NieuwNieuws

Binnenland

“OMT steunt kabinet: basisscholen kunnen weer open”

Kids per 8 februari terug in de banken

Het OMT-advies van dit weekend is in handen van de NOS. De omroep weet op te maken dat het adviesteam vindt dat de basisscholen en kinderopvang weer open kunnen. Gisteren kwam het kabinet al met een voorzet om kinderen vanaf acht februari weer naar school te laten gaan, en morgen praat men verder in het Catshuis.

Demissionair minister van Financiën en CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra nam de taak op zich om na de ministerraad van vrijdagochtend bekend te maken de basisscholen weer te willen openen. “Er moet wel iets heel raars gebeuren als de scholen niet open kunnen.” Het kabinet zou vinden dat de schade voor thuiszittende kinderen te groot is. “Niet iedereen heeft ouders die mee kunnen helpen met het thuisonderwijs”, zei Hoekstra. Demissionair premier Rutte zei die middag het OMT-advies af te willen wachten.

Uit dat advies blijkt nu dat het Outbreak Management Team positief staat tegenover het openen van de basisscholen. Wat de onderbouwing daarvoor is is niet bekend. Het effect van de avondklok op de verspreiding is een week na invoering nog niet duidelijk, en dinsdag meldde het RIVM dat de daling in besmettingen aan het afvlakken is. Dat komt mede door het oprukken van de besmettelijkere Britse variant, dat inmiddels naar schatting een derde van de nieuwe besmettingen veroorzaakt. Het meest recent berekende reproductiegetal is 0,93. Zodra dat getal boven de 1 komt begint de verspreiding weer toe te nemen. 

OMT

OMT-lid Marc Bonten heeft zijn verbazing uitgesproken over het nieuws. De leden van het adviesorgaan, onder leiding van de morgen in het Catshuis aanwezige RIVM-baas Jaap van Dissel, hebben het advies óók nog niet gezien. "OMT heeft vrijdagochtend overleg gehad. Schriftelijk advies volgt altijd een paar dagen later, maar strekking daarvan zal zeker eerder gedeeld worden met Den Haag. Mijn verbazing is dat de NOS dan nu al een advies 'in handen heeft.", schrijft hij. In een recente reconstructie van de Volkskrant over het OMT staat dat eind vorig jaar is besloten het overleg van maandag naar vrijdag te verplaatsen, om zo een advies te kunnen geven vóórdat het kabinet er op vrijdag met Van Dissel over spreekt. Deze nieuwe volgorde leidde toen tot een verhoogde mate van onafhankelijkheid van het team, iets waar meerdere leden op aandrongen. 

'Vrouw PSV-speler Zahavi mishandeld bij overval'

Binnenland

Overvallers zouden zich hebben voorgedaan als pakketbezorgers

Lees verder

Eredivisiespeler verdacht van matchfixing

Sport

Politie onderzoekt de zaak

Lees verder

Elon Musk bij SNL: 'Ik ben een autist'

Glamorama

Raketbouwer onthult zijn geheim en torpedeert ook nog even een cryptomunt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Klaas Dijkhoff maakt transfer naar PSV

Lees verder

Jongen wilde 'mening uiten' met middelvinger voor politie

Lees verder

Raven van Dorst voortaan als non-binair door het leven

Lees verder

Romain Grosjean even terug in de Formule 1

Lees verder

José Mourinho aan de slag bij AS Roma

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Inbreker gepakt na fapje achter laptop

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: