NieuwNieuws

Algemeen

Luchtaanval stuurt Iraakse IS-leider naar eeuwige jachtvelden

De Iraakse regering had een appeltje te schillen met Aboe Yasser al-Issaeui na een bloederige terreuraanslag

Islamitische Staat moet op zoek naar een nieuwe leider voor de afdeling Irak. De vorige luisterend naar de naam Aboe Yasser al-Issaeui is bij een arbeidsongeval om het leven gekomen nadat hij een aantal explosieven kopte. Hierbij kwam niet alleen hij maar ook nog een negental andere jihadminions om. Dit nieuws werd bevestigd door de Iraakse premier Kazimi die wraak nemen op een zelfmoordaanslag van IS op een markt afgelopen vrijdag.

Bij deze bloederigste terreuractie in Bagdad van de afgelopen drie jaar kwamen 38 mensen om het leven. Direct hierop zwoer de Iraakse regering wraak te nemen op de terroristen die dit op hun kerfstok hadden. Minder dan een week later lijken deze woorden ook te zijn omgezet in daden.

Bij een vergeldingsactie onder leiding van de Amerikaanse luchtmacht werden deze week bolwerken van Islamitische Staat in het westen van het land bestookt. Nu blijkt dat hier een voltreffer tussen zat. "Ik had beloofd en ik heb woord gehouden. Ons antwoord op IS was een daverende klap," aldus een strijdbare premier Kazimi tegen het Franse persbureau AFP.

IS op hun hoogtepunt (grijs) /Tan Khaerr

Het kalifaat van Islamitische Staat

Het is al een aantal jaar uitermate stilletjes rondom de fundamentalistische terreurorganisatie die in 2014 en 2015 grote delen van Irak wist in te nemen door het machtsvaccuum dat ontstond tijdens de burgeroorlog in buurland Syrië. De organisatie schokte destijds de wereld met executievideo's en een slagkracht waar de troepen van het Iraakse leger, Bashar al-Assad en de Koerdische opstandelingen in eerste instantie geen raad mee wisten.

Op het hoogtepunt reikten de grenzen van Islamitische Staat bijna tot de voorsteden van Aleppo in het westen tot aan de miljoenenstad Mosul. Dit is inmiddels allang niet meer zo. Maar toch is Islamitische Staat nog altijd niet definitief verslagen. Ze zijn nog altijd actief als versplinterde cellen die zich ophouden in het uitgestrekte en onherbergzame grensgebied tussen de landen dat voornamelijk uit woestijn bestaat.

De oorspronkelijke leider van de organisatie Abu Bakr al-Baghdadi kwam in de herfst van 2019 om het leven bij een speciale operatie van een Amerikaanse elite-eenheid in het Syrische Idlib. Hij maakte zichzelf van kant door een bomvest tot ontploffing te brengen. Deze 'held' was hierbij niet het enige slachtoffer. Ook twee kinderen werden dankzij deze explosie meegesleept met al-Baghdadi's noodlot.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: