NieuwNieuws

Algemeen

“OMT steunt kabinet: basisscholen kunnen weer open”

Kids per 8 februari terug in de banken

Het OMT-advies van dit weekend is in handen van de NOS. De omroep weet op te maken dat het adviesteam vindt dat de basisscholen en kinderopvang weer open kunnen. Gisteren kwam het kabinet al met een voorzet om kinderen vanaf acht februari weer naar school te laten gaan, en morgen praat men verder in het Catshuis.

Demissionair minister van Financiën en CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra nam de taak op zich om na de ministerraad van vrijdagochtend bekend te maken de basisscholen weer te willen openen. “Er moet wel iets heel raars gebeuren als de scholen niet open kunnen.” Het kabinet zou vinden dat de schade voor thuiszittende kinderen te groot is. “Niet iedereen heeft ouders die mee kunnen helpen met het thuisonderwijs”, zei Hoekstra. Demissionair premier Rutte zei die middag het OMT-advies af te willen wachten.

Uit dat advies blijkt nu dat het Outbreak Management Team positief staat tegenover het openen van de basisscholen. Wat de onderbouwing daarvoor is is niet bekend. Het effect van de avondklok op de verspreiding is een week na invoering nog niet duidelijk, en dinsdag meldde het RIVM dat de daling in besmettingen aan het afvlakken is. Dat komt mede door het oprukken van de besmettelijkere Britse variant, dat inmiddels naar schatting een derde van de nieuwe besmettingen veroorzaakt. Het meest recent berekende reproductiegetal is 0,93. Zodra dat getal boven de 1 komt begint de verspreiding weer toe te nemen. 

OMT

OMT-lid Marc Bonten heeft zijn verbazing uitgesproken over het nieuws. De leden van het adviesorgaan, onder leiding van de morgen in het Catshuis aanwezige RIVM-baas Jaap van Dissel, hebben het advies óók nog niet gezien. "OMT heeft vrijdagochtend overleg gehad. Schriftelijk advies volgt altijd een paar dagen later, maar strekking daarvan zal zeker eerder gedeeld worden met Den Haag. Mijn verbazing is dat de NOS dan nu al een advies 'in handen heeft.", schrijft hij. In een recente reconstructie van de Volkskrant over het OMT staat dat eind vorig jaar is besloten het overleg van maandag naar vrijdag te verplaatsen, om zo een advies te kunnen geven vóórdat het kabinet er op vrijdag met Van Dissel over spreekt. Deze nieuwe volgorde leidde toen tot een verhoogde mate van onafhankelijkheid van het team, iets waar meerdere leden op aandrongen. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: