NieuwNieuws

Algemeen

GameStop opnieuw door het plafond bij opening Wall Street

Op naar de sterren en daar voorbij of bubbel die op barsten staat?

Het aandeel van de Amerikaanse winkel GameStop blijft maar stijgen. Direct bij de opening van de beurs in New York verdubbelde GameStop bijna in waarde naar 409,96 dollar, schrijft HLN. Hebben beleggers zo veel vertrouwen in deze noodlijdende winkelketen? Nee. Toch steeg de waarde van het aandeel in een week meer dan 1.000 procent. Dit maakt het bedrijf binnen een mum van tijd miljarden meer waard. Een subreddit genaamd Wallstreetbets zit achter deze actie.

De impact is inmiddels zo groot dat GameStop de hele New Yorkse beurs bij zijn nek grijpt. Niet alleen de gamewinkel stijgt rap in waarde. Het massale opkopen is ook merkbaar bij onder meer American Airlines, Tesla en Bitcoin. Deskundigen vrezen dat deze rokende effectenbeurzen aanwijzingen zijn dat er een bubbel op barsten staat waardoor de complete effectenmarkt in elkaar klapt. Een voorspelling die op zijn beurt ook weer tot tumult leidt onder beleggers.

Wall Street schudt op zijn grondvesten nadat kleine beleggers zich via Reddit verenigden nadat een gebruiker erachter kwam dat speculanten voor zo'n 140 procent aan shorts hadden uitstaan op het aandeel GameStop, meer dan ervan in omloop zijn. Ze waren er klaarblijkelijk van overtuigd dat de spellenzaak binnenkort op de fles ging. Dit zou vooral hedgefondsen een hoop geld opleveren. Dit gebeurt niet waardoor ze nu van een peperdure koude kermis thuiskomen.

Hoe kan dit?

Wat normaal gesproken gebeurt bij een bedrijf in zwaar weer, is een respons met een dalende koers. Investeerders bieden dan het aandeel massaal te koop aan omdat ze niet nog meer willen verliezen. Dit leidt tot dumpprijzen waar de speculerende shortsellers dankbaar gebruik van maken met hun uitstaande shorts die zijn verbonden aan een terugkoopplicht. Dit levert wat op als het aandeel minder waard wordt, maar deze stijgt juist. En flink rap ook.

Bovendien is het aanbod volledig opgedroogd omdat de Reddit-investeerders niet van plan zijn om hun aandelen aan de shortsellers te verkopen. Omdat er meer shorts op GameShop open staan dan het totale aantal beschikbare aandelen, schiet de prijs door het plafond. Dit kost dit hedgefondsen bakken met geld. Hoe dit drama precies afloopt, weet helemaal niemand. Maar iemand gaat hier vele miljoenen mee verliezen.

Volgens de Reddit-beleggers zouden de shortsellers met hun praktijken profiteren van bedrijven in nood en zichzelf op deze manier verrijken. De hedgefondsen zijn woest hun opponenten omdat zij de effectenbeurs bewust zouden saboteren met hun 'onverantwoorde gegok'. Hier zijn zij absoluut geen fan van. Als anderen het doen. Snap je nog steeds niet precies hoe het zit met shorts, GameStop en de Redditgroep Wallstreetbets? Hier is een uitlegvideo van Trevor Noah.

Niet doen

Let op: denk je zelf een graantje mee te pikken? Dat kan in theorie, maar je gaat hiermee een enorm financieel risico aan. Absoluut niet doen als je hier geen verstand van hebt.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: