uit je luie stoel games digitaal kopen en ook de coronapandemie heeft de winkelketen niet goed gedaan. Er wordt al lange tijd gespeculeerd over een mogelijk faillissement van het bedrijf en de hedgefonds speculeren daar dan weer gretig op. Tijd om deze graaiers een lesje te leren, dacht een grote groep games op de website Reddit. Zij hebben de afgelopen dagen massaal aandelen gekocht van Gamestop, en wat denk je, vanochtend opende de computerspelletjesboer met een koers van boven de 300 dollar, ruim een verdubbeling van de slotkoers van gisteren. Sterker nog, het aandeel was aan het begin van 2021 nog maar 17 dollar waard. Steeds meer mensen beginnen zich ermee te bemoeien en ook Elan Musk heeft de actie gepromoot in een Tweet. Vanuit de hoek van de hedgefonds komen inmiddels oproepen aan de financiële autoriteiten om in te grijpen, maar vooralsnog lijkt dat niet te gebeuren. Naar schatting hebben de hedgefonds tot nu toe al enkele miljarden dollars verloren aan deze stunt en het einde lijkt nog niet in zicht. Lekker voor je!

Het was me daar wat, toen Donald Trump zijn bevolking vertelde dat hydroxychloroquine zou helpen tegen corona. Complete onzin natuurlijk en geen wetenschapper die dat kan bevestigen, maar de staat Oklahoma kocht direct voor miljoenen dollars van het goedje in. Nu heeft de hoogste juridische adviseur van de staat de opdracht gekregen om te voorraad van twee miljoen dollar terug te brengen bij de leverancier. Het is nog niet bekend of die nog interesse heeft in het goedje, maar als ik al een niet-gebruikte Swiffer wil terugbrengen wordt al gevraagd of ik het bonnetje nog heb. De kans lijkt klein dat ze er veel geld voor terugkrijgen. 

Politiek

Formatie: verkenners in drie provincies klaar, elders wordt nog gepuzzeld

Lees verder

De NOS deelt mede: Kabinet komt met stikstofpauze om CDA in coalitie te houden

Politiek

Al noemt Mark Rutte het een versnelling (En Sigrid Kaag is schor van de griep, niet van het schreeuwen)

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

BBB lijkt in Fryslân te gaan regeren met CDA, PvdA en ChristenUnie

Lees verder

Dilan Yesilgöz zegt sorry tegen families Peter R. De Vries, Derk Wiersum en Reduan B.

Lees verder

Verbod op ChatGPT in Italië vanwege privacyschending

Lees verder

Steeds minder Nederlanders drinken overmatig

Lees verder

Havercappu straks nog duurder door extra belasting

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Dassen versus ProRail 3-0: ontdekt wéér dassenburcht onder spoor Brabant

Lees verder

Vandalen nemen tientallen wagens onder handen bij autofeest Assen

Lees verder

Schoolhoofd stapt op na les met 'te pornografische' David van Michelangelo

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: